Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mert valaki rád is gondol
Mert valaki rád is gondol Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. április 01.

Image

Sikeresen teljesítette az Alba Caritas Hungarica Alapítvány fenntartásában működő RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia a „Mert valaki rád is gondol” című projektet, amelyet a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósítottak meg 2014. május 5. – 2015. március 31. közötti időszakban. A projektzáró sajtótájékoztatón a programban résztvevő szervezetek számoltak be az elmúlt egy év eseményeiről.

 

 

A szenvedélybetegség kialakulásáról, a megelőzésről, a család összetartó és gyógyító erejéről is szólt az az egy éves projekt, amelyet a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia valósított meg együttműködve Székesfehérvár Önkormányzatával, a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal, a Nemes Nagy Ágnes Kollégiummal és a SZÉNA Egyesület a Családokért civil szervezettel.

Az Alba Caritas Hungarica Alapítvány sok területen nyújt segítséget a nehézségek oldásában, mondta Nagy Lajosné, az alapítvány ügyvivője. A családokon kívül fogyatékkal élőkkel foglalkoznak, nappali ellátót működtetnek. Az egyik speciális intézményük a 18 évvel ezelőtt alakult RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat, amely a lelkiismeretesen dolgozó munkatársainak köszönhetően egyre több embert szólít meg, és segít.

Östör Annamária, a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum alelnöke a projektzáró sajtótájékoztatón elmondta: „Székesfehérvár Önkormányzata a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum keretében próbálja összehozni azokat a szervezeteket, amelyek a drogmegelőzés területén tevékenykednek.  Partnereinkkel együtt szeretnénk a tájékoztató kiadványainkkal, a programjainkkal minél szélesebb kört megszólítani. Folyamatosan keressük azokat a fórumokat, amelyek keretében bevonhatjuk az iskolákat, szülőket a probléma megoldásába.” Az alelnök hozzátette, a RÉV-vel közösen most azon dolgoznak, hogy a város minden iskolájában legyen egy olyan tanfolyam, szervezett oktatás, ahol a szakemberek segítenek a szülőknek, pedagógusoknak abban, hogy hogyan kezeljék a droggal kapcsolatos problémákat.

 

A „Mert valaki rád is gondol” projekt keretében - a drogprevenció kérdése mellett - a felvilágosító jellegű interaktív foglalkozásokat szerveztek a családi életre történő nevelésről. A Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban a játékos, beszélgetős délutánok keretében a 14-18 éves megismerték a családot, mint a társadalom alapegységét, a családmodelleket, a családi szerepeket, a családi kommunikációt és az egészséges párkapcsolat kialakításának mibenlétét is. Virág Andrea, a kollégium igazgatója hangsúlyozta, hogy egy nevelő-oktató intézmény esetében a kívülről érkező szakemberek előadásai, támogatásai is mindig fontosak. A projekt egyik fő üzenete az, hogy a családban, az életük során felmerülő gondokra nem a szenvedélyek jelentenek megoldást, hanem tanulják meg kimondani a problémát. Lássák azt, hogy van kihez fordulni, aki segít megtalálni a kiutat, tette hozzá az igazgató.

A SZÉNA Egyesület a Családokért által szervezett „Nemzetközi családi nap” keretében érzékenyítő, interaktív programok keretében mutatták be a szülőknek a gyermekeket érintő veszélyeket szerhasználat szempontjából, hogy ezeket a veszélyeket milyen módon lehet elkerülni, megelőzni, illetve akiket már érintettek a szerhasználat hatásai, milyen módon tudnak ezen változtatni. Szili Teodóra, az egyesület irodavezetője beszámolt arról is, hogy nagy érdeklődés volt az „Összhangban a család” csoportfoglalkozásokon is. A szülőknek, gyermekvállalás előtt álló pároknak szóló összejöveteleken a szakemberek a hangsúlyt a családra, mint megtartó erőre helyezték, kiemelve a családtervezést anyai és apai szempontok szerint is.

Farnas István, a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia intézményvezetője szólt arról, hogy az ambulancia a szenvedélybetegek mellett a hozzátartozóiknak is segítséget nyújt. Így számukra olyan csoportos foglakozásokat szerveztek, amelyek során a résztvevők megoldást kaphattak arra, hogyan kezeljék saját helyzetüket, hogyan tudják hatékonyan segíteni és motiválni a szenvedélybeteget. Farnas István zárásként kiemelte: „ A szenvedélybetegség a családban kezdődik, de a családban kezdődik a gyógyulás is!”

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >