Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Gyorssegély és lakhatási támogatás
Gyorssegély és lakhatási támogatás Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsa   
2015. április 01.

Image

Már vasárnap felvette a kapcsolatot az Önkormányzat a szedreskerti tűzeset károsultjaival. A felajánlott segítségnyújtással élve a konkrét támogatásokról azóta is folynak az egyeztetések. Mindezek eredményéről egy helyszíni bejárást követően dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Bóka Viktor jegyző és Egyed Attila közös képviselő sajtótájékoztatón számolt be.

 

 

Azonnali gyorssegély, önkormányzati bérlakás az épület felújításának elkészültéig – ezek a legfontosabb intézkedések, amelyekkel Székesfehérvár Önkormányzata soron kívül a tűzesetben érintett társasház lakóit segíti. Minderről azt követően adtak tájékoztatást, hogy kedden reggel a város polgármestere és jegyzője a Polgármesteri Hivatal szakembereivel, a társasház közös képviselőjével, valamint a körzet önkormányzati képviselőjével a helyszínen tájékozódott a Szedreskerti lakónegyedben. 

Dr. Cser-Palkovics András mindenekelőtt köszönetet mondott a katasztrófavédelem, a mentők, a rendőrség és a polgárőrség munkatársainak helytállásáért, valamint kifejezte részvétét az elhunytak hozzátartozóinak. 

„Mindenkit megrázott ez a tragédia! A probléma feltérképezése és a segítségnyújtás egyeztetése már vasárnap megkezdődött. Tegnap az önkormányzat által megbízott statikus is járt az épületben, az előzetes szakvélemény alapján úgy tűnik, hogy a helyreállítás valószínűleg minimum egy-két hónapot igénybe vesz és addig nem tudnak visszaköltözni a lakók sem. Ma délelőtt a helyszínen is megnéztük a tűz utáni állapotot a társasházban, és nem szakemberként is egyértelműen látható, hogy hosszú ideig fog tartani a felújítás.” – mondta dr. Cser-Palkovics András. A város polgármestere kiemelte: a ház közös képviselőjétől minden információt megkaptak arról, hogy hol és miben tudnak segíteni az érintett családoknak. „Négy család lakhatását kell ezen időszak alatt megoldani, valamint többféle szociális segélyt is biztosít a város. Az elhunytak hozzátartozói is kapnak segítséget, a temetés költségeit átvállalja az Önkormányzat.” 

Több területen igényel beavatkozást a kialakult helyzet, erre átfogó intézkedési tervet dolgozott ki a Polgármesteri Hivatal, amelyet dr. Bóka Viktor jegyző ismertetett. Mint elhangzott, vasárnap a József Attila Középiskolai Kollégiumban kaphattak átmeneti szállást azok, akik igényelték. Hétfőn az önkormányzat által megbízott statikus elkezdte felmérni az épület szerkezetének sérüléseit, kedden reggelre pedig a társasház közös képviselőjének közreműködésével már minden károsult családdal sikerült leegyeztetni, hogy milyen segítségre van szükségük. „Az első és legfontosabb most az a százezer forintos rendkívüli segély, amelyet mind a 12 károsult lakástulajdonosnak átutal az önkormányzat, a társasház számlájára pedig egymillió forintot juttat el a város, továbbá mindkét áldozat temetésének költségeit átvállalja. A szociális segítségnyújtás mellett lakhatási problémák is felmerültek, ezek megoldására három bérlakás került azonnal kiutalásra. Felvettük a kapcsolatot az érintettekkel, akik délután megkapják a cserelakások kulcsait, egy fiatal pár pedig szintén az önkormányzat segítségével maga rendezte a helyzetét.” – emelte ki dr. Bóka Viktor. 

A sajtótájékoztatón szó volt arról, hogy jelenleg zárhatatlanok a lakások, amelyeket a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet folyamatosan őriz, azonban ha később is szükséges még a felügyelet, akkor az önkormányzat ebben is segít. 

Egyed Attila közös képviselő mindenkinek megköszönte az eddig kapott rengeteg segítséget. „Az épület felújításának folyamata elindult, melynek része volt a statikai vizsgálat, megkezdődött a biztosítási ügyintézés, ami érinti a lakók egyéni biztosításait és a társasház biztosítását is. Az előttünk álló napokban pedig a közművek helyreállítása és a lakások, illetve a ház zárhatósága az elsődleges. Most azt a pillanatot éljük, amikor mindenki túl van az első sokkon, megkezdődtek a helyreállítási munkálatok és megérkeznek a közvetlen segítségnyújtások. Bebizonyosodott, hogy ha baj éri az embert, akkor nem marad magára ezzel - remélem, mindez elég erőt a tulajdonosoknak.”

Székesfehérvár jegyzője hírt adott arról is, hogy felvették a kapcsolatot a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetével, Lövölde úti raktárukban fogadják a károsult családoknak juttatott ingóságokat. Folyamatosan érkeznek a felajánlások, és a kérdések is, hogyan tudnak segíteni a tűzeset utáni helyzetben. A pénzbeli segítség fogadásában a SZETA működik közre, létrehoztak egy elkülönített számlaszámot, ide várják a támogatásokat:UniCredit Bank 10918001-00000069-29700018. Mint elhangzott, a Polgármesteri Hivatal és az önkormányzati cégek maguk is indítottak gyűjtést, az itt befolyó összeget is a közös számlaszámra utalják majd át. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >