Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Villanyoltás a Királysoron
Villanyoltás a Királysoron Nyomtatás E-mail
Írta: Csabai-Dorina Eszter   
2015. április 01.
1903-ban, 112 éve indult el a Királysoron a villamosenergia-termelés. Szauter Ákos a Széphő Zrt. vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót arról, hogy több mint száz év után a mai nappal leáll a villamosenergia-termelés a Királysori Fűtőerőműben.

 

Tavaly júliusban került a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.  Székesfehérvár MJV Önkormányzatának tulajdonába, melyet vagyonkezelésbe átadott a Széphő Zrt-nek. Így mind a termelés, mind pedig a több mint húszezer embert érintő távhőszolgáltatás önkormányzati, tehát köztulajdonba került. Ennek a változásnak köszönhetően a város visszakapta a Gáz utca és a mellette húzódó iparterület fejlesztésének lehetőségét is.

Szauter Ákos a Széphő Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a Királysori telephelyen befejeződik a villamosenergia-termelés.

A most leállításra kerülő egység - a turbina, a kazán és a kémény - műszaki állapota leromlott. Helyreállításukhoz olyan mértékű beruházásra lenne szükség, amely a gazdaságossági határon túlmutat. Mivel Székesfehérvár Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája kapcsán megfogalmazásra került, hogy idővel a Királysori értékes belvárosi területről a külső területekre költözik a termelés, nagy értékű ráfordításra nem kerülhet sor.

 

Szauter Ákos a Széphő Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Jelenleg a városban három telephelyen folyik villamosenergia-termelés: a Királysoron, a Bakony utcában és a Tóvárosban.  A 2015. március 31-ei leállás az ötvenes évek második felében telepített gőzturbinát érinti közvetlenül, mely mind a mai napig üzemel és villamosenergiát termel. A leállításra kerülő egységhez tartozik még  egy kémény és egy gőzkazán, mely megtermeli a turbina üzemeléséhez szükséges gőzt. A Királysoron már egy ideje csökkentett üzemmódban folyik a villamosenergia-termelés, évente öt-hat hónapon keresztül, főként saját felhasználásra.”

A Királysori Fűtőerőmű kiváltásának része, hogy ezen a helyszínen teljesen megszűnik a villamosenergia-termelés. A Bakony utcai telephely modern, környezetbarát technológiával működik, itt tovább folyik az áramtermelés.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >