Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ismét kékben ragyogott a város az Autizmus Világnapján Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. április 03.

Image

Tegnap volt az Autizmus Világnapja. A hagyományokhoz hűen Székesfehérvár ismét csatlakozott a „Ragyogjon kékben!” nemzetközi összefogáshoz, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a spektrumzavarral élőkre és családjaikra. A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közös rendezvénye látványos kék lufis sétával indult az Országalmától, majd utcazenével folytatódott a Vörösmarty Színháznál, ahol látványos záróakkordként a résztvevők elengedték a léggömböket.

 

 

Az ENSZ 2007-ben nyilvánította április 2-át az Autizmus Világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a világszerte milliókat érintő rendellenességre, a társadalmi érzékenyítés, az elfogadás és a szemléletformálás fontosságára. Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy az autizmus a népesség egy százalékát érinti, azaz száz gyermek közül egy autista. Az állami és egyházi intézményeket, illetve nonprofit szervezeteket is magában foglaló magyarországi ellátórendszerben komoly fejlesztések zajlottak az elmúlt húsz-harminc évben. Azonban bőven van még mit tenni azért, hogy elegendő mennyiségű és minőségű szolgáltatás álljon rendelkezésre az autizmussal élő gyerekek és családjaik támogatására.



Székesfehérváron a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közös programmal csatlakozott a „Ragyogjon kékben!” elnevezésű nemzetközi figyelemfelhívó kampányhoz. A dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antalmegyés püspök fővédnökségével megvalósult rendezvény este közös sétával indult az Országalmától, Székesfehérvár Önkormányzatát Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke képviselte. A hideg, szeles idő ellenére nagyon sokan eljöttek, gyermekek, fiatal középiskolások, idősebbek kisebb tömege gyűlt össze a Városház téren, a kezdeményezés jegyében sokan kék ruhadarabot, kitűzőt viseltek. A résztvevők, kezükben kék léggömbökkel vonultak a Fő utcán, majd a hirtelen jött heves eső egy kis időre félbeszakította a programot. Rövid várakozás után a menet folytatódott a Vörösmarty Színházig, ahol a Snétberger Zenei Tehetség Központ munkatársa, Bogdán Norbert élőzenével szórakoztatta a résztvevőket. A szervezők fényfestéses játékra csábították a megjelenteknek, akik a teátrum falaira vetített puzzle kirakásával varázsolták kék színűre az épületet. A program a tervezettnél pár perccel korábban, ám annál jobb hangulatban ért véget a kék léggömbök elengedésével.

A „Ragyogjon kékben!” kezdeményezés természetesen folytatódik Székesfehérváron a következő években is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >