Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Kalandvágyó vízcseppek és víziszonyos kalózgyerek
Kalandvágyó vízcseppek és víziszonyos kalózgyerek Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. április 03.

Image

Vers- és mesemondó délutánnal folytatódott a Víz Világnapja köré szervezett programsorozat Székesfehérváron. Az idei irodalmi pályázatra beérkezett több mint félszáz alkotás legjobb tizenhét alkotója mondta el versét, meséjét a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában rendezett összejövetelen.

 

 

Az ENSZ 47. közgyűlése március 22–ét a Víz Világnapjává nyilvánította. A világnap idei kiemelt témája a "Víz és a fenntartható fejlődés". Fejér megyében a víz értékét, védelmét közügynek tartó szervezetek – már 1995 óta – közösen, együttműködve igyekeznek felhívni a figyelmet a víz életünkben betöltött szerepére, a környezetvédelmi és a közegészségügyi szempontok fontosságára.

A Fejérvíz Zrt. a szakmai társszervezetekkel, a városi és megyei önkormányzattal, a civil szervezetekkel, a székesfehérvári oktatási és közművelődési intézményekkel együttműködve rajz- és irodalmi pályázatot, általános és középiskolásoknak szóló vetélkedőket hirdetett, valamint szakmai kerekasztal-beszélgetéseket szervezett.

A Víz Világnapja kapcsán meghirdetett irodalmi pályázatra több mint félszáz pályamunka érkezett. Ezek közül választották ki azt a legjobb tizenhetet, amelyeknek alkotói mondták el saját írásaikat a szép számmal megjelent közönség előtt a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában.  A gyerekek kalandos meséiben a hallgatóság megismerhette többek között Csippi és Cseppi történetét, hallhatott Áronról, a víziszonyos kalózgyerekről, a víz és a szeretet gyógyító erejéről, valamint egy, a Cetberényi Ócenáriumban tett bálna-tanulmányozási osztálykirándulásról is. Az előadásokat négyfős zsűri értékelte, két kategóriában nyolc díjat osztottak ki.

 

Az alsó tagozatosok közül két fehérvári, egy móri és egy csákvári diák bizonyult a legjobbnak: 1. Horváth Lili Zsófia (Szent Imre Általános Óvoda és Iskola, 4.o.), 2. Németh Eszter Rozália (Szent Imre Általános Óvoda és Iskola, 4.o.), 3. Pisch Petra (Móri Radnóti Miklós Általános Iskola, 3.o.). Különdíjat vehetett át Makra Málna (Esterházy Móric Általános Iskola,2/c)

A felsősök közül az első és harmadik helyen székesfehérvári, míg a második helyen csákvári győzelem született: 1. Tóth Kristóf (Munkácsy Mihály Általános Iskola, 7/c ), 2. Szabó Dominik (Esterházy Móric Általános Iskola,6.o.) 3. Nemes Alexa (Munkácsy Mihály Általános Iskola, 6/c). Különdíjban részesült Csurgai-Horváth Réka (Munkácsy Mihály Általános Iskola, 6/a).

A Víz Világnapi programsorozat április 17-én a Kodolányi János Középiskola és Kollégium által középiskolásoknak szervezett, több fordulós megyei vetélkedő döntőjével zárul.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >