Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
JÚNIUS VÉGÉRE KÉSZÜL EL A BAZILIKA TETŐSZERKEZETÉNEK FELÚJÍTÁSA Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely   
2015. április 08.
Az idei esztendőben a Bazilika teljesen megújul kívülről, aminek a kivitelezési munkáit két ütemben versenyeztette meg az egyházmegye. Az első és nagyon fontos feladat - melyen jelenleg dolgoznak a szakemberek - a tetőszerkezet hibás, megroggyant konstrukciójának a helyreállítása és a viszonylag kevés tönkrement faanyag cseréje. A tető héjazat, az-az a régi cserép már elbontásra került és az ácsmesterek jelenleg egyenként szedik szét a szarufa állásokat, amiket újra összeraknak és a helyükre emelnek.
 
A Bazilika tetőszerkezete egy több állószékes, hagyományos templomtető szerkezet, mely többször felújításra került már – mondja Csány Zoltán egyházmegyei főépítész.
 
Erőforrás hiányában korábban csak kisebb javításokat végeztettek el a tetőszerkezeten. Sok helyen cseréltek ki fákat és túl sok ilyen javítás volt már a szerkezetben, ami miatt az megrogyott. Ahogy szépen lassan rogyott, úgy a szarufák a főpárkányra terhelték rá a súlyt, amik ugyan viszonylag erősen vannak megépítve, de nem erre lettek kitalálva.
 

 
Az ácsmesterek a hibás elemeket cserélik jelenleg és a csomóponti kötéseket úgy javítják ki, hogy azok biztosan tartsanak. Méterenként van egy-egy szarufaállás és fokozatosan haladnak egyikről a másikra.
 
„A tetőfelújítással június 30-ig szeretnénk végezni és versenyeztetés alatt van a külső homlokzat felújítása, amire várhatóan mintegy tíz cég pályázik majd. A tervek szerint a homlokzatfelújtás is még ebben az évben véget ér és a Bazilika megnyugtató állapotba kerül majd.”
 
Mennyiben más érzés egy olyan szakrális épületen dolgozni, mint a Bazilika?
 
Egyrészt a munka jellegének lelkisége és egy olyan tetőszerkezet, mint a Bazilikáé nagyon különleges. Szeretem a munkámat, hiszen az egyházmegyén belül egészen más dolgozni. Minden templomnak - akárcsak a Bazilikának - van kisugárzása és egy ilyen épület tetejének a felújítása nem hasonlítható össze, például egy családi ház új tetejének építésével.
 

 
A Bazilika esetében is vannak olyan tetőrészek, melyeket sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne elbontani és újat építeni helyette, de nem eszerint gondolkozunk és mindent amit csak lehetséges megtartunk és visszahasználunk.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >