Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Épületből közösségi tér
Épületből közösségi tér Nyomtatás E-mail
Írta: Simon Rita   
2015. április 10.

Image

Négy évvel ezelőtt vehették birtokba a nonprofit szervezetek az akkori Technika Házát, amely ma már Fehérvári Civil Központként számos közösségi programnak ad otthont. Az évfordulót az együttműködő partnerekkel, nonprofit szervezetek vezetőivel, munkatársaival ünnepelte tegnap délután a Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft..

 

 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének döntése nyomán négy évvel ezelőtt, 2011. április 6-án vehették át a fehérvári civil szervezetek a Technika Háza kulcsait, ekkor nyílt meg hivatalosan is a Fehérvári Civil Központ. Az elmúlt négy évben a fehérvári civil szervezetek nemcsak belakták a Civil Központot, de számos közösségi, társadalmi programnak is otthont adhatott a ház, miközben szolgáltatásaival a lakosság egészének rendelkezésére állt. A szervezetek lehetőségeikhez mérten folyamatosan szépítik, javítják a működés körülményeit és bővül azon vállalkozások, cégek köre is, amelyek nagylelkű adományokkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a Fehérvári Civil Központ igazi közösségi térré változhasson.

A Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft. ünnepségén részt vett dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is. Köszöntőjében elmondta: „A Technika Háza Székesfehérvár  egyik jellegzetes épülete a Belváros határán. Pontosan ezért tartottuk lényegesnek, hogy olyan közfunkciók kerüljenek ide, melyek a leghatékonyabban szolgálják a város polgárait. Székesfehérvár Önkormányzata számára nagyon fontosak a város civil szervezetei, régóta partnerségben dolgozunk velük, ezért örömmel támogattuk azt a javaslatot, hogy a civileknek saját házuk, bázisuk legyen, így élő, működő kapcsolatot tudnak ápolni a lakossággal. Az elmúlt négy évben megvalósult projektek, különféle civil kezdeményezések és programok mind-mind a döntés helyességét igazolják. A ház ma már a közösségépítés sokoldalú színterévé vált, és mindent megteszünk azért, hogy ez a jövőben is így legyen!” Dr. Cser-Palkovics András köszönetét fejezte ki a Fehérvári Civil Központ vezetőinek, munkatársainak és a szervezeteknek.

„Cégünk azzal a szándékkal igyekszik részt venni e létesítmény üzemeltetésében, hogy fenntartson egy olyan központi szolgáltató helyet Székesfehérváron, amely alkalmas arra, hogy a helyi aktivitású társadalmi szervezetek tevékenységét segítse. A civil szervezetek működése önmagában egy nemes cél, átlépni a szervezet határain és tevékenységét szolgáltatás jellegűen kiterjeszteni mások felé, nagyon komoly elhatározás és társadalmi felelősség. Mindehhez felvállalni a projektmenedzsment szakmai feladatait is, az már cégszerű gondolkodást jelent. Ehhez szakmai apparátusra, munkaszervezetekre van szükség, valamint az egyes szervezetek munkájának összehangolására. Ennek segítésére a város egyik legkönnyebben megközelíthető pontján kínált lehetőséget a székesfehérvári önkormányzat azzal, hogy az épület, civil központként történő működtetéséről döntött. Üzemeltetőként több éve igyekszünk e lehetőséget a sokszínű székesfehérvári civil szervezetek tevékenységének központi helyévé tenni, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy minél több tárgyi és közösségi eredmény jöjjön létre a városban.”- mondta Borján Péter. A Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: az egyes szervezeteknek állandó kiadást jelentő bérlemények fenntartása helyett, a közösségi események igényeihez igazodva tudnak biztosítani a 15 fős tárgyalótól kezdve a 250 fős színházteremig többféle helyiséget. Üzemeltetőként abban tudnak segíteni, hogy a rendezvények, közösségi események szakmai részét a civil szervezetek szét tudják választani a technikai előkészületektől, és a hasonló utómunkáktól. Tapasztalataik szerint ez nagy segítség számukra, hiszen sem figyelmüket, sem erőforrásaikat nem vonja el a szakmai munkától.

Domokos Tamás
, az Echo Nonprofit Network stratégiai igazgatója előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a civil szervezetek helyzete, jogszabályi környezete és társadalomban betöltött szerepe sokat változott az elmúlt évtizedben. Ma már új technikákat, új eszközöket, irányítási módszereket és új személetet kell elsajátítania a civil szektornak, ha meg akarnak felelni az alapítói céloknak és a társadalmi elvárásoknak. A nonprofit szervezeteknél számos olyan eredmény, innováció, eredeti ötlet, javaslat van, mely megvalósítása túlmutat az egyesületi vagy alapítványi kereteken és sikeres társadalmi vállalkozásokká fejleszthetőek. A Fehérvári Civil Központban ezek az újítások az itt működő szervezetek nyomán koncentráltan vannak jelen, ezért a Civil Központ új programot hirdet, aminek a lényege, hogy a szervezeteket abban segítse, hogy piacképes szolgáltatásokat fejlesszenek ki, társadalmi vállalkozásokat hozzanak létre és az így elért eredményeiket visszaforgatva segítik a nemes alapcélok megvalósulását.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >