Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Felavatták Az öreg borász című szobrot
Felavatták Az öreg borász című szobrot Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. április 14.

Image

Sukorón, a Borjúvölgy történelmi pincesorán, Németh János 200 éves, nádfedeles présházánál került sor „Az öreg borász” című szobor felavatására. A vasból és acélból készült mű Barbácsi Simon Gábor képzőművész/borász, valamint Jankovics István alkotása. A szobor Németh János támogatásával, magánkezdeményezésből jött létre, kizárólag önerős összefogás eredményeként.

 

 

Az ünnepélyes avatáson Bognár Zoltán nagymester mondta a köszöntést, a megnyitásra pedig Takács Péter művészettörténészt, a Takács Galéria tulajdonosát kérték fel.

A rendezvényen elhangzott, hogy az alkotó, Barbácsi Simon Gábor  eredetileg agárdi illetőségű, jelenleg Sukorón élő és alkotó képzőművész – borász, a székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borrend alapító tagja, aki kötődik a Velecei-tóhoz és a tájhoz, annak kultúrájához. Művészi pályája és borszakmai pályafutása párhuzamosan, egymást kiegészítve és erősítve haladt, számára a bor a művészet ihlető, éltető és alkotó múzsája.

Sukoró az 1848-as szabadságharc fontos helyszíne volt: a győztes magyar honvédek és huszárok a csata után itt mulattak, kóstolták a sukorói finom borokat. A gazdák a pincéket löszfalba vájták, szalmát és kukoricaszárat hordtak bele, meggyújtották, a pincebelső így cserepesre égett ki, megfelelő boltozatot alkotva, melyek a pincetulajdonosoknak köszönhetően többnyire most is jó állapotban vannak. Sukoró szőlőművelését hűen jellemezte ez a mondás:„Ami a Balatonnak Badacsony, az a Velencei-tónak Sukoró"

 

 

Image
Horváth Miklós Csaba alapító borlovag, Barbácsi Simon Gábor tervező-alkotó képzőművész, Németh János támogató, Jankovics István alkotótárs, Farkas Ágnes Virág borkirálynő

 

 

"Az öreg borász" című szobor magánkezdeményezéssel történő megvalósulása felemelően szép példája a helyi összefogással való értékteremtésnek és  a közösségépítő erőnek. Új, látványos képzőművészeti alkotásként méltó a több, mint 200 éves sukorói, Borjúvölgyi  történelmi Pincesor helyének szelleméhez. Hagyományőrző és időtálló hangulatú, igazi turisztikai látványosságot jelent, jellegzetes, ideillő és kedves, emblematikus szoborként.

 

A borbarát utazók és borturista látogatók számára a táj szépsége, meghittsége  és a remek borok mellett , hamar boros búcsújáró  hellyé válhat  a Borjúvölgyi Pincesoron „Az Öreg Borász” szobra, és megérintve a lopót a szerencse, a jókedv örökre velük marad, új élményekkel térhetnek haza.

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >