Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hangverseny a Vox Mirabilis és a Musica Florens előadásában Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. április 22.

Image

Színvonalas hangversenyt adott a Vox Mirabilis Kamarakórus Székesfehérváron a Jézus Szíve templomban. A programra a kórus karnagya, Zemlényi Katica a budapesti Musica Florens Kamaraegyüttest hívta meg vendégül. Az esten Eszterházy Pál: Harmonia Caelestis c. művének részletei hangzottak el.
 
A Vox Mirabilis Kamarakórus Hangverseny-bérletének negyedik, befejező koncertjén a szervezők először köszönetet mondtak Kiss János nagyprépost, helynök atyának, aki immár negyedik éve ad otthont hangversenysorozatnak. A legutóbbi koncert zeneszerzője Eszterházy Pál nádor, akinek 380. születési évfordulóját ünnepelték.
 

Image
.


 
A közönség két kórusművet hallgathatott meg:
 
1. Gyúljon világ
2. Zengjen hálaének
 
Vezényelt: Zemlényi Katica.
 

Image
.


 
Ezután következett a Musica Florens Kamarazenekar Budapestről. A Musica Florens Kamarazenekart 2012. augusztusában alapította Tóth-Vajna Zsombor és Konta Noémi.
 
Image
.
 

 
A zenekar repetoárján reneszánsz, barokk és bécsi klasszikus művek szerepelnek, a zenészek szívesen kalandoznak kevéssé ismert szerzők és művek felé is. A zenekar kétéves fennállása alatt számos koncertet adott Budapesten és vidéken is, 2013. és 2014. júliusában a Művészetek Völgye meghívott fellépőjeként, 2013. szeptemberében az Entré fesztiválon mutatkozott be.
 

Image
.


 
Célkitűzéseink között a régizenének a mai emberek számára is élő és éltető lelki táplálékot nyújtó megszólaltatása mellett szerepel a befogadókkal való közvetlenebb kapcsolatfelvétel is, amit koncerten kívüli zenés események, és más művészeti ágak képviselőivel való szoros együttműködés által látnak megvalósíthatónak.
 
A zenekar tagjai: Jakab Zsuzsanna, Németh Zsombor - hegedű, Kabdebó Noémi - brácsa, Szilágyi Ágota - cselló, Konta Noémi, aki egyben a zenekar vezetője is - csembaló.
 

Image
.


 
A kamarazenekar mellett fellépett Andrejszki Judit énekművész is, aki a magyar régizenei élet emblematikus alakja. Orgona szakon végzett Lehotka Gábor orgonaművész tanítványaként. A barokk éneklés technikáját Lengyelországban sajátította el.
 
A Magyarországon megrendezett nemzetközi barokk énekverseny különdíjasaként különös hangsúlyt fektet a magyar régizene bemutatására és megismertetésére. 1987. óta énekese és csembalistája a számos lemezt kiadott Musica Profana régizenei együttesnek, akikkel a magyar kultúra követeiként bejárták egész Európát. Tagja a Corvina Consort énekegyüttesnek is.
 

Image
.


 
A vendégeinkhez csatlakozott az „örömzenélésben” természetesen a Vox Mirabilis Kamarakórus is.
 

Image
.


Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >