Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elindult a Gyere haza fiatal! program
Elindult a Gyere haza fiatal! program Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. április 23.

Image

A külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segíti lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával a „Gyere haza fiatal” program, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium indított el.

 

 

Mindezt Székesfehérváron jelentette be dr. Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár sajtótájékoztató keretében, amelyen jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a programban résztvevő fehérvári cégek képviselői is.


Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA NKft.) az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok hazatérését, hazai foglalkoztatását elősegíteni hivatott programot indított el 2015-ben. Megéri a szülőföldön tanulni, munkát vállalni, családot alapítani és otthont teremteni - többek között ez a fő üzenete a "Gyere haza fiatal" programnak. Az OFA NKft. együttműködő partnereivel karrierlehetőséget biztosít a programhoz csatlakozott személyeknek. Az együttműködő partnerek olyan, országosan ismert és elismert munkáltatók, akik fontosnak tartják, hogy a képzett munkaerő a magyar nemzetgazdaságot erősítse.

A KSH által megvalósított SEEMIG projekt 355 ezer főre becsüli azon magyar állampolgárok számát, akik életvitelszerűen nem Magyarországon élnek, hanem külföldön dolgoznak. A migráns munkavállalók elsődleges célországai: Egyesült Királyság, Németország és Ausztria.  A felmérés szerint a magyar fiatalok legnagyobb számban az Egyesült Királyság területére vándorolnak ki munkahelykeresés, karrierépítés, tanulmányok folytatása, vagy önmegvalósítás céljából.

„Azt gondolom, hogy nagyon fontos eseménynek vagyunk ma a részesei, mivel ezzel a programmal rést szeretnénk ütni a pajzson. Magyarországon azt tapasztaljuk, hogy miközben nagyon sok regisztrált álláskereső van, addig a vállalkozások egyre nagyobb mértékben panaszkodnak arra, hogy nem találnak megfelelő számban és minőségben szakképzett munkaerőt. Nagyon szeretnénk, ha azok a fiatalok, akik Magyarországon végeznek, idehaza, az országhatáron belül találnák meg a számukra legkedvezőbb lehetőséget.” – hangsúlyozta a program bejelentésekor dr. Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára hozzátette, hogy nagyon nehéz a nyugati bérekkel versenyezni, de a külföldön munkát vállalók helyzete jóval több, mint bérkérdés. „A megkérdezett, több éve külföldön élők többsége arról számolt be, hogy erős honvágyuk van. A hazajövetelükhöz azonban a megfelelő lakhatási körülményeket, munkafeltételeket is meg kell oldani. Olyan munkáltatókra van szükség, akik epekedve várják azokat a fiatalokat, akik nyelvet beszélnek, és megbízható szakképzettséggel rendelkeznek.” Dr. Czomba Sándor azt is kiemelte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által működtetett program keretében nagyságrendileg 100 millió forint áll rendelkezésre, hogy 50 fiatal hazatérhessen. A problémához mérten kicsi a program pénzügyi kerete, de sikeressége esetén rövid időn belül szélesíteni fogják a kört és már nem csak az Egyesült Királyságra fognak koncentrálni, tette hozzá.

A felmérések szerint az Egyesült Királyságban dolgozik jelenleg a legtöbb képzett, fiatal, magyar munkavállaló, akik még családalapítás előtt állnak. „A társadalom és a gazdaság számára hasznos a külföldi tapasztalat, nyelvtudás megszerzése, valamint más munkakultúra megismerése, ugyanakkor káros, hogy e fiataloknak a hazai közoktatásban, felsőoktatásban megszerzett szellemi tőkéjük, fizikai képességük, esetleg a már itthon megszerzett munkatapasztalatuk nem a magyar nemzetgazdaság számára hasznosul.” – hangsúlyozta a program ismertetőjében Pákozdi Szabolcs. Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: „Olyan felsőfokú végzettséggel, vagy piacképes/speciális szakmával rendelkező kivándorolt állampolgáraink számára szeretnénk itthon az egzisztencia teremtésében, hosszú távú berendezkedésben, karrierlehetőség biztosításában segítő kezet nyújtani, akik kamatoztatni tudják a külföldön szerzett tapasztalataikat, a felsőfokú oktatásban szerzett tudásukat, illetve gyakorlati nyelvtudásukat.”

A program indításának bejelentésén részt vettek azok a székesfehérvári munkáltatók (ALCOA-KÖFÉM Kft., DENSO Gyártó Magyarország Kft., GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft., IT SERVICES Hungary Kft., MACHER Gépészeti és Elektronikai Kft., VIDEOTON HOLDING Zrt.) képviselői is, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez.

„Első hallásra is teljesen egyértelmű volt, hogy Székesfehérvárnak legalább két ok miatt illik ehhez a programhoz csatlakoznia. Az egyik ok szimbolikus, hiszen a nemzet történelmi fővárosának felelősséget kell éreznie a város és az ország határain túl is. Ebben az esetben úgy, hogy azokat a fiatalokat, akik különböző okok miatt külföldön élnek és dolgoznak, segítsük a hazatérésben, hogy adott esetben Székesfehérváron telepedhessenek le. A másik ok, hogy a város ipari és gazdasági ereje okán nehézségekkel küzd, hiszen folyamatosan zajlanak új beruházások, amelyekhez egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni. Ha együtt tudunk dolgozni a mostani, szakképzett munkaerőhiányból fakadó problémának a megoldásában, kezelésében, akkor az azt fogja eredményezni, hogy a következő években újabb ipari beruházások jöhetnek Székesfehérvárra.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. A polgármester külön köszönetet mondott a fehérvári munkáltatóknak az együttműködésért.  

A programot részletesen a www.gyerehazafiatal.hu oldalon találják meg az érdeklődők.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >