Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Székesfehérvár lesz a házigazdája a Gyulai István Memorial-nak Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. április 29.

Image

2015. július 7-én immár ötödször rendezik meg Magyarország legrangosabb egynapos sporteseményét, a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat. A helyszín – csakúgy, mint tavaly – a Székesfehérvári Regionális Atlétikai Központ lesz.

 

A rangos eseményről  Budapesten, a Magyar Sport Házában tartott sajtótájékoztatón Gyulai Márton versenyigazgató, az egykori neves magyar sportriporter és sportdiplomata fia, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Spiriev Attila versenyigazgató, valamint Pars Krisztián, olimpiai bajnok kalapácsvető számolt be.

 

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj versenyt először 2011-ben, a Puskás Ferenc Stadionban rendezték meg a szervezők, akiknek nem titkolt célja a „legenda folytatása”, azaz a '80-as évekből jól ismert, nemzetközi hírnévvel rendelkező Budapest Nagydíj hagyományainak a felelevenítése volt.  A sajtótájékoztató elején Gyulai Márton versenyigazgató emlékezett vissza a kezdetekre. „Négy évvel ezelőtt, innen egy kőhajításnyira találkoztunk ebben a kontextusban először, s akkor megpróbáltunk valami olyat létrehozni, amely akkor még elérhetetlennek tűnt. Egy rangos, nemzetközi versenyt akartunk megszervezni 20 év után Magyarországon, amelyről először csak beszéltünk, majd ezt meg is valósítottuk. Most pedig már ott tartunk, hogy az ötödik ilyen megmérettetésünkre készülhetünk. Az atlétika jegyében Pierre de Coubertin báró: „Gyorsabban, magasabbra, erősebben” elvéhez kívánunk kötődni, így ahogy eddig, úgy most is, egy picit többet szeretnénk nyújtani az érdeklődőknek. Úgy gondolom, hogy a verseny idén megint több és jobb lesz, így a legenda tovább folytatódik.” – mondta Gyulai Márton.

 


 

Az eddigi négy versenyen közel 50 ország több mint 400 versenyzője indult, köztük számos világ-, illetve olimpiai érmes sportoló – akiknek nem egy emlékezetes momentumot köszönhetnek a sportbarát nézők. 2011-ben a jamaicai Asafa Powell kétszer is 10mp alatt teljesítette a 100 méteres síkfutás versenyszámát - erre korábban még nem volt példa az országban. 2012-ben a Nagydíj az augusztus 20-i hivatalos nemzeti rendezvény program részeként került megrendezésre, illetve az eseményen tartották a magyar olimpikonok hivatalos köszöntését. 2013-ban a szervezők a névadó Gyulai István 70. születési évfordulójára helyezték a hangsúlyt, 2014-ben pedig új otthonra lelt a Nagydíj a Székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban.

A legenda idén július 7-én ugyanott folytatódik. A jubileumi ötödik versenyen a szervezők célja a minden eddiginél jobb eredmények elérése – vagyis hogy az IAAF Gyémánt Liga hivatalos statisztikai partnere, az All-Athletics.com ranglistáján megőrizzék a mintegy 900 rangsorolt verseny között az első 20 körüli helyezést. Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András szerint az elmúlt évben igazi sporthangulatot teremtett a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj. „A tavalyi, első fehérvári rendezés után óriási rangot jelent Székesfehérvárnak, hogy újra otthont adhat a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjnak. 2014-ben még megelőlegezett bizalom volt ez a lehetőség minden szempontból, hiszen a verseny helyszínét, a Regionális Atlétikai Központot is éppen a sajtótájékoztató napjaiban adtuk át. Számunkra a sportizgalmakon túl is nagyon jó hangulatot csempészett a városba a Gyulai István Memorial. Az esemény egynapos volt, de az atléták már napokkal előtte megjöttek Székesfehérvárra, akik két-három napig igazi sporthangulatot teremtettek a városban. Sétáltak a megújult Belvárosban, a gyerekek autógrammot kérhettek tőlük, sőt, olyan is előfordult, hogy adott esetben a futók a reggeli bemelegítéskor szintén a Belvárosban kocogtak. Ennek okán elsősorban a hangulatot köszönjük, és azt, hogy ezt az élményt megérhettük. A Gyulai István Memorial az év kiemelkedő eseménye egy olyan városban, amely méltán lehet büszke a sportra. Úgy gondolom, hogy Székesfehérvárnak egy ilyen sportlétesítménnyel, és az ott működő műhellyel komoly felelőssége van abban, hogy a magyar atlétika életében egyre több olyan versenyző legyen, aki nemzetközi mércével is jegyzett sportolóként ér el jelentős eredményeket.” – mondta dr. Cser-Palkovics András.

 


 

Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója elmondta, hogy a tárgyalások már zajlanak, így 2015-ben is felejthetetlen versenyt láthatnak azok a nézők, akik kilátogatnak a helyszínre, vagy otthon, a tévéképernyőn keresztül követik a küzdelmet. Az eseményen a tervek szerint 17 nemzetközi, 3 nemzeti és 2 junior versenyszám várható. „Megint egy olyan naphoz érkeztünk, amikor bejelenthetjük a legenda folytatását. A világ atlétikájának krémje megint Fehérvárra látogat. Olyan élményt próbálunk nyújtani Székesfehérvár és Magyarország atlétika-barátainak, amely elérhető mindenki számára. A székesfehérvári Regionális Atlétikai Központ pályái nagyon közel vannak a nézőkhöz, így szinte testközelből élhetik át az atléták mozdulatait, amely világviszonylatban is egyedülálló. Az a szándékunk, hogy az atlétika sportág semmihez nem hasonlítható hangulatát és varázsát a fiataloknak és a gyerekeknek is szeretnénk megmutatni, hiszen az emlékezésen túl ennek a versenynek ez a lényege. Örülök annak, hogy polgármester úr véleménye szerint pontosan ezt a hangulatot sikerült otthagyni a város lakói számára. Természetesen a mostani viadal gerincét ismételten a nemzetközi verseny adja, amely július 7-én lesz. A program hivatalos kezdési időpontja 15.00 óra. Ezelőtt a női kalapácsvetést és a „TE mennyit futsz 100-on?” elnevezésű programot tekinthetik meg az érdeklődők. A nemzetközi versenyek 17 számból állnak majd, amely mégis 20 lesz, hiszen 3 versenyszámban A és B futamot indítunk. Négy hosszú dobószámot rendezünk, amelyek mindegyike kihagyhatatlan a programból. A nemzetközi számokban arra is ügyeltünk, hogy Pars Krisztiánon kívül a többi kiemelkedő magyar atléta is pályára léphessen. Éppen ezért hagyományosan megrendezzük a 110 méter gátfutást, aholBaji Balázs és Kiss Dániel is megerősítette részvételét. A programba bekerült a női súlylökés is, nagy örömünkre szolgál, hogy Márton Anitafedett pályás Európa-bajnok visszajelezte a részvételét. Úgy gondolom, minden eddiginél nagyobb kínálatunk lesz az atléták és a programok terén is.” – mondta Spiriev Attila versenyigazgató, aki azt is kiemelte, hogy minden olyan magyar atlétával sikerült megállapodni, akinek részt kell vennie ezen a megmérettetésen. Mint mondta, nagyon komoly, előrehaladott tárgyalások folynak annak érdekében, hogy ismét klasszisokat lehessen Fehérvárra invitálni. Beszéde végén megemlítette, hogy a versenyzők szívesen térnek vissza Székesfehérvárra a felújított Belváros és az emberek kedvessége miatt. Hozzátette:a tervezett nemzetközi versenyszámok a férfiaknál: 100m, 400m, 1500m, 110m gátfutás, 3000m akadályfutás, távolugrás, magasugrás, diszkoszvetés, gerelyhajítás, kalapácsvetés, míg anőknél: 100m, 1500m, 100m gátfutás, 400m gátfutás, magasugrás, súlylökés, kalapácsvetés lesz.

A nemzeti versenyszámok során az Atlétikai Magyar Szuper Liga versenysorozat keretében a férfiak hármasugrásban, a hölgyek 400m síkfutásban és távolugrásban mutathatják meg tudásukat. A juniorok és az ifjúságiak a férfi és női 100 méteren versengenek. Külön kitüntetés, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) 2015-ben is megadta a jogot arra, hogy a férfi is a női kalapácsvetés is az IAAF Kalapácsvető Világsorozat (IAAF Hammer ThrowChallenge) részeként kerüljön megrendezésre.

A keddi eseményen Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető is megjelent. „Jelenleg kicsit el vagyok keseredve, hiszen idén nem tudtam elindulni a veszprémi évnyitó versenyen, amelynek az állapotfelmérés miatt van nagy szerepe. Egy sajnálatos sérülés miatt nem mertem bevállalni ezt a programot. Mindenki tudja rólam, hogy május közepére szeretek kihozni magamból egy olyan eredményt, amelyre lehet alapozni az elkövetkezendő időszakban. Ennek okán maradt egy pici hiányérzetem, hiszen a felkészülés dobási részét nem tudtam végrehajtani. Az elkövetkezendő időszak azzal telik majd, hogy maximálisan felkészüljek az ostravai és a júliusi, Székesfehérváron megrendezendő Gyulai István Memorial-ra. Tavaly egyéni csúccsal végeztem, idén szeretnék ennek az eredménynek a közelébe kerülni, mivel a fő esemény most a világbajnokság lesz. A fehérvári viadalra egyfajta főpróbaként tekintek, hiszen utána egy hónap áll körülbelül rendelkezésre a vébéig.” – számolt be a felkészülési terveiről Pars Krisztián, aki eddig mind a négy Gyulai Memorial-t megnyerte.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy idén sem marad ki az immár hagyományosnak számító „TE mennyit futsz 100-on?” elnevezésű verseny, ahol bárki kipróbálhatja, mennyi idő alatt teljesíti a klasszikus távot. Regisztrálni a verseny megújult honlapján, ahttp://www.gyulaimemorial.hu/ oldalon lehet. Jegyek május 1-jétől kaphatóak a Ticket Express országos hálózatában, illetve ahttp://www.tex.hu/ oldalon. Újdonság, hogy a jegyek idén tombolaszelvényként is funkcionálnak. A szervezők a nagydíj alatt több értékes nyereményt kisorsolnak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >