Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Emlékülés Olaszország hadba lépésének 100. évfordulóján
Emlékülés Olaszország hadba lépésének 100. évfordulóján Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. május 04.

Image

Olaszország I. világháborús hadba lépésének 100. évfordulója alkalmából nemzetközi konferenciát szerveznek május 5-én, kedden Székesfehérváron.

 

 

Az emlékülést megelőzően, a Szentlélek katonatemetőben koszorúzásra kerül sor, melyen részt vesz többek között Maria Assunta Accili, Olaszország magyarországi nagykövete. A programsorozat ugyancsak koszorúzással zárul a Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred emlékművénél, a Zichy ligetben. Minderről sajtótájékoztatón számolt be Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola oktatási rektorhelyettese ésDr. Demeter Zsófia történész. 

„A Nagy Háború kitörésének századik évfordulója kapcsán tavaly decemberben rendeztünk már egy konferenciát a Városházán „Hősök, áldozatok és mindennapok – Székesfehérvár, Magyarország és a Nagy Háború” címmel. Ezt követi a május 5-i nemzetközi emlékülés, és mivel a háború 1918 őszéig tartott, még jó néhány évig lesz alkalom arra, hogy minden esztendőben szóljunk az aktuális eseményekről.
 – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola oktatási rektorhelyettese.

A konferencia programjának ismertetése kapcsán elhangzott: az 1915-ös esztendő komoly változást hozott az első világháború menetében: a központi hatalmakkal szövetségesi viszonyban álló Olasz Királyság május 23-án hadat üzent az Osztrák–Magyar Monarchiának. Az olasz döntés régóta érőben volt: az olasz elit számos okból sokkal inkább az antant irányába, legfőképp az angol-francia páros felé húzott. Azonban a világháború kirobbanásáig nem volt képes felülemelkedni a német gazdasági függésen. A szomszédos Ausztria-Magyarországgal szemben pedig az olasz nemzeti program nyíltan jogot formált a Monarchia egyes területeire és pozíciókat épített ki a Balkánon. A háborúba való belépést követően azonban a gyors sikerek helyett az olasz fronton több évig tartó állóháború alakult ki.

2015. május 5-én Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kodolányi János Főiskola Történeti Műhelye, a Gruppo Alpini Ungheria, valamint a Szent István Király Múzeum, a Városi Levéltár és Kutatóintézet, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára, az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottsága és a Magyar Történelmi Társulat nemzetközi emlékkonferenciával emlékezik meg Olaszország első világháborús hadba lépésének 100. évfordulójáról. A konferenciára, melynek fővédnöke Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a Városháza Dísztermében kerül sor. A rendezvény során Prof. Dr. Antonio Dal Fabbro és Dr. Antonio Sciacovelli olasz szemszögből ismertetik az eseményeket. Dr. Szabó József János az olasz fronton harcoló osztrák-magyar haderő problémáit, Dr. Hidán Csaba fegyverbemutatóval egybekötött előadásában az állóháború mindennapjait és Dr. Demeter Zsófia a székesfehérvári ezredek szerepét mutatja be Isonzótól egészen Montellóig.

A tudományos emlékülést megelőzően Maria Assunta Accili, Olaszország magyarországi nagykövete, Dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester, Dr. Szabó Péter, a  KJF rektora és Prof. Dr. Antonio Dal Fabbro, az ANA Olasz Alpesi Tartalékosok Magyarországi Szekciójának elnöke az Emlékülés nevében koszorúzáson vesz részt a székesfehérvári Szentlélek temetőben az első világháborús olasz katonák sírjánál.

A konferenciát követően, a rendezvény zárásaként a Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred emlékművénél (Zichy-liget) kerül sor koszorúzásra, ahol megemlékező beszédet mond Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola oktatási rektorhelyettese. A megemlékezéseken közreműködnek a Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület, valamint a Gruppo Alpini Ungheria tagjai, katonadalokat játszik a Kákics Együttes.

„Nincs olyan család, akinek két-három generációval ezelőtti tagjai között ne lenne érintett valaki az első világháború kapcsán. Minden, Székesfehérváron besorozott egység megjelent valamikor az olasz hadszíntéren. Az 1915. május 23-án kiadott hadüzenet után, néhány héten belül már ott is voltak az ezredek az érintett területeken. Mindig volt az olasz hadszíntéren fehérvári egység, ráadásul mindig a legmelegebb, a legnagyobb vitézséget követelő, és legnagyobb pusztulással és véráldozattal járó helyszíneken. ”
 – emelte ki többek között Dr. Demeter Zsófia. A történész szerint száz év elteltével is lehet és kell is egy-egy eseménysorozatot kutatni. Érdemes például azt is megvizsgálni, hogy a háborúskodáson kívül mivel töltötték szolgálati idejüket a katonák a fronton.

A május 5-i konferencia és a többi program méltó módon állít emléket az olasz fronton harcolt székesfehérvári katonáknak. A programon nyilvános, tisztelettel várnak minden érdeklődőt!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >