Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Wathay Ferenc vicekapitányra emlékeztek a Prohászka ligetben Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. május 04.
A Prohászka ligetben emlékeztek Wathay Ferencre, a várkapitány szobránál a „Megújuló Várkörút, feléledő hősök Wathay Ferenc vicekapitány szellemiségének ápolása, honvédek közösségi színtere a megújuló Várkörúton a Prohászka ligetben” című nyertes pályázat zárásaként. Székesfehérvár egykori vicekapitánya nagy szerepet játszott a vár 1601. szeptember 19-én történt ideiglenes felszabadításában. A megemlékezést a többségében nyugállományú honvéd-tisztekből alakult Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület tartotta.

 

 

A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület 1989-ben, a rendszerváltás évében alakult. 1989 júniusában, elsősorban a híradó ezred, a Szárazföldi Csapatok Parancsnokságának állományából és a nyugdíjas klub tagjaiból szerveződtek, az alapító létszám 157 fő volt. Zömében aktív állományban lévő hivatásos tisztek, illetve tiszthelyettesek, valamint nyugdíjas, tartalékos tisztek és tiszthelyettesek lettek az egyesület tagjai.

A több mint 25 éves egyesület kiemelt feladatának tekinti a megemlékezést az egykori vicekapitányról, akinek önfeláldozó hazafisága mindenki számára követendő példa lehet napjainkban is.

 


 

A „Megújuló Várkörút, feléledő hősök – Wathay Ferenc vicekapitány szellemiségének ápolása, honvédek közösségi színtere a megújuló Várkörúton a Prohászka ligetben” című nyertes projekt keretében kiadványt jelentetett meg, történelmi megemlékezést szervezett Wathay Ferenc szobránál, sétát a megújult Várkörúton, illetve előadást a Helyőrségi Klubban.

Csütörtökön délután ünnepséget tartottak a Prohászka ligetben található Wathay szobornál, melyet Lux Elek készített 1938-ban. Berdó Gábornyugállományú százados, a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület elnöke kiemelte, hogy egy dicső korszakra és katonára emlékezünk. „A mai Székesfehérvár tiszteli ezeréves múltját, és a jövőbe tekint. Mi, a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület tagjai büszke székesfehérvári polgárokként szeretnénk mindkét folyamat része lenni. Ezért nyújtottunk be Székesfehérvár Önkormányzatához a „Megújuló Várkörút, feléledő hősök Wathay Ferenc vicekapitány szellemiségének ápolása, honvédek közösségi színtere a megújuló Várkörúton a Prohászka ligetben”címmel pályázatot. Székesfehérvár lakott terület az emberi élet hajnalától fogva. Középkori történelme egyidős a magyar államisággal, királyi székhely, királyaink, királynéink megkoronázásának színhelye, világi és szakrális központja hazánknak, uralkodócsaládok temetkezési helye. Székesfehérvár fejlődésének első virágkora az Államalapítástól 1543-ig, a török uralom kezdetéig tartott. Sajnos éppen a 145 éves török megszállás, a szinte folyamatos harci cselekmények, az ostromok és az azokat követő újjáépítések miatt ebből a korszakból maradt fent talán a legkevesebb tárgyi emlékünk. De éppen a soha nem szűnő fegyveres harc, a másfél évszázados megszállás, a várost védő, azt el- és visszafoglalni szándékozók, a városért életüket áldozó katonák, valamint polgári hősök emléke az, mely megmutatja a késői utódoknak Székesfehérvár igazi jelentőségét.” – hangzott el Berdó Gábor beszédében, aki szerint Wathay Ferenc vicekapitány műveltsége és példamutatása minden kor katonájának igazi példaképként szolgálhat.

 


 

Az ünnepségen a Hungarikum együttes és Fülöp Zsolt előadása után Székesfehérvár történelmi jelentőségéről Brájer Éva alpolgármester emlékezett meg. „A Várkörút a vár körútja, amely alatt a várárok húzódik. Azért fogalmazom ezt jelen időben, mert az én szívemben ez a várárok most is itt van, még akkor is, ha a mai Várkörút felszíne és a várárok között sok évszázad rétege található meg. Ezek a rétegek különböző történelmi korokat jeleznek, és a városhoz kötődő történelmi eseményeket rögzítik. Ahogy a személyes életünkben is hat ránk a szülők, a nagyszülők és a dédszülők életútja, az ő gondolkodásmódjuk, a szemléletük a világról, ugyanígy van ez a városunk életében is. Éppen ezért volt nemcsak lehetőségünk és kötelességünk, hanem felelősségünk is az, hogy amikor ebben a mai korban újra megújítjuk ezt az utat, akkor lehetőséget adjunk mindazok számára – így a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület számára is –, akiket ambicionált ez a pályázati kiírás. Nagyon fontos, hogy megismertessük a jelenkort a város történelmi múltjával. Ez nemcsak az őseink, hanem a gyermekeink, továbbá a jövő generációja felé is kötelességünk. Izgalmas vállalkozás egy ilyen beruházás keretében olyan kiadványokra, programokra, közösségi együttlétekre pályázatot kiírni, amelyek a város történelmi múltjáról szóltak. Azt gondolom, ez a pályázati kiírás bizonyította sikerességét, hiszen az egyesületen kívül számos civil szervezet pályázott még sikeresen.” – mondta el köszöntőjében Brájer Éva, aki kiemelte: ahogy az elmúlt egy-két hónapban, úgy a jövőben is nagyon sok kulturális program, közösségi rendezvény segíti azt, hogy az itt élők megismerhessék azt a helyet, ahol élhetünk.

Az ünnepség végén koszorút helyezett el az egykori várfal tövében álló szobor talapzatára a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület és Wathay Ferenc leszármazottainak, illetve minden jelenlévő képviseletébenBátonyi Pál nyugállományú ezredes, a Wathay család leszármazottja,Kertész Zoltán nyugállományú ezredes, az egyesület tiszteletbeli elnöke, Berdó Gábor nyugállományú százados, az egyesület elnöke, valamint a Történelmi Vitézi Rend nevében Vizét László Tibor és Vitéz Keszei Endréné.

A beszédeket és a koszorúzást követően a program 16.00 órától a Helyőrségi Művelődési Otthon Színháztermében folytatódott, ahol a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület új kiadványát mutatták be. A rendezvény az „Új Belváros Várkörút rehabilitációja” KDOP-3.1.1/D1-14-k2-2014-0002 számú pályázat mini projektjeként valósult meg. A megújuló Prohászka emlékpark az egyesület közösségi tereként, valamint a rendezvényeik otthonaként funkcionál a jövőben. A várfal tisztítását és rekonstrukcióját a Városgondnokság szakemberei végzik, Kocsis Balázs restaurátor vezetésével.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >