Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Díjmentes Nordic Walking foglalkozások Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. május 05.
Tegnap délután gyakorlati bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a Palotavárosban május 4-től induló díjmentes Nordic Walking oktatásról.

 

 

A lakosság körében népszerű sportprogram részleteit Farkas László, a 7. számú választókörzet önkormányzati képviselője és Horváth István, a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség elnöke ismertette a Bory Jenő Általános Iskola előtti füves területen.


A Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség szervezésében, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és Farkas László, a választókerület egyéni képviselőjének támogatásával új sportolási lehetőség indult Székesfehérváron. Május 4-től Palotavárosban, a 7. számú választókerületben díjmentes Nordic Walking oktatás kezdődött. Székesfehérvár Önkormányzata a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetséggel már az elmúlt években is több alkalommal szervezett nagysikerű Nordic Walking túrákat, emellett több városrészben - így az Öreghegyen és Kisfaludon is - ingyenesen vehető igénybe napjaink egyik legkedveltebb tömegsportja. Az új, ingyenes sportprogramról hétfő délután sajtótájékoztatón számoltak be.

A hétfői eseményen Farkas László, a 7. számú választókörzet önkormányzati képviselője köszöntötte elsőként a megjelenteket, aki képviselői keretéből támogatta a kezdeményezést. „A Nordic Walking sportág Magyarországon még nem igazán ismert, innen jött a díjmentes programmal kapcsolatban a gondolat, hogy miért ne tanulhatnák meg hazánkban is minél többen. Szerencsére Székesfehérváron a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség felkarolta ezt a sportágat, melynek keretében szakképzett oktatóik segítségével át tudják adni ennek a fortélyait. Tavaly ősszel kerestek fel a Palotavárosban élők, illetve a szervezők, hogy próbáljuk meg minél jobban terjeszteni. A Nordic Walking minden egyes izmot meg tud mozgatni, ezért különösen örülünk annak, hogy a fiatalok, a középkorúak és az idősek is részt vesznek ezen a programon. Bízom benne, hogy ha megszeretik ezt a sportot, akkor az egyesülethez csatlakozva a közeljövőben szervezendő túrákra is el tudnak menni.” – mondta Farkas László, aki köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy biztosítják a lehetőséget a térségben élőknek a rendszeres mozgáshoz.

A Nordic Walking-ot magyar nyelvre „északi sétának”, vagy „északi járásnak” lehet lefordítani. „Négy éve hozta be Magyarországra az Országos Szabadidősport Szövetség a Nordic Walking-ot, ma már egyre jobban terjed ez a sportág, hiszen az országos szövetség jóvoltából minden megyében képzett oktatók várják az érdeklődőket. Fejér megyében jelenleg nyolc Nordic Walking, illetve négy természetjárással foglalkozó szakembert képeztek ki, így összesen tizenkét oktatóval rendelkezünk a megyében. Úgy gondolom, ez a sport rengeteg jótékony hatással rendelkezik, hiszen többek között leveszi az ízületekről a terhelést, továbbá a vérnyomást is képes megfelelő szinten tartani.” – emelte ki Horváth István, a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség elnöke. A beszédek végén Csog Imre tartotta meg az első foglalkozást a megjelenteknek.

A szervezők 15-20 fős csoportokban, csoportonként körülbelül 1 órás időtartamban minden érdeklődő részére, szervezett formában tartják meg a díjmentes oktatást. A program során két tréner irányításával vehetnek részt a sportos eseményen az érdeklődők. A díjmentes oktatásokon, foglalkozásokon saját felelősségére bárki részt vehet, azonban egészségügyi probléma esetén háziorvossal, szakorvossal való egyeztetés, konzultáció javasolt. Érdemes még tudni, hogy a szervezők kényelmes, az időjárásnak megfelelő sportos ruházatot és cipőt javasolnak a túrákhoz.

 


 

A gyalogláshoz botokat az oktatók díjmentesen biztosítanak. A foglalkozásokat megelőzően a Bory Jenő Általános Iskola (volt Tolnai Utcai Általános Iskola, Tolnai utca 41.) főbejárata melletti füves területen találkoznak a résztvevők, 10 perccel a 16.30 órakor kezdődő gyakorlás előtt. Az 1. csoport 15 főig Csog Imre vezetésével indul el, ha azonban a jelentkezők létszáma (15 fő feletti résztvevő esetében) indokolttá teszi, akkor a 2. csoportot is elindítják 15-20 fővel, Jánosi Zsuzsannairányításával. A mostani eseményen kívül még négyszer várják az érdeklődőket, az utolsó, ötödik alkalommal egy túrát is tartanak a szervezők Palotavárosban. A hétfői tájékoztató keretében az is elhangzott, hogy a foglalkozások viharos időjárás, vagy eső esetén elmaradnak.

A profi sífutók már az 1950-es években is alkalmazták az úgynevezett „síjárást” a nyári edzéseiken. Ez a tréning-módszer a különböző ugrásokkal a gyorsaságot és az erőnlétet biztosította a sportolóknak nyáron is. Napjaink egyik legnagyobb népszerűségének örvendő szabadidős tömegsportjának elnevezését azonban csak jóval később, 1997-ben alkották meg. Az évek során a sífutó- és fitness- edzők, orvosok és gyógytornászok közös munkájával és fejlesztésével vált a profi sportolók felkészítésének egy közkedvelt és immár teljesen önálló sportjává.

A Nordic Walking minden korosztály számára ideális kikapcsolódás, mely teljes körűen biztosítja széles tömegek edzését a kedvtelésből sportolóktól a profi bajnokokig.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >