Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Júniustól két kukába gyűjtjük a szemetet
Júniustól két kukába gyűjtjük a szemetet Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. május 05.

Image

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről idén januárban hatályba lépett kormányrendelet kapcsán tartott közös sajtótájékoztatót hétfőn délután Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az érintett városrészek önkormányzati képviselőivel, Östör Annamáriával, Deák Lajosnéval, Mészáros Attilával és Földi Zoltánnal. Kísérleti jelleggel júniustól bevezetésre kerül a két frakciós hulladékgyűjtés, egyelőre csak a város meghatározott részein.

 

 

A 2015. január 1-jén hatályba lépett a 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről. A jogszabályban leírtak több ponton is megváltoztatják a korábbi vonatkozó szabályozást. A rendelet először fogalmaz meg feladatot a lakosság számára a hulladékok gyűjtésével kapcsolatban. A környezettudatosság jegyében korábban szabadon választható szelektív gyűjtés helyett hamarosan minden lakos számára kötelezővé válik a hulladékok elkülönített gyűjtése.

Az idei év folyamán minden háztartásban kötelező lesz a hulladékok legalább két frakciós gyűjtése és ily módon történő átadása a közszolgáltató részére. A frakciók az alábbi edényekbe gyűjthetők:

  • Elkülönített (szelektív) hulladékgyűjtés céljára szolgáló edény
  • Biológiailag lebomló hulladék gyűjtésére szolgáló edény

 

 

Az elkülönített hulladékok gyűjtésére szolgáló edénybe az anyagukban hasznosítható műanyag, papír, fém hulladékok helyezhetők. A korábban megszokottak szerint külön gyűjtésre kerül az üveghulladék, mely elsősorban a nagyobb áruházak mellett elhelyezett üveggyűjtő konténerekbe tehető.

A biológiailag lebomló hulladék gyűjtésre szolgáló edénybe elsősorban a komposztálható szerves és nem szerves hulladékok és egyéb, nem hasznosítható hulladékok kerülhetnek. Ide kerülhetnek azok a hulladékok is, melyek hasznosíthatóak lennének, de szennyezettek, így hasznosításuk gazdaságosan nem valósítható meg.

Steigerwald Tibor a sajtótájékoztatón elmondta: „Ahhoz, hogy a Depónia Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási feladatait jogszabályoknak megfelelően el tudja látni, a fent vázolt kétfrakciós gyűjtést és kezelést meg kell valósítani. Ebben nagyban segít majd a pályázati forrásból finanszírozott gyűjtőedény fejlesztés a családi házas területeken. A város teljes lakosságát érintő jelentős változtatást azonban nem szabad egyből, előzetes tapasztalatok hiányában megvalósítani, ezért első lépcsőben kísérleti projekt kerül végrehajtásra a város kisebb területein, így az év második felében annak tapasztalatait felhasználva már bátrabban vághatunk bele a város egészére vonatkozó átszervezésnek.”

A Depónia Nonprofit Kft. által végzendő kísérleti projekt június 1-jén indul.

  1. Családi házas övezet kísérleti projektje

A projekt az öreghegyi városrész Pozsonyi és Béla út közötti részét és az ún. író utcákat érinti, mely a város családi házas övezetében lévő háztartások mintegy 10 %-át jelenti, közel 1500-at. Minden háztartás részére a kísérlet időtartamára díjmentes használatra kiosztásra kerül 1 db 120 literes hulladékgyűjtő edény az elkülönített (szelektív) hulladékok gyűjtésére. Az edények felmatricázva kerülnek a használókhoz. A matricán a gyűjtéssel kapcsolatos információk lesznek feltüntetve.

Május 16-án 8-14 óráig és 17-én 8-12 óráig az érintett utcákhoz közel, három helyszínen gyűjtőpontokat alakítanak ki, ahol a lakosok átvehetik a hulladékgyűjtő edényeket.

Az edény osztási helyszínek a következők:

  • Bory Vár előtti tér
  • Nyitra ABC mögötti terület
  • Karinthy tér

 Az átvétel a személyes adatok igazolásával történik. Aki a megadott időpontban nem tudja megoldani az átvételt, az a későbbiekben történő tájékoztatás szerint átveheti a gyűjtőedényt. Az időpontokról és az átvétellel kapcsolatos további információkról a háztartásokba eljuttatott szórólapon tájékozódhatnak a lakosok.

A kiosztásra kerülő edények a szolgáltató tulajdonát képezik, csak használatra kerülnek a megjelölt ingatlanokhoz.

A szolgáltató vállalja, hogy az ingatlantulajdonos birtokában már meglévő, biológiailag lebomló hulladékok gyűjtésére szolgáló edényt is ellátja matricával, így a lakosok könnyen és folyamatosan információt szerezhetnek arról, hogy melyik edénybe milyen hulladékok helyezhetők.

A biológiailag lebomló hulladékok gyűjtésére továbbra is a megszokott heti rendben kerül sor. Ebbe az edénybe kell gyűjteni a hasznosításra nem kerülő hulladékokat, valamint a zöldhulladék edénybe helyezhető részét is. Az edénybe nem helyezhető zöldhulladékok a már korábban kiadásra került matricás rendszerben is kitehetők a heti gyűjtési napokon.

Az elkülönítetten gyűjtött hulladékok a kiosztott edényekbe helyezhetők el és az eddigi rend szerint kéthetente kerülnek elszállításra. Az esetlegesen az edénybe nem férő hasznosítható hulladékok az ingatlanhasználók által biztosított zsákban, külön díj felszámítása nélkül, korlátlan mennyiségben elszállításra kerülnek.

  1. Lakótelepi övezet kísérleti projektje

A lakótelepi övezet kétfrakciós kísérleti modellje a Tóvárosi lakótelepen kerül megvalósításra. A projekt során a meglévő edényállomány kétfelé osztásával a keletkező, eddig vegyes hulladékként gyűjtött és kezelt hulladékokat kívánják külön kezelni.

A meglévő edényállomány kétfelé osztásával lesznek biológiailag lebomló, illetve elkülönítetten gyűjtött, hasznosítható hulladékos edények. Ezek külön kerülnek elszállításra és hasznosításra. A meglévő, eddig szelektív hulladék gyűjtésre használt edények természetesen továbbra is a lakosság rendelkezésére állnak.

Várható, hogy az új rendszer bevezetésével a lakótelepeken is sokkal magasabb mértékű szelektivitást érhető el. A szolgáltató minden postaládába eljuttatja az információs szórólapot, és lehetőséget nyújt a közös képviselőknek konzultációra.

Steigerwald Tibor a Depónia Nonprofit ügyvezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Meggyőződésünk, hogy a külön gyűjtés nem öncélú, felesleges dolog. A különböző hulladék frakciók külön kerülnek elszállításra és kezelésük is különböző. Az elkülönített (szelektív) gyűjtésből származó hulladékok válogatást követően anyagukban történő hasznosításra kerülnek. A biológiailag lebomló frakció biostabilizálásra, majd azt követően részben szintén hasznosításra kerül. Ez lehetőséget nyújt mindenkinek arra, hogy együttes munkával a hulladékok eddiginél sokkal jelentősebb mértékű hasznosítását érjük el. Tegyünk érte, hogy a hulladék, melyről mindenki tudja, hogy érték, tényleg azzá is váljon.”

Az ügyvezető továbbá kitért arra is, hogy a közelmúltban Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére. Az eszközök beszerzése folyamatban van, várhatóan az év utolsó negyedévében elindulhat a projekt. A fejlesztés már a fent említett jogszabály rendelkezéseinek megfelelően zajlik majd le, így a két frakciós gyűjtés ezzel teljes mértékben megvalósul a város egész területén.

A sajtótájékoztatón jelen voltak az érintett városrészek önkormányzati képviselői is.

Östör Annamária elmondta: korábban az ő választókörzetében vezették be a szelektív hulladékgyűjtést, ami újdonsága ellenére eredményes lett, mert a lakók nagyon jól fogadták. Székesfehérvárnak ezen a részén gyűjtik legnagyobb arányban szelektíven a hulladékot, éppen ezért a képviselő bízik abban, hogy hasonló tapasztalataik lesznek a júniustól életbe lépő rendszerrel is.  Szavai szerint mindenkinek komolyan kell vennie az új módszert, és minden alkalmat szükséges megragadni ahhoz, hogy hangsúlyozzák annak fontosságát.

Deák Lajosné
 – aki maga is nagy természetbarát és környezetvédő - örömét fejezte ki, hogy a választókörzetéből az úgynevezett író utcák is bekerültek a kísérleti projektbe. Hangsúlyozta: az új gyűjtőedények beszerzése és a hulladékgyűjtés semmiféle plusz költséggel nem terheli a lakókat. A képviselő örül az új módszernek, és szívesen közreműködik annak népszerűsítésében, hiszen a természet megóvása mindannyiunk feladata.

Egy héttel a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációjának bejelentése után egy újabb, környezetvédelmi szempontból is fontos projekt indulhat el Székesfehérváron. – emelte ki Mészáros Attilaképviselő. Elmondta: a Tóváros eddig is igyekezett a Depónia Kft-vel közösen élenjárni a szelektív gyűjtésben, jelenleg is nagyon sok háznál van többfrakciós gyűjtési lehetőség, így az új módszer várhatóan nem okoz problémát. Májusban lakossági fórumot rendeznek, hogy részletesen tájékoztassák a közös képviselőket és a lakókat.

Földi Zoltán
 az érintett felsővárosi utcák lakóit arra kérte, hogy vegyék át a gyűjtőedényeket, és csatlakozzanak az új projekthez. A képviselő bízik a módszer sikerében és a környezetbarát gondolkodásmód népszerűsítésében, ami igazolni fogja a módszer létjogosultságát Székesfehérvár más városrészeiben is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >