Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Közel ezer táncos az Országalmánál Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. május 06.

Image

Az ország számos pontján (Budapest, Debrecen, Gátér, Jászberény, Székesfehérvár, Szekszárd, Zalaegerszeg, Tatabánya), és határainkon túl is (Bécs, Máramarossziget) Táncház napi programok hívják fel a figyelmet a több mint negyvenéves Táncházmozgalom értékeire.

 

 

Május 9-én, szombaton 16.00 órától össztánccal indul a székesfehérvári program az Országalmánál, majd a Táncházban gyermekjátszóval és táncházzal várják az érdeklődőket. Minderről sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva alpolgármester és Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere.


1972 tavaszán négy amatőr táncegyüttes, a Bartók, a Bihari, a Vadrózsák és a Vasas tagjainak részvételével megtartották az első budapesti táncházat, a Sebő együttes élő muzsikájára. A „Zene és tánc – úgy, mint Széken” mottóval, zártkörűen induló kezdeményezés hamarosan nyílt klubokban folytatódott: útjára indult a táncházmozgalom. Sikerének és fennmaradásának titka talán abban keresendő, hogy általa széles tömegek és egymást követő generációk életének vált részévé zenei és táncos anyanyelvünk.

2012-ben a Hagyományok Háza Baráti Köre – Halmos Béla kezdeményezésére és aktív közreműködésével – a városi táncházmozgalom elindulásának negyvenedik évfordulóján egész napos szabadtéri rendezvényt szervezett, amelynek sikerén felbuzdulva azóta az egyik májusi hétvégén minden évben megtartják a Táncház Napját a budapesti Liszt Ferenc téren. Az idei évben Debrecen, Jászberény, Szekszárd, és Zalaegerszeg mellett Székesfehérvár is csatlakozik az országos rendezvényhez.

A Városház téren május 9-én, szombaton 16.00 órakor mintegy 800 néptáncos hív közös táncra mindenkit a Táncház Napja alkalmából. „Városunk néptánc kultúrája igen gazdag, hiszen a legkisebbek már az óvodában játékos formában sajátíthatják el az alapokat. A Táncházban a művészeti iskola és az Alba Regia Táncegyüttes, valamint a Gárdonyi Géza Művelődési Házban működő Ikarus Táncegyüttes keretei között magas színvonalú képzés folyik.” – hangsúlyozta Brájer Éva. Székesfehérvár alpolgármestere hozzátette: „A ’70-es években elindult táncházmozgalom keretében az egykori Fejér Megyei Népi Együttes otthonában, a Szent István Művelődési Házban hétvégenként nemcsak a profikat, hanem az amatőröket is várták. Ezeken az esteken gyakran részt vett többek között Pesovár Ferenc népzenekutató és Takács Imre költő is.”  

Szerencsére, a táncházak sikere ma is töretlen. A magyar népzenét és néptáncot kedvelők a Malom utcában és a város kulturális intézményeiben havonta megrendezett táncházakban sajátíthatják el az alaplépéseket. „Nagyon örülök annak, hogy május 9-én, szombaton ismét kilép a táncház az épületből, és a Fő utcán végigtáncolva az Országalmánál várják a csatlakozókat. Szívesen ajánlom ezt a programot, mert egy hatalmas élményben lesz része  mindenkinek! ” – tette hozzá Brájer Éva.

Székesfehérváron, a Művészetek Házában aznap is zajlik a „Húzd keresztül…!” Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek III. Fesztiválja, mintegy nyolcszáz résztvevővel. A szombati programról Majoros Andor, az Alba Regia Néptáncegyüttes művészeti menedzsere elmondta, 16 órától a gyermek néptáncosok csatlakoznak a „Táncház Napja” elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. Együtt, viseletben, zenekari kísérettel vonulnak a Zichy liget – Hotel Magyar Király – Virágóra - Fő utca útvonalon az Országalmához, ahol élő zenekari muzsikára közös tánccal örvendeztetik meg a nézőket és természetesen egymást. Ezt követően a Táncházban 17.30-tól gyermekjátszóval folytatódik a program Kneifelné Laczkó Krisztával és a Szedtevette zenekarral. 18.30 órától kézműves foglalkozást rendeznek, 19.30 órától pedig elindul a nagyszabású táncházi mulatság.

 

 


 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >