Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ifj. Ocskay Gábor nevét viseli a Bory Jenő Általános Iskola tornaterme Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. május 07.

Image

Ünnepséget tartottak a Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskolában abból az alkalomból, hogy az intézmény tornatermét ifj. Ocskay Gáborról nevezték el. A 2009-ben elhunyt jégkorongozó az intézmény tanítványa volt 1983 és 1990 között. A névadó ünnepségen jelen voltak ifj. Ocskay Gábor egykori tanárai, gyermekkori barátai, volt osztályfőnöke és családja is. Székesfehérvár Önkormányzatának képviseletében Mészáros Attila alpolgármester vett részt az eseményen.

 

 

Névadó ünnepségen emlékeztek meg ifj. Ocskay Gáborról szerda délután a Bory Jenő Általános Iskolában: az intézményben az egykori kiváló jégkorongozóról nevezték el a felújított tornatermet.  A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez sikeresen pályázott a Dávid Kornél Kosárlabda Alapítvány, melynek keretében – kihasználva a látványcsapat sportágakat támogató társasági adó kínálta lehetőséget – három másik intézményhez hasonlóan, a Bory Jenő Általános Iskola tornaterme is új sportburkolatot kapott. Az iskola oktatói a felújítás kapcsán gondoltak arra, hogy ifj. Ocskay Gáborról nevezzék el a tornatermet, aki igazi példakép a fiatalabb generáció számára.

 

 


 

Ifj. Ocskay Gábor 1983-tól 1990-ig volt a Bory Jenő (volt Tolnai Utcai) Általános Iskola diákja. Neve összeforrt a magyar jégkorongsporttal: kilencszer ünnepelhetett magyar bajnoki címet, háromszor választották meg az év jégkorongozójának Magyarországon, emellett aktív részese volt a 2008-ban A-csoportba jutott magyar válogatottnak, melyet csak „szapporói csodaként” emlegetnek a szimpatizánsok. Magatartása, szerénysége, szorgalma és eredményei követendő példaként állnak minden gyermek előtt.

A névadóünnepségen többen is megemlékeztek ifj. Ocskay Gáborról. Elsőként volt osztályfőnöke, Kolos Terézia idézte fel egykori tanítványát.       „A mai az emlékezés és az ünnep napja. Nem visszaemlékezni nehéz Gáborra, hanem elmondani az emlékeinket róla. 1983 őszén került az iskolánkba, édesanyja és édesapja hozta kézen fogva az első tanítási napra. Amikor elmentek, Gábor ösztönszerűen megfogta a kezem, és azt mondta: „Szeretlek, Teri néni!” Ez a szeretet és kézfogás a mai napig elkísér engem. Ő a szerény és elegáns intelligenciájával vívta ki azt a megkülönböztetett tiszteletet, amit az osztálytársai nyolc éven át tanúsítottak iránta. Nemcsak kitűnően tanult, hanem kiváló sportoló is volt egyben, a jégkorongon kívül a kosárlabda és a foci voltak számára a legkedvesebb sportágak.” – mondta Kolos Terézia, aki köszönetét fejezte ki ifj. Ocskay Gábor családjának azért a háttérért, melynek segítségével fiúk ilyen szép pályafutást érhetett el.              

 


 

Kellner Katalin volt osztálytárs beszédében felelevenítette, hogy ifj. Ocskay Gábor a fiúk és a lányok körében is nagy népszerűségnek örvendett. Már egészen kiskorától kezdve céltudatoson és kötelességtudóan építette a pályafutását. Az osztálytársak mindig nagyon büszkék voltak Gábor sikereire, és külön örültek annak, hogy a nagy eredmények és a népszerűség ellenére is megmaradt annak a közvetlen fiúnak, akit megismerték.

Fekti István, ifj. Ocskay Gábor barátja, jégkorongos társa szerint az egykori kiváló hokis fiatal kora ellenére olyan példakép tudott lenni, amely párját ritkította, a tehetsége kellő fegyelemmel és alázattal párosult. Rendkívüli személyisége a humorában is megmutatkozott, amely mindig átsegítette a nehéz pillanatokon a játékostársakat. Fekti István azt is hozzátette, hogy az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián az a céljuk, hogy ifj. Ocskay Gábor szellemiségét tovább vigyék. Beszéde végén reményét fejezte ki, hogy a Bory Jenő Általános Iskola tornaterme olyan szakmai műhely lesz, amely méltóan képviseli az ő emlékét.

 


 

Bokányi Zsolt, ifj. Ocskay Gábor évfolyamtársa, régi tolnais diák zenével adózott társa emlékének. Sándorfi Gergely igazgatóhelyettes úgy fogalmazott, hogy a mai nap aranybetűvel kerül be az iskola krónikáskönyvébe, hiszen új példaképet kaptak a diákok Bory Jenő személye mellé. Mint mondta, ifj. Ocskay Gábor igazi példakép mindenki számára, mivel pályafutása és élete alatt a kitartásról, a becsületről, a helytállásról és a hűségről tett tanúbizonyságot.             

A névadó ünnepségen Székesfehérvár Önkormányzata nevébenMészáros Attila alpolgármester mondott beszédet. „Ma egy olyan egyéniségre emlékezünk, aki nemcsak a jégkorong szerelmeseinek, hanem Székesfehérvár városának is példaképe volt. Ifj. Ocskay Gábor egy olyan fiatalember volt, akit nemcsak a jégcsarnokban lehetett megtalálni. Gábor soha nem volt elutasító a város, vagy bármilyen szervezet felkérésére, minden rendezvényen, programon felfedezhettük. Tavaly ilyenkor indult el az a beruházás, amelyet a Dávid Kornél Kosárlabda Alapítvánnyal közösen, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének támogatásával kezdhettünk meg, és újíthattuk fel ezt a tornatermet. Úgy gondolom, méltó elnevezés kerül ma a csarnok falára. Gábor most mosolyog ránk, amikor a legkisebbek kosárlabdáznak, vagy jégkorongoznak. És mosolyog akkor is, amikor A-csoportos világbajnoki résztvevő a magyar jégkorong-válogatott. Kívánom, hogy legyen minél több olyan rendezvény és sportsiker itt, Székesfehérváron, amikor Gábor mosolyoghat ránk fentről.” – mondta Mészáros Attila.

 

 


 

A megemlékező beszédeket követően az iskola főbejáratánál avatták fel ifj. Ocskay Gábor emléktábláját. Az ünnepség végén koszorút helyezett el Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester, közösen Fekti Istvánnal, a Vasvári Pál Gimnázium pedagógusainak nevében Horváth József igazgató, a volt osztálytársak nevében Lukács Marietta és Bereczki Viktória, valamint a Bory Jenő Általános Iskola nevében Vén Bendegúz 2. osztályos tanuló, ifj. Ocskay Gábor unokaöccse, Vázsonyi Dorottya 3. osztályos tanuló és Kolos Terézia tanítónő.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >