Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow BARTÓK BÉLA ELŐTT TISZTELEG AZ ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR
BARTÓK BÉLA ELŐTT TISZTELEG AZ ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. május 07.

Image

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tisztelgő hangversenyen emlékezik a 70 éve elhunyt magyar zeneszerzőre, Bartók Bélára. Az est során elhangzik a Két kép, II. hegedűverseny és a Táncszvit. A versenymű szólistája Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész lesz. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart Drahos Béla vezényli..
 
Bartók Béla 1945. szeptember 26-án halt meg New Yorkban. 1939-től kezdve egyre erősebben foglalkoztatta az emigráció gondolata, Magyarországon 1930-tól kezdve hat éven át nem játszotta saját műveit; hazai és romániai körökből továbbra is érték soviniszta támadások. 1934-ben feladta zeneakadémiai tanári állását, innentől kezdve a Magyar Tudományos Akadémián népzenekutatóként dolgozott.
 
Az intézményben 1936-ban tartotta meg székfoglaló előadását; ugyanebben az évben – utolsó gyűjtőútja alkalmával – török népzenét gyűjtött. Műveit már korábban külföldre menekítette, majd 1940 októberében feleségével együtt New Yorkba utazott.
 
A nehéz anyagi körülményekkel küzdő Bartók a Columbia Egyetemen kapott állást, ahol népzene-lejegyzéssel foglalkozott. Egészsége egyre gyengült. Utolsó nyilvános koncertjére 1943 januárjában került sor; nem sokkal később szervezetében leukémiát diagnosztizáltak.
 
Néhány megbízásnak – Concerto, Hegedű szólószonáta – még eleget tehetett, a III. zongoraversenyt és a Brácsaversenyt azonban már nem tudta befejezni.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >