Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Táncra perdült Székesfehérvár Belvárosa Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. május 11.

Image

Az ország több településén és határainkon túl is Táncház napi programokkal hívták fel a figyelmet a több mint negyvenéves Táncházmozgalom értékeire. Szombaton délután össztánccal indult a székesfehérvári program az Országalmánál, majd a Táncházban gyermekjátszóval és táncházzal várták az érdeklődőket. Székesfehérvár idén elsőször csatlakozott az országos programsorozathoz az Alba Regia Táncegyüttes jóvoltából.

 

 

Négy amatőr táncegyüttes, a Bartók, a Bihari, a Vadrózsák és a Vasas révén, 1972 tavaszán a Sebő együttes élő zenéjére rendezték meg az első budapesti táncházat. Ezt követően a zártkörűen „Zene és tánc – úgy, mint Széken” elnevezésű mottóval kezdődő kulturális program a nyílt klubokban lelt otthonra, és ennek következtében indulhatott el a táncházmozgalom. A több évtizedes mozgalom széles tömegeknek és generációknak vált a mindennapjaik részévé.

 


 

2012-ben a Hagyomány Háza Baráti Köre – Halmos Béla kezdeményezésére és tevékeny szervezőmunkájával – a városi táncházmozgalom elindulásának negyvenéves évfordulóján egész napos, nagyszabású szabadtéri eseményt szervezett. A rendezvény sikerességét jól bizonyítja, hogy azóta az egyik májusi hétvégén minden esztendőben megszervezik a Táncház Napját a budapesti Liszt Ferenc téren. A Táncház Napja azért jött létre, hogy megmutathassák az UNESCO által is elismert táncházmozgalom értékeit a külvilágnak. 2015-ben Székesfehérvár is csatlakozott az Alba Regia Táncegyüttes jóvoltából az országos rendezvénysorozathoz.

 

 


 

Ezen a napon a Művészetek Házában mintegy nyolcszáz résztvevővel tartották meg a „Húzd keresztül…!” Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek III. Fesztiválját, melynek résztvevői délutántól csatlakoztak a "Táncház Napja" országos rendezvénysorozathoz. A táncosok népviseletben, élőzenei kísérettel vonultak fel a Zichy liget – Hotel Magyar Király – Virágóra – Fő utca útvonalon az Országalmához, ahol közös tánccal örvendeztették meg a nézőket.

 


 

Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere szerint a szombati országos rendezvény igazán jól sikerült. „Nagy örömünkre szolgál, hogy idén első alkalommal csatlakozhattunk az országos sorozathoz. Jól látható, hogy a rendezvény elérte a célját, mert nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalok is saját életük részének tekintik a zenei és a táncos hagyományőrzést. Szerencsére, a táncházak sikere ma is töretlen hazánkban. Ez az esemény azért bír nagy jelentőséggel, mert a hagyományainkból építkezünk, melyekből zenei, emberi és közösségi értéket tudunk meríteni. Örömteli, hogy a táncosok jóvoltából a civileket is sikerült bevonni a programba.” – mondta Majoros Andor, aki azt is elárulta, hogy a magyar népzenét és néptáncot kedvelők a Malom utcában és a város kulturális intézményeiben havonta megrendezett táncházakban sajátíthatják el az alaplépéseket. A „Húzd keresztül…!” Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek III. Fesztiválján, 28 csoport mintegy nyolcszáz taggal vett részt, melyből 12 csoport 600 táncosa csatlakozott a Táncház Napja székesfehérvári eseményeihez.

 

 


 

A Városház téri közös táncot követően a Táncházban 17.30-tól gyermekjátszóval folytatódott a program Kneifelné Laczkó Krisztával és a Szedtevette zenekarral. 18.30 órától kézműves foglalkozást tartottak, majd 19.30 órától pedig nagyszabású táncházi mulatsággal zárul a kulturális program.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >