Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Szurkolói panaszok a május 20-i kupadöntőre
Szurkolói panaszok a május 20-i kupadöntőre Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. május 12.
Május 20-án története ötödik Magyar Kupa fináléjára készül a Videoton FC labdarúgó csapata. A piros-kékek eddigi négy fináléjukból hármat elveszítettek, míg egyszer, 2006-ban a végső diadalt is sikerült elérni. Az idei szezonban a magyar bajnoki címet már bezsebelő Videoton FC kilenc nap múlva a Ferencvárossal mérkőzik meg a fővárosi zöld-fehérek otthonában. A meccsel kapcsolatban több olyan intézkedés született, amely felháborodást váltott ki a Vidi szurkolók körében, hiszen jelentős nehézségekkel kell szembenézniük a mérkőzésre való bejutásnál.

 

 

A felmerült kérdésekről Juhász László önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót.
 

Több intézkedés is problémát okoz a Videoton FC szurkolóinak a közelgő Magyar Kupa döntőre. Az idei évben második bajnoki címét ünneplő Videoton FC története legsikeresebb szezonját zárhatja, amennyiben május 20-án, szerdán este legyőzi az FTC-t a Groupama Arénában. A „duplázás” még soha nem sikerült a klub történetében. Legutóbb 2011-ben nyílt erre alkalom, akkor azonban a Kecskemét 3-2-re legyőzte a bajnok Vidit a kupafináléban. Székesfehérvár már régóta várt erre a történelmi pillanatra, ezért lett volna nagyon fontos, hogy minél több fehérvári szimpatizáns buzdíthassa kedvenceit a helyszínen. A bejutással kapcsolatban több kérdés is aggasztja a Vidi-szurkolókat.

 

 


 

A felmerült problémákról Juhász László önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót. Mint elhangzott: A mérkőzésre a Videoton FC klubkártyával csak a klub részére kijelölt szektorokba (D3 és D4) vehetnek jegyet a fehérváriak. A semleges részekbe a Ferencváros és Videoton FC által kiadott klubkártyával nem lehet belépőket vásárolni.  A semleges szektorokba jegyet váltó nézőktől továbbá azt kérik a szervezők, hogy ne vigyenek magukkal, és ne használjanak semmilyen klubjelképet, zászlót vagy klubhovatartozásra utaló eszközt, mert azt a beléptetésnél a rendezők elvehetik.

Juhász László szerint statisztikailag bizonyítható tény, hogy a hazai futballstadionokban jócskán visszaesett a nézőszám, amióta az Magyar Labdarúgó Szövetség bevezette a szurkolói kártyát, annak ellenére, hogy több városban is európai szintű létesítményeket adtak át – hozzátette: a negatív tendenciában a magyar foci helyzete is közrejátszik. Mint mondta: „Az MLSZ két dologgal magyarázza a szurkolói kártya bevezetését: könnyebben lehet mérkőzésjegyhez jutni, illetve a biztonsággal kapcsolatos okokat említi. Ezeket azonban meg kell cáfolnom, mivel mindkettőt mondvacsinált indoknak érzem. Egyrészt napjaink online világában az emberek már hozzászoktak az online felületen történő vásárláshoz, amely meggyorsítja a bejutást, hiszen elkerülhető a meccs előtti sorban állás. A másik, duplán mondva csinált indok, hiszen a magyar labdarúgó stadionokon belül az elmúlt évtizedben nem történt rendbontás. Hozzáteszem, itt a dicséret hangján kell szólnom, hiszen a magyar őrző-védő cégek és a rendőrség maximálisan felkészülten végzik a munkájukat. Biztonsági szempontból, a törvényi előírás értelmében már ezt megelőzően is meg kellett adni a bejutáshoz a születési dátumot és a nevet a beazonosíthatóság miatt. A Magyar Labdarúgó Szövetség a regisztráción kívül a szurkolói kártyát is bevezette, továbbá a Ferencváros stadionjában a vénaszkenner használata is kötelező a Fradi-szurkolóknak. Ennek következtében a rendszer bürokratikus lett, és nehézkessé vált a meccsekre a bejutás. A drukkerek így jogosan érzik azt, hogy egy éven belül három olyan elem került bevezetésre, amely jócskán megnehezíti a stadionba való belépést.” – mondta Juhász László, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy aki rendbontást követ el, arra a törvény minden lehetséges szigorával sújtsanak le. Az önkormányzati képviselő azt a gondot is megemlítette, hogyha egy fővárosi szurkoló egy fehérvári szimpatizánssal közösen szeretné megnézni a meccset, akkor ez esetben még az az MLSZ-kártyát is ki kell váltania.

Juhász László a Magyar Kupa döntő kapcsán megjegyezte: az illetékesek több olyan intézkedést hoztak, amelyek a fehérvári csapat érdekeit sértik. „Egy ilyen rangos futball-esemény tekintetében minimum nem sportszerű, hogy nem semleges helyszínen kerül megrendezésre a mérkőzés. A másik, hogy Székesfehérvár megkapta a szurkolói kártya mentességet, így emiatt megint hátrányba kerül a kupafináléban a Videoton FC. Egészen biztosan sokan vannak olyan nézők, akik csak ezen az egy mérkőzésen szeretnének részt venni a végső megmérettetés izgalmai miatt. Mivel azonban a fehérvári drukkereknek nem volt kötelező kiváltani a szurkolói kártyát, így borítékolható, hogy akik eddig nem tették, azok erre az egy meccsre már nem fogják elvégezni ezt a kötelező procedúrát. További probléma, hogy olyan megegyezés született, melynek értelmében a fehérvári drukkerek mindössze két szektorban (D3 és D4) foglalhatnak helyet a találkozón. Úgy gondolom, a döntő kapcsán fele-fele arányban kellett volna lehetőséget biztosítani a drukkereknek.” – mondta Juhász László.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >