Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow GORSIUM ROMJAI MEGÚJULNAK
GORSIUM ROMJAI MEGÚJULNAK Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. május 14.
Kezdetét vette az ókori Gorsium település területén elhelyezkedő Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás fejlesztése. A beruházás az Európai Unió és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával várhatóan 2015 nyarára valósul meg, ezzel hozzájárulva a Régészeti Park fenntartható, kulturális-turisztikai hasznosításához.
 
A Tác község közigazgatási területén elhelyezkedő római kori romterület hazánk egyik legjelen- tősebb, jelenleg mégis méltatlan állapotban található római kori történelmi emléke.
 
Jelenleg még folynak a munkálatok:
 

 
A projekt keretében megvalósuló Régészeti Park fejlesztésének célja e romterület értékeit megmutatni a nagyközönségnek, ezzel egyben bővítve a térség kulturális kínálatát. A beruházás keretében megújul a romterület északi oldalán álló védőépület, az úgynevezett Freskós-ház.
 
A II. század második és III. század első feléből származó lakóház két, falfestmények- kel díszített lakószobája kerül majd bemutatásra. A védőépület alatt elhelyezkedő lakomaterem és a lakomaterem pincéje is látogathatóvá válik a projekt eredményeként. A pincében egy korhűen berendezett tároló helyiséget tekinthetnek meg az érdeklődők, a régészeti feltárások során előkerült főzéshez és étkezéshez használt edényekkel.
 

 
A színház hátteréül szolgáló erődfal egy szakasza a hozzá kapcsolódó két oldal-, illetve saroktorony- nyal műemléki rekonstrukció keretében kerül bemutatásra. A fal és a tornyok teteje egyben kilátó- ként is funkcionál, melyről a Régészeti Park egész területét áttekinthetik a látogatók.
 
A projekt részeként a Zichy pince belső terét felújítják, több, terem méretű, üvegcsempével bélelt hordóját kibontják és ezek a továbbiakban vitrinként funkcionálnak majd.
 
A kiállítótér a tervek szerint később kőfaragványok, egyéb kőemlékek, rekonstrukciók kiállítóhelyéül szolgál. A római kori lakóház mintájára készült iroda- és raktárépület megújul. Az épületben részben az eredeti funkciót betöltő helyiségeket (irodák, raktárak) alakítanak ki, másik szárnya pedig látvány- raktárnak ad majd helyet, ahol a feltárások során előkerült leleteket mutatják be.
 
A “Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete” című, KDOP–2.1.1/B2f-2010-0002 azonosító számú projekt közel nettó 652 millió forintos Európai Uniós forrásból megvalósuló összegéhez Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata több mint 123 millió Ft önrésszel járul hozzá.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >