Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Célkeresztben a Velencei-tó Nyomtatás E-mail
Írta: Hegedűs Viktória   
2015. május 18.

Image

Számomra hazánk egyik legszebb, legizgalmasabb és leginkább fejlődő térsége a Velencei-tó és környéke. Úgy vélem, sokan csak legyintenek amikor szóba kerül ez a kistérség. Méltánytalanul. Hadd mutassam be, ahogyan én ismerem, én látom ezt a csodát. Átutazóban talán az ember úgy tekint rá, hogy hazánk harmadik legnagyobb tava, „csak” egy pár strandból és sűrű nádasból áll, de ennél lényegesen sokkal több van benne, a környékén. Egyszerűen gyönyörű!

 

 

A térség számos lehetőséget rejt magában. Lehet strandolni, horgászni, vadászni, a természetben barangolni, akár komoly túrákat is megtenni, wellness-ezni, madárleső túrán részt venni, sportolni, pihenni, koncerteket hallgatni, arborétumba menni, múzeumokat látogatni, de a tavaly átadott Velence Korzó által "2 in 1" érezhetjük a homokos tengerparti feelinget és shoppingolhatunk is. Szóval van ezen a környéken minden, ami szép, ami jó, ami pihentet, ami szórakoztat.

Réges-régen a Velencei-tó a halászatáról volt híres, majd a horgászok első számú paradicsomaként kezelték. A tó kifejezetten alkalmas lett e szabadidős tevékenységre, hiszen az 1960 -as évek óta a halászat megszüntetésétől megnyitotta kapuit hazánk egyik legnagyobb „horgász tava” a hobbi pecások előtt. Lehet itt fogni mindenféle halat, de ami még talán fontosabb, sokat és szép nagyokat! Erről képünk is tanúskodik, amint a dinnyési illetőségű Horváth Tamás esti "áldozatát" mutatja.

Számtalan csónakkikötő övezi a vízfelületet. A partszakaszon Velencén, a hozzá tartozó Velencefürdőn, Gárdonyban és Agárdon is strandokat találunk, de akármerre megyünk, mindenhol akadnak kikötők is, melyek alkalmasak a part menti horgászatra. Akinek van saját csónakja, vagy aki bérel a MOHOSZ-tól vízi alkalmatosságot, az tudja igazán milyen gyönyörű is ez a tó. Kívülről nézve nem is tudja, nem is látja az ember, hány tisztás, hány öböl, hány csatorna, milyen dús nádasok vannak bent. Ott bent, ahová csak a horgász, vagy a sportoló kajakos-evezős jut el. Páratlan gazdag az állat-és növényvilág, melyet bentről lát csak az ember igazán.

Mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a szabadidős tevékenységet. Aki szereti a vizet és a természetet, annak páratlan ez a kikapcsolódás.

Aki mozgalmasabb programra vágyik, az is talál magának tetszőt! Agárdon, az úgynevezett Popstrandon a nyár beköszöntével elkezdődnek a koncertek. A régi nagy előadóktól a mai zenészekig mindenki megfordul ott, aki számít. Nem telik el nyár EDDA, R-GO és Demjén Ferenc -buli nélkül. Az idén Vastag Csaba és Kasza Tibi, Király Viktor, a Tankcsapda, a Piramis, Keresztes Ildikó, az Irigy Hónaljmirigy, a Lord, a Hooligans és a Magna Cum Laude is fellép majd az ország legmagasabb, legjobban élvezhető színpadán... Nincs olyan korosztály, amely ebből a felhozatalból ne találna kedvére valót.

Nincs is jobb, mint egy forró nyári napon a strandon a hűs habokban lubickolni, este pedig egy klassz koncerten tombolni a vízparton. Itt tényleg minden adott a szórakozásra!

Az utóbbi években viszont már nem csak a horgászatról és a koncertekről ismert a Velencei-tó. A sportolás szerelmesei is elözönlötték a tavat. Kerékpárosok ezrei látogatnak el hétvégente a tóhoz, hogy körbe tekerjék azt. Erre meg is van már a lehetőségük. A Velencei-tó körül az utóbbi pár évben konkrétan egy kerékpárút hálózat épült ki, mely kulturált, biztonságos keretet ad a biciklizés szerelmeseinek.

Aki viszont nem az aszfaltot, hanem a vizet szereti közelebbről, annak ajánlom a kajak-kenu és a sárkányhajó-túrákat, melyet szervezett keretek között és egyedileg is ki lehet próbálni.

Dinnyésen található a Madárrezervátum, mely hónapról-hónapra több turistát vonz. A Madárdal Tanösvény a természetvédelmi terület része. Csoportos túrák keretében lehet a tanösvényt látogatni, illetve falun belül az újonnan épült kulturális központ is mindig rendez valamilyen programot. Szintén Dinnyésen van hazánkban egyedülálló módon egy mini Várpark, mely egy történelmi túrának is megfelel. Magyarország várainak makettjein keresztül történelmi utazást tehetünk, ahogyan Gárdonyban is, ha Gárdonyi Géza ma már emlékházként működő szülőházába ellátogatunk.

A tó északi része vérbeli hegyes-völgyes környék. Az igazi panoráma onnan érhető el. Több kilátó is a kirándulni vágyók rendelkezésére áll. Aki az északi partot célozza meg, az ne számítson a déli part nyüzsgésére, inkább egy csendesebb, nyugodtabb légkörre. Csodálatos házak a hegy oldalában; jó éttermek szép panorámával, katonai emlékmű (KEMPP Nemzeti Emlékhely), arborétum… stb.

Aki még nem töltött el huzamosabb időt e térségben, annak lelkesen ajánlom a Velencei-tavat, mert akár hosszabb nyaralásra, akár egynapos kirándulásra is tökéletes, hiszen minden van itt, ami az ember testét-lelkét simogatja.

Ahogyan Radnóti Miklós is megírta versében: „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent. Nekem szülőhazám, itt e lángoktól ölelt kis ország…”

És mennyire igazak e sorok. Érdemes megismerni hazánkat, hiszen szűkebb-tágabb környezetünk a hazánk, legyünk rá büszkék, ismerjük meg, szeressük. Minél többet látunk, annál többek leszünk általa. Ugorjunk be Velence szomszédságában, Kápolnásnyéken akár egy másik nagy magyar költő, Vörösmarty Mihály emlékházába, emlékmúzeumába, fedezzük fel a környéket, nézzük olyan szemmel, ahogyan Radnóti is látta kis országunkat.

Induljunk! Fedezzük fel újra a megújult Velencei térséget!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >