Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Legyen idén is Székesfehérvár a legsportosabb város a Kihívás Napján! Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. május 20.

Image

Szerdán városszerte sportprogramok várnak mindenkit, hogy idén ismét Székesfehérvár legyen a legsportosabb település. A „Kihívás Napjának” célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz és az egészséges életmódhoz. A programokon többek között éjféli gimnasztika, éjszakai gyaloglás és vízi-torna, valamint villanyfényes sport is szerepel az idei „Kihívás Napja” székesfehérvári eseményei között.

 

A város intézményei, civil szervezetei, sportegyesületei mellett a Magyar Honvédség katonái, a Polgármesteri Hivatal és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház is csatlakozik a nemzetközi rendezvényhez 2015. május 20-án 00.00 órától. 


1982-ben, Kanadában született meg a „Kihívás Napjának” gondolata. A történet szerint két szomszédos város vezetői azt szerették volna eldöntetni egy egész napos verseny keretében, hogy melyikük városa a sportosabb. A versengés során 00.00 órától 21.00 óráig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.

Azóta szerte Európában és a nagyvilágban is meghonosodott a „Kihívás Napja”, majd ezt követően 1991-ben hazánkba is eljutott. Magyarországon eddig összesen 1590 település csatlakozott a sportmozgalomhoz. Az elmúlt évben a programon résztvevő falvak, valamint városok lakói egyetlen nap alatt több mint 3 millió negyedórás testmozgást végeztek.

 


 

Az elmúlt 24 év során Székesfehérvár mindig is eredményesen szerepelt a megmérettetésen, nem véletlen, hogy tizennégy alkalommal nyerte el kategóriájában a legsportosabb város címet, így a településen élők kiemelkedő aktivitására ebben az esztendőben is számítanak a szervezők. A „Kihívás Napján” kívül Székesfehérvár Önkormányzata egész évben rengeteg ingyenes sportolási lehetőséget biztosít a hét minden napján a Nyitott Tornatermek program keretében. „A Kihívás Napján” ünnepélyes megnyitóval és áloműző bemelegítő gimnasztikával indulnak a programok május 20-án, szerdán 00.00 órakor a Csitáry G. Emil Uszoda előtti téren.

Székesfehérvár Önkormányzata, ahogy az elmúlt években, úgy most is támogatja a rendezvényt. A Kihívás Napjához idén is sokan csatlakoztak, számukra hétfőn délután szerveztek egyeztetést a Bory Jenő Általános Iskolában.

„Az esemény helyszínei, a „Nyitott tornatermek”- programban szereplő intézmények, a város megújult parkjai, a Halesz liget, a Regionális Atlétikai Központ is mind azt szolgálják, hogy a fehérváriaknak legyen lehetőségük a mindennapi, vagy heti testmozgásra. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően nagy népszerűségnek örvend a rendszeres testmozgás a városban, hiszen sokan élnek ezekkel a lehetőségekkel: futókkal, kerékpározókkal, sétálókkal egyre nagyobb létszámban találkozhatunk Székesfehérváron hétköznap és hétvégén egyaránt. A Kihívás Napja egy kiemelt program az évben, ilyenkor is szerencsére sokan megmozdulnak és csatlakoznak a közös sportoláshoz. Városunk mindig az aktív települések közé tartozott, remélem, hogy idén is sikerül jó helyen végeznünk, vagy akár egy kategóriagyőzelemmel megkoronáznunk az egész napos programsorozatot.” – mondta el Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.

Május 20-án, szerdán a Bregyó-közi Sportcentrumban, a bölcsődékben, az óvodákban, az általános és középiskolákban, az Összhaderőnemi Parancsnokságon, a Polgármesteri Hivatalban, a kórházban és az uszodában mozog majd az egész város a 21.00 óráig tartó sportos rendezvényeken. A hagyományos mozgásformák mindegyike megtalálható a programban, valamint újdonságokkal is készülnek a szervezők. Szerdán 15 órától például a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában Franciaország nemzeti sportjára, a petanque megismertetésére szerveznek bemutatót.

A szervezők a Tolerancia Program révén nagy figyelmet fordítanak az esélyegyenlőség sportban történő megvalósulására is. Ennek keretében a Széna Téri Általános Iskolában működő Esélyegyenlőségi Sportközpont jóvoltából csörgőlabda bemutatót és integrált játéklehetőséget tartanak mindenkinek a vakok és gyengén látókkal együtt. Szintén az esélyegyenlőség jegyében szerveznek a hölgyek számára több helyütt, így a Zentai Utca, a Széna Téri, valamint a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában is női kondi tornát a szerdai „Kihívás Napján”.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >