Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Negyvenéves a Fekete Sas Patikamúzeum Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. május 21.
Ünnepi emléküléssel egybekötött Múzeumi Emléknapot tartanak csütörtökön délelőtt 10.00 órától a Fekete Sas Patikamúzeum fennállásának 40. évfordulója tiszteletére. A XVIII. században alapított intézmény egészen 1971-ig funkcionált patikaként, ezt követően a régi berendezéseket restaurálták és 1975 óta múzeumként kereshetik fel a látogatók. 15 órától a Szabad Színház irodalmi emlékműsora várja a közönséget a különleges gyűjteményben.

 

 

A XVIII. századi patikák közül a székesfehérvári Fekete Sas működött legtovább eredeti funkciójában. A modern követelményeknek azonban már egyre kevésbé felelt meg, így 1971-ben bezárták. Ezt követően a több mint két évszázados berendezéseket restaurálták és 1975 óta múzeumként csodálhatják meg az érdeklődők.

 


 

A Fekete Sas Patikamúzeum ebben az esztendőben ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. A jeles jubileum alkalmából ünnepi emléküléssel egybekötött Múzeumi Emléknapot szerveznek a Csók István Képtárban. A csütörtöki programra ellátogatók az ünnepi köszöntőket követően tematikus előadásokat hallgathatnak meg: az érdeklődők részletes ismertetőt kaphatnak többet között a vármegye első patikájáról, a városban működő XVIII. századi jezsuita fafaragóműhelyről, valamint Falt Antal kecskeméti patikus hagyatéki leltáráról is.

 


 

A délutáni órákban a Fekete Sas Patikamúzeumban lévő kiállításokat lehet megcsodálni. A Múzeumi Emléknap a Fehérvári Szabad Színház 15.00 órakor kezdődő irodalmi műsorával zárul, a résztvevők ezen keresztül is megismerhetik a különleges gyűjteményt.

 


 

A székesfehérvári Fekete Sas Patika barokk berendezése a jezsuita faragóműhelyben készült el 1758-ban. Tizennyolc évvel később, 1776-ban a rendházba pálos rendi atyák költöztek, a patika berendezése azonban már korábban árverezésre került. A Fekete Sas Patika első világi tulajdonosa, Walter Ferenc ekkor szállíttatta át az utca túlsó oldalára (mai helyére) a páratlan szépségű bútorzatot.

A Fekete Sas Patikamúzeum napjainkban is különleges élményt ígér látogatóinak. Az eredeti berendezéssel nagyjából egykorú az ott használt patikusi felszerelés egy része is, amely ugyancsak megtekinthető az állandó kiállításon. Szintén a jezsuiták készítették a kiemelkedő szépségű gyógyszerprést a hozzá tartozó rézmozsárral, s talán az ő idejükből származnak a különleges festésű fatégelyek is. További érdekessége a múzeumnak az egykori barokk táraasztal, amelyet a XIX. század első harmadában cserélték fel a mai, empire stílusú, patkó alakú pulttal. Ez a darab is elválaszthatatlan része a patika történetének, hiszen több mint 150 éve áll már a barokk szekrények között.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >