Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Perifériás érbetegség szűrés Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. május 21.

Image

Rizikófaktor felmérése, kockázatbecslés, boka-kar index mérése is szerepel azon vizsgálatok között, amelyekkel a perifériás érbetegség kialakulásának kockázatával leginkább veszélyeztetett korosztályt szűrik. Az előzetes regisztrációt követően 2015. május 30-án, szombaton 09.00-16.00 óra között A Szabadművelődés Házában várnak mindenkit – tájékoztatott Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok és dr. Tóth László kardiológus főorvos.

 

A perifériás érbetegségek kialakulásának megelőzése érdekében első alkalommal szerveznek szűrőnapot Székesfehérváron. A betegség legnagyobb kialakulási kockázata és a betegség legjobb kiszűrési esélye az 55 év feletti korosztályt érinti.

„A székesfehérváriak az országos átlaghoz képest nagyon jó helyzetben vannak, hiszen szinte minden hónapban lehetőségük van részt venni egészségügyi szűréseken, amelyeket Székesfehérvár Önkormányzata a Humán Szolgáltató Intézet és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szakembereivel közösen szervezünk meg. Az ingyenes szűrések sikerességének és eredményességének alapja az is, hogy egy-egy betegség kiszűrése kapcsán célcsoportot szólítunk meg.” – hangsúlyozta Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. Hozzátette, hogy a szűrőnapra előzetesen kell regisztrálni a május 22- 28-a között a +36 70 380 95 12 telefonszámon.

Magyarországon a perifériás érbetegségek későn kerülnek diagnosztizálásra, így emiatt négyszer-ötször annyi amputáció történik, mint Nyugat-Európában. „Mi, az ország legnagyobb kardiológiai osztályának munkatársai nagyon fontosnak tartjuk, hogy az érbetegségek megelőzése, szűrése és kezelése kiemelt helyre kerüljön.” – emelte ki dr. Tóth László. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház II.sz. Belgyógyászati Osztály osztályvezetője, kardiológus főorvos elmondta: „A kórházban zajló több milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően lehetőségünk lesz sokkal több diagnosztikát és beavatkozást végeznünk a közeljövőben. Úgy épül fel a kórház struktúrája, hogy az érbetegek ellátása - Magyarországon egyedülálló módon - zökkenőmentes legyen. Ezen a szombati szűrőnapon a legfrissebb képet kapjuk arról, hogy a veszélyeztetett korosztály, az 55 év felettiek mennyire érintettek ebben a betegségben. A vizsgálatok mintegy másfél órát vesznek igénybe egy-egy személynél.” – tette hozzá a főorvos.

A május 30-án, szombaton A Szabadművelődés Házában 09.00 órakor kezdődő rendezvényen a szakemberek felmérik az 55 év feletti páciensek rizikófaktorait, lesz kockázatbecslés, boka-kar index mérése, valamint vércukorszint, testtömeg index és koleszterinszint mérés is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >