Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
SM Világnapi rendezvény Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. május 26.

Image

Több, mint harminc város érintésével, az SM Világnap székesfehérvári családi napján fejezte be országjáró útját Ternován Zoltán. Az SM-beteg amatőr sportoló tizenhat nap alatt kerékpározta körbe hazánkat annak érdekében, hogy saját példájával reményt adjon a betegeknek, továbbá felhívja a figyelmet azokra a betegtársakra, akik az idegrendszert megtámadó betegség miatt mozgáskorlátozottakká, kiszolgáltatottakká váltak.

 

 

A Világnap alkalmából Székesfehérváron idén is sokszínű műsorral készültek a szervezők.


Magyarország hetedszer csatlakozott a Sclerosis Multiplex Világnaphoz. A nagyszabású mozgalom célja, hogy az egész világon felhívják a figyelmet a gyógyíthatatlan betegségre és a betegséggel élő emberek helyzetére, mindennapi megpróbáltatásaira.

 


 

Az SM Világnap székesfehérvári rendezvényén Brájer Évaalpolgármester és Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke fogadta, és köszöntötte az Alba Plázában Ternován Zoltánt, aki 16 nap alatt 1516 kilométert kerékpározva járta körbe Magyarországot. „Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények azért nagyon fontosak, hogy nyissunk beteg embertársaink felé. Sok betegség, illetve neves alkalom köré szerveztek már eddig is világnapi eseményeket. Szerintem ez nagyon jól van így, hiszen a rohanó hétköznapokban nem fordítunk kellő figyelmet az élet nagyon lényeges dolgaira. Éppen ezért örvendetes ez a mai napi, amikor a Sclerosis Multiplex Világnapról emlékezünk meg. Ternován Zoltán példája is azt bizonyítja, hogy a betegséget le lehet győzni, illetve együtt lehet élni vele. Az ilyen sportteljesítményhez hihetetlen erő, szívósság, kitartás és tenni akarás szükségeltetik.” – mondta Brájer Éva.

Ternován Zoltán a rendezvény ideje alatt ért célba Székesfehérváron az országjáró útjáról. „2002-ben diagnosztizálták nálam a betegséget. A Magyar SM Társasággal tavaly kerültem kapcsolatba, és az idei év januárjában fogalmazódott meg bennünk, hogy egy nagyszabású megmozdulást szervezzünk. A tizenhat napos kerékpározásnak kettős célja volt. Egyrészt minél több érintett társammal akartam találkozni, és erőt adni nekik a mindennapokban, másrészt azokkal is szerettem volna megismertetni a Sclerosis Multiplexet, akik még nem találkoztak vele. Személyes példámból állíthatom, hogy a sport javítja a betegség lefolyását.” – tette hozzá Ternován Zoltán.

 


 

Ternován Zoltán – 13 éve gyógyíthatatlan idegrendszeri SM betegséggel élő sportoló – május 8-án Esztergomból kezdte meg útját, hogy 16 nap leforgása alatt körbekerekezzen Magyarországon. Az SM-beteg amatőr sportoló Győr, Szombathely, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Kaposvár, Pécs, Baja, Szeged, Gyula, Debrecen, Mezőkövesd, Nyíregyháza, Szolnok, Kecskemét és Budapest érintésével érkezett meg Székesfehérvárra. Kerékpáros útja során a sportoló felkereste gyógyíthatatlan sorstársait. Vállalásával nemcsak saját magának bizonyított, hanem reményt adott sorstársainak. A sportoló magával hozta az SM Világnap zászlóját is a rendezvényre.

 


 

A délutáni programok ideje alatt koncerteken, valamint táncbemutatókon is részt vehettek az eseményre ellátogatók. Az érdeklődők továbbá egy összeállítást hallhattak P. Maklári Éva előadásában, aki Bobory Zoltán költő verseiből válogatott. A rendezvényen író-olvasó találkozót is szerveztek: Nikodém Vanda, a Hanna blogja szerzője mesélt a könyv születésének történetéről. A szerzőnél néhány éve diagnosztizálták a sclerosis multiplexet. Vanda lebénult a fél oldalára, egyik szemére a látását is elvesztette, emellett nagyon nagy fájdalmakat él át. Ám megtanulta, hogyan lehet felállni, folytatni, élni. És írni kezdett mindenről, ami egy fiatal nő életének fontos része: szerelmekről, férfiakról, kapcsolatokról, vágyakról és reményekről.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >