Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Önkormányzati támogatás a Szerb templom felújítására
Önkormányzati támogatás a Szerb templom felújítására Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. május 28.

Image

Együttműködési megállapodást kötött Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat. A hivatalos aláírásra szerdán került sor a Rác utcában dr. Cser-Palkovics András polgármester, Viza Attila önkormányzati képviselő és Sándorovits László elnök részvételével. A Szerb ortodox templom felújításához nyújt segítséget a város, valamint az ezévi egymillió forintos támogatásból a korábban ellopott és nemrég megkerült értékes ikonok felújítására is sor került.

 

A Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat Rác utcai közösségi termében írt alá együttműködési megállapodást szerdán dr. Cser-Palkovics András polgármester és Sándorovits László elnök. Székesfehérvár Önkormányzata 2015-ben egymillió forintos támogatást nyújt a Szerb templom felújításához.

 


„Nem önmagában egy egymillió forintról szóló éves támogatás miatt tartottuk fontosnak az együttműködési megállapodás aláírását. Azt szeretnénk, hogy a következő években is, mindaddig, amíg a város költségvetési lehetőségei engedik, a támogatás évről évre folyamatos legyen. A szerb közösség fontos szerepet tölt be a város életében, hagyományápolásban és hagyománytiszteletben nagyon sokat köszönhetünk a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzatnak. Másrészt a Rác utcai templom nem csak nekik, hanem a város egésze számára fontos és kiemelt jelentőséggel bíró 235 éve felszentelt műemlék. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen műemlék fenntartása nehézségekkel is jár, közös feladatunk és felelősségünk, hogy ezt az értéket megőrizzük - éppen ezért szimbolikus a mostani együttműködésről szóló megállapodás.” – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. 

 

 


A Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat számára is fontos a város által nyújtott támogatás, hiszen ez ad lehetőséget a templomban éppen most zajló felújításra.

„Itt, a skanzen területén, a régi Rác utca - Tobak utca - Szúnyog utca részen együtt éltek szerbek, németek, magyarok békésen. Ennek emlékét ápoljuk ma is. Az idei esztendő különleges számunkra, mert ezévben ünnepeljük templomunk felszentelésének 235. évfordulóját, valamint idén lesz 20 éve, hogy templomunk ismét kinyitotta kapuit. Fontos elmondani, hogy különösen értékes épületet gondozunk, hiszen Közép-Kelet Európában ez az egy ilyen bizánci stílusban épült ortodox templom van – mégha a külseje barokk stílusú is.” – ismertette Sándorovits László.

 

 


Az elnök elmondta azt is, hogy sok vendéget fogadnak, akik általában az idősebb korosztályhoz tartoznak. Nekik is nehézséget okoz a Rác utca burkolata. Erre vonatkozóan az Önkormányzatnak is vannak már tervei, amelyeket a város polgármestere ismertetett. „Nagy feladat és nem egymillió forintba kerülne a Rác utca burkolatának felújítása. Az Europa Nostra-díjas utcában az ingatlanok a fenntartóknak, tulajdonosoknak köszönhetően szép állapotban vannak. Az önkormányzat célja, hogy az útburkolatot felújítsa, mert ez egy olyan utca, amit sokkal többen keresnének fel, ha olyan burkolata lenne, ami használható és az utca csodálatos értékeit is lehetne figyelni séta közben. Szakemberek szerint elérheti a hatvanmillió forintot is a teljes felületen a díszburkolat újraépítése. Bízom abban, hogy együttműködéssel erre is meg fogjuk találni a megoldást.”

Sándorovits László büszkén mutatta meg az önkormányzati támogatásnak köszönhetően most restaurált értékes ikonokat is. A 28 darabból álló gyűjteményt még 2009-ben lopták el, majd megkerülésük után most 26 darab újult meg szakértő kezek munkája nyomán.

 

 


 

Az aláírást követően a Szerb templomba is átsétáltak a résztvevők, ahol javában zajlik a felújítás, a kupola repedéseinek statikai megerősítése. A Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mindenkit szeretettel invitált a Múzeumok éjszakájára és a Tűzel-vassal Fesztiválra, amikor immár a nagyközönség is megnézheti nemcsak a templomot, hanem az ikonokat is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >