Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Már látható a reneszánsz kőtábla!
Már látható a reneszánsz kőtábla! Nyomtatás E-mail
Írta: Székesfehérvári Egyházmegye   
2008. október 18.

ImageAz utóbbi évtizedek legjelentősebb magyarországi reneszánsz kori lelete, a tavaly csodás körülmények között előkerült Szent István és Szent Imre nevét tartalmazó Kálmáncsehi Domonkos állíttatta emléktábla töredéke mától látható az Egyházmegyei Múzeumban Székesfehérváron.

Sokan az emléktábla létét is megkérdőjelezték, hiszen két és fél évszázaddal ezelőtt utoljára Pray György adott hír, a már akkori is töredékes kőlapról, majd úgy tűnt örökre elveszett. Ennek a Szent István, de főképpen fia, Szent Imre székesfehérvári tiszteletében meghatározó jelentőségű emléknek értelmezése, alaposabb meg ismerése lesz a szombaton Fehérváron megrendezésre kerülő Mátyáa és a fehérvári reneszánsz konferencia is. Mátyás király életének legjelentősebb eseményei Székesfehérvárhoz kötődtek.

Image
.

Itt koronázták meg 1464-ben a III. Frigyestől visszaváltott Szent Koronával, mely szertartás uralkodásának legfontosabb pillanata lehetett. Itt tartotta esküvőjét is 1476-ban. 1485-ben sikerült VIII. Ince pápától a fehérvári bazilika számára teljes búcsút szereznie a nagyhét utolsó négy napjára.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >