Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Közösen koncerteznek a Virtuózok és a fehérvári szimfonikusok
Közösen koncerteznek a Virtuózok és a fehérvári szimfonikusok Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. június 08.

Image

Páratlan zenei élményt kínál a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny döntősei és az Alba Regia Szimfonikus zenekar közös koncertje, melyet június 8-án, 18.00 órától tartanak a Vodafone Sportcentrumban. A program kivételes azért is, mert a verseny lezárulta óta ez lesz az első alkalom, hogy egy estén minden döntős fiatal tehetség színpadra lép.

 

 

Brájer Éva alpolgármester, Miklósa Erikaoperaénekes, ifj. Major István, a zenekar igazgatója, Peller Mariann, a Virtuózok producere, valamint Gyöngyösi Ivettzongoraművész, versenyző sajtótájékoztatón számoltak be a programról.

A Virtuózok tehetségkutató verseny vadonatúj kezdeményezésként 2014 őszén indult el az M1-en. A műsor a klasszikus zenei tehetségek bemutatását célozta meg azzal a küldetéssel, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse és szerettesse meg a komolyzenét. A versenyre kétezer, kiemelkedően tehetséges, 6 és 24 év közötti muzsikus és énekes jelentkezett az ország minden szegletéből.

 


 

A tehetségkutató lezárultával a fiatal művészek több mint 40 koncerttel járják be az országot 2016 nyaráig, és viszik el a muzsikát a magyar városokba. A június 8-án, 18.00 órakor a Vodafone Sportcentrumban megvalósuló koncert azért is kivételes, mert a sorozattól függetlenül, Székesfehérvár Önkormányzata és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar önálló kezdeményezéseként valósul meg. A Virtuózok döntősei és a fehérvári szimfonikusok közösen lépnek fel, így a város zeneszerető közönsége élőben találkozhat azokkal a fiatalokkal, akikért heteken át izgult a televízió-képernyő előtt.

Zseniálisnak nevezte a közös koncertet Brájer Éva alpolgármester, aki a beharangozó sajtótájékoztatón rámutatott: nagyon sokan dolgoznak azon, hogy a fiatal generációt közel hozzák a klasszikus zenéhez. „Őszintén be kell vallanunk, hogy nincs könnyű dolgunk. Könnyűzenében számos tehetségkutató program fut, éppen ezért zseniálisnak tartom, hogy a kezdeményezés a komolyzenében is megszületett. Ha gyerekek szólítják meg a saját korosztályukat, sokkal nagyobb reményünk van arra, hogy egyre nagyobb számban érdeklődnek majd a komolyzene iránt. Fontos, hogy a fiatalok számára elengedhetetlen lesz a kultúra által nyújtott igényesség, bárhol is dolgozzanak majd a jövőben.” Székesfehérvár alpolgármestere ismertette a város óvodáiban és iskoláiban futó oktató, tehetséggondozó programokat, amelyek azt a célt is szolgálják, hogy a felnövekvő generációk minél szélesebb körben látogassák a koncerteket, a hangversenyeket. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnek, a Virtuózok egyik zsűritagjának azért, hogy a székesfehérvári rendezvény mellé állt.

 


 

„Döbbenetes, hogy milyen széleskörű mozgalommá nőtte ki magát a Virtuózok kezdeményezés. Hálás vagyok az ötletadóknak, és hihetetlennek tartom, hogy már néhány adás után óriási népszerűségre tett szert a műsor. A Virtuózok a tehetségkutatásnál is többet nyújtó mentorprogram, hiszen követjük a fiatalokat, segítjük a tanulmányaikat és a fejlődésüket. Éppen ezért hoztuk létre a Kis Virtuózok Alapítványt.” – emelte ki Miklós Erika operaénekes, aki mentorként, zsűritagként végigkísérte a Virtuózokat. Hozzátette: a klasszikus zene Magyarország táptalaja, széppé teszi az életünket főként a gyerekeken keresztül. Külön örömet jelent számára, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kíséri a fiatalokat a júniusi koncerten.

„Amikor felmerült az ötlet, hogy hívjuk meg a Virtuózokat Székesfehérvárra, első hallásra nem feltétlenül tűnt reálisan megvalósítható kezdeményezésnek. Köszönetemet fejezem ki Székesfehérvár vezetőinek, hogy a rendezvény mellé álltak, és segítették annak gyors megszervezését!”
- hangsúlyozta ifj. Major István, a szimfonikusok igazgatója. Hozzátette: a program az Emberi Erőforrások Minisztériumánál elnyert pályázati támogatásból valósul meg, és kivételes, magas színvonalú zenei élményt nyújt majd, így érdemes minél előbb jegyet váltaniuk az érdeklődőknek.

„Nagy öröm számunkra a székesfehérvári fellépés, ami azért is kivételes, mert a műsor forgatása óta ez lesz az első alkalom arra, hogy ismét együtt lehet a Virtuózok csapata.” 
– emelte ki Peller Mariann, a Virtuózok producere. A fellépőket ismertetve elmondta: itt lesz Gyöngyösi Ivett zongoraművész, a Virtuózok karitatív „arca”, illetve szerepel a műsorban Lugosi Dániel Ali, Boros Misi, Demeniv Mihály, Kiss Zoltán, Lakatos Vivien, Tóth Bettina, Rigó Ronald, Sándor Zoltán, Szauer Bianka és Váradi Gyula. Vezényel Werner Gyula, a Virtuózok zenei igazgatója. A producer hozzátette: a fiatalok nagyon készülnek a programra.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Kis Virtuózok Alapítvány nagykövete lehetek. A szervezetnek fontos, hogy támogassa a fiatalokat és a fogyatékkal élőket is. A zene a közös nyelvünk, és nagyon boldog vagyok, hogy a zenémmel segíthetem a kezdeményezést.” – 
tette hozzá a sajtótájékoztatón Gyöngyösi Ivettzongoraművész.

A sajtótájékoztató valamennyi résztvevője arra biztatta a zenekedvelőket, hogy jöjjenek el minél többen a székesfehérvári koncertre. Jegyeket lehet vásárolni a Vörösmarty Színház jegyirodájában, vagy online, a teátrum honlapján, ahttp://www.vorosmartyszinhaz.hu/ weboldalon.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >