Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow BARANGOLÁS A MESEBIRODALOMBAN - ISMÉT HETEDHÉT JÁTÉKFESZTIVÁL
BARANGOLÁS A MESEBIRODALOMBAN - ISMÉT HETEDHÉT JÁTÉKFESZTIVÁL Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely   
2015. május 29.

Image

2015. május 30–31-én Székesfehérvár újra mesebirodalommá változik. Idén a falusi és a városi élet próbatételei állnak a kétnapos gyermeknapi fesztivál középpontjában. A vidéki és polgári miliőt idéző játéktéren bábelőadások, koncertek és népi piknik színesíti az ügyességi feladatokat.

 

Hetedhét próbatétel után minden gyermek király lehet Székesfehérváron a májusi Hetedhét Játékfesztivál hétvégéjén. Óriás játszótérré változik Székesfehérvár belvárosa, ahol a gyerekek kedvükre választhatnak az elmélyülős, alkotós, lazítós, vagy a pörgős, nyüzsgős és zenés-hangos játékok közül.

Három éve májusban nyitotta meg kapuit látogatói előtt a Hetedhét Játékmúzeum, így városunkban a gyereknap és a múzeum születésnapja immár hagyományosan egy nagy játékünnepben olvad eggyé. A Hetedhét Játékfesztivál programkínálata a legkisebbektől kezdve az örök gyerekekig mindenkinek számtalan élményt tartogat.

 


 

Minden bátor legényke és leányka, ifjonc és fiatal kisasszony vándorútra kelhet, hogy a városokban, falvakban meg-megállva elérhesse nemes célját, és a Hetedhét Csalafinták Céhének tagja legyen. A faluban kézműves mesterek, kalendáriumfejtő, megtöltendő kofakosár, métázás, kiszámolósdi, csűrdöngölő és egy ördöngös cimbalom várja a gyerkőcöket. A városi élet is kalandos: golyózás a grundon, apacukázó, zongora- és táncleckék, újságfejtő, szatócs és iparkodó vezet a polgárházba.

A hétvégi eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester elmondta: „A Hetedhét Játékfesztivál születésekor arra törekedtünk, hogy egy színvonalas, múzeumpedagógiára és a művészetekre épülő, az országos programok sorában kiemelkedő eseményt indítsunk útjára Székesfehérváron. Úgy vélem, és a résztvevők számából is ez derült ki az elmúlt két évben, jó irányba haladunk. Az idei év egyik újdonsága, hogy nemcsak a Városház téren és a Hetedhét Játékmúzeumban zajlanak az események, hanem a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében is.”

 


 

Brájer Éva felhívta a figyelmet arra is, hogy ezen a hétvégén a Belvárosban találkozik a kultúra és a sport, hiszen az idei Magyar Bajnokság győztese, a Videoton FC a Hotel Magyar Király elé várja ünnepelni a szurkolókat késő este.

Az alpolgármester hozzátette, a hétvégi színes kínálatból a család apraja-nagyja megtalálhatja az őt érdeklő programokat ezen a hétvégén is Székesfehérvár Belvárosában. Idén az Országzászló tér is mesehelyszínné válik, amelynek határait zöld sövény jelzi majd.

„Nemcsak városvezetőként, hanem szülőként is szívesen ajánlom mindenkinek a Hetedhét Játékfesztivál programjait. A koncertek, alkotóműhelyek, a népi és polgári életet idéző játékok – köszönhetően az esemény szervezőinek és Dr. Nagy Veronikának - mind-mind értéket közvetítő, színvonalas múzeumpedagógiai foglalkozások, amelyek méltóak Székesfehérvár történelmi múltjához, kulturális rangjához.” – hangsúlyozta Brájer Éva.

 


 

 

„Az országban egyedülálló módon teszünk arra kísérletet, hogy a múzeumpedagógiát az utcára visszük, vagyis tömegrendezvényen dolgozunk azon, hogy múzeumi értéket közvetítsünk. Így játékos és szórakoztató formában jut el a résztvevőkhöz mindaz az az érték és az a tudás, ami a múzeum falai között van.” - hangsúlyozta dr. Nagy Veronika.

A Hetedhét Játékmúzeum vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az idei Hetedhét Próba résztvevőinek a falusi és városi élethez kapcsolódó feladatok teljesítése során, ahhoz, hogy a Hetedhét Csalafinták Céhének tagjai lehessenek, be kell térniük a Játékmúzeumba és az múzeum néprajzi kiállítására is.

„Az idei év fő témája ugyanis a népi és a városi kultúra összehasonlítása. A Próba teljesítését követően az is kiderül majd, hogy rengeteg azonosság és hasonlóság van e két kultúrában, miközben eltérőek is, de a kettő nem lehet meg egymás nélkül!”

Folytatódik a „Hozd el kedvenc játékodat!” akció, valamint az idei fesztivál újdonsága a „Hétbolha játékcserebere lesz, amelynek keretében régi, megunt játékok találnak új gazdára a Városháza kapualjában. Az induló játékkészletet önkéntesek által kézzel készített textil állatkák biztosítják.

Móricz Diána, a Fehérvári Programszervező Kft. rendezvényszervezője részletes tájékoztatást adott a két nap eseményeiről.

 

 


 

„A jókedvről a Városház téri színpadon Sarkadi Bence marionettművész, a Katáng zenekar, a Majorka Színház, az Eszter-lánc mesezenekar, Pályi János bábművész, a Rutkai Bori Banda, a Ziránó Bábszínház és a Brass in the Five gondoskodik. Az Országzászló téren mindkét napon népi piknik, valamint Csernik Szende és Écsi Gyöngyi mesemondók szórakoztatják a legkisebbeket.”

A gyerekekre más izgalmas programok is várnak: a Tintaló Társulás Minicirkusz sátra, a Karzat Színház mestertere berendezett játékokkal, a Levendula Játszóház és Alkotóműhely a Hetedhét Játékmúzeumban, Felhővadászat, Tudor játék, Kádár Ferkó fotószínháza, óriás labirintus és ügyességi, logikai játékok.

A Hetedhét Játékfesztivál programjáról sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva alpolgármester, dr. Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum vezetője, Adorján Viktor, a Hetedhét Játékfesztivál meseírója és Móricz Diána rendezvényszervező.

A történet írója ebben az évben is Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár nyugalmazott igazgatója. A mese élményszerű közvetítését és a feladatok végrehajtatását a Szabad Színház tagjai, valamint diákszínjátszók biztosítják. A próbákat Székesfehérvár történelmi belvárosában különböző helyszíneken lehet teljesíteni, mindkét napon 10.00 és 18.00 óra között.

A Hetedhét Játékfesztivál főbb helyszínei a Hiemer-házban található Hetedhét Játékmúzeum, a Városház tér, a Várfal Park lesz, a próbatétel útja pedig végigvezet a Fő utcán egészen a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületéig.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >