Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Balaton, te csodás! Nyomtatás E-mail
Írta: Hegedűs Viktória   
2015. június 01.

Image

„Nekem a Balaton a Riviéra…” És most, hogy az unásig hallott mondatot ízlelgetjük, gondoljuk csak át, mit is jelent e tó és térsége nekünk, milyen érzéseket vált ki belőlünk. Hiszen oly sok az ismert, de még több az ismeretlen, mely felfedezésre vár! Mire e sorok végéig jut a kedves olvasó, talán teljes mértékben helyesnek ítéli a közhelynek minősített mondatot, mellyel írásomat kezdtem. Én azon igyekszem, hogy mindenkinek aki most velünk tart, kedvet csináljak egy balatoni kiránduláshoz, nyaraláshoz. Kedvenc helyünk, a balatonvilágosi Club Aliga Üdülőközpont szlogenjével ékeskedve: "Nincs miért otthon maradni!"

 

 

Akkor bizony Balcsira fel!

Kinek mit is jelenthet a Balaton? Gyermekkori családi nyaralások és tinédzserkori osztálykirándulások színhelye; fiatal felnőttkori szerelmes nyaralások, éjszakai mártózások, kirándulások őrzője. Időskori nyugalom és a kikapcsolódni vágyók minden korosztályának számára a béke és a nyugalom megtestesítője, igazi pörgéssel vegyítve. Lehet válogatni, hogy ki melyik részét akarja élvezni.

Magyarország legnagyobb tava az első számú turista célpont a mai napig, mely ezer arcát mutatja az oda érkezőnek. Vonattal és autóval is egyaránt megközelíthetjük, meg is kerülhetjük, csak az idő és a pénztárca szabhat határokat az ott töltött idő mennyiségének és minőségének! Az igazi békeidőket idéző lakókocsis, sátoros táborozós kempingektől és a kertmoziktól egészen az igazi luxus szállodákig, wellness központokig válogathatunk. Nagy a kínálat.

A Balaton ezerarcú. Hatalmas, tiszta, megnyugtató.

Aki igazi vizuális élményre vágyik, annak javaslom Egry József festőművész életét és munkásságát bemutató állandó kiállítását Badacsonyban. A művészetét a Balaton ihlette, tette teljessé.  A tó volt az igazi múzsája. A Badacsonyba látogató olvasómnak szívből ajánlom az Egry József Múzeumot, mely igazi csemege a művészet iránt érdeklődőknek. Azoknak pedig, akik nem csak a festővásznon akarják azt látni, ami a festőt megihlette, azok látogassanak el valamely kilátóba, magaslatra!  A panoráma egyszerűen lélegzetelállító ezeken a helyeken.

Véleményem szerint a kilátás a balatonboglári Gömbkilátóból, a Tihanyban található Apátságból, a szigligeti várból és a Badacsony tetején lévő Kisfaludy ház mellől a legszebb, legteljesebb.  De kilátót találhat még a kedves utazó Balatongyörökön, Zamárdiban, Gyenesdiáson, Fonyódon és Balatonfüreden is.

Ötvös Csöpi és a vitorlázás

Ha már eljutottunk Balatonfüredre, mindenféleképpen nézzük meg a kikötőben a Bujtor István emlékére állított bronz szobrot. Színészünk a Balaton és a vitorlázás igazi szerelmese volt, szinte az egész privát életét a hajóján töltötte. Én úgy érzem, ebben az emlékszoborban több mondanivaló is egyesül. Az élet szeretete és a víz iránti vonzalom a vezérfonala, mely nála is az életet jelentette. Ahogyan még nagyon sokunknál.

Nézzünk körül a balatonfüredi kikötőben. Nincsen hazánkban még egy ilyen vitorlás kikötő. Amerre csak a szem ellát hófehér vitorlákat látni… nekem valahogy a szabadságot jelenti ez a sok hajó. Ahogy rájuk néz az ember, már érzi is az orrában a víz illatát, arcán a szél simítását, ereiben a szabadság érzését. Mindenki fantáziája elkezd száguldani egy ilyen kikötőben. „De jó lenne felpattanni rá, elhajózni valamerre, nagyon messzire, nagyon sokáig, úgy, hogy a mindennapok zaját,problémáit a hátunk mögött hagyjuk.„ Ebben a kikötőben az a csodálatos, hogy ezt megtehetjük! Nem kell saját hajóval rendelkeznünk, hogy magunk mögött hagyjuk a hétköznapokat! Béreljünk bátran vitorlást!

De ha ilyen kalandra nem is vágyunk, csak ámuldozzunk a meseszép látványtól, melyet az évenként megrendezett Kékszalag verseny nyújt. Ameddig a szem ellát, vitorlások a vízen mindenhol. Igazán szép és emlékezetes a Balaton által nyújtott háttérrel ez a verseny.

Aki nem önállóan, hanem csoportos keretek között kívánja hajóról élvezni a kilátást, annak a menetrendszerinti járatok, és a Szántód -Tihany között közlekedő komp a választási lehetőség.

Bulik, fesztiválok rogyásig

Nagyon fontos a program választékban, hogy nem csak pihenni lehet a Balatonon, hanem bulizni is! Minden városban, s szinte minden kisebb településen vannak disco-k, melyek a fiatalok törzshelyei, ahová évről-évre szívesen visszatérnek.  Nincs olyan hétvége, hogy ne legyenek tömve a vonatok a Siófoki Palace disco-ba igyekvőkkel, vagy a már lassan hagyománynak számító évente megrendezésre kerülő Balaton Sound fesztiválra, Zamárdiba tartó fiatalokkal.

A másik óriási hagyománynak örvendő fesztivál az évente Alsóőrsön megrendezésre kerülő Harley-Davidson Open Road Fest. Ez már-már igazi zarándokút a motorosoknak és a rockereknek. A Harley-Davidson találkozó hallatán egyként dobban minden igazi motoros szíve, és ha teheti, sosem hagy ki egy találkozót sem! Ezeken kívül még számtalan remek fesztivált lehetne említeni, de mindegyiket a maga előnyeivel sokáig tartana...

Aki szintén szórakozni szeretne, és kevésbe zajos helyet keresne, az mehet például Balatonfüredre a Könyv-Bor-Jazz fesztiválra júniusban, és ezen felül még számtalan bor és étel fesztiválra egész nyáron. A Balaton igazi gasztronómiai rendezvények helyszíne minden nyáron. Ilyen fesztiválokon minden megtalálható, ami a szemnek vagy a szájnak ingere. Ételek, italok, koncertek. Igazi íz kavalkád várja a kedves látogatókat.

Sport és horgászat

Minden évben vannak olyan versenyek is itt, amelyek igazán erőt és akaratot igénylő próbák a vállalkozó kedvűek számára. Balaton kerülő futó-és kerékpárversenyek. Pl. Ultrabalaton (éppen e hét végén lesz ez a Club Aligából startolva), Balaton Szupermaraton, FélBalaton Szupermaraton, Öböl félmaraton és még sok-sok futó és kerékpáros verseny közül lehet válogatni. Mindenki megtalálja a saját fizikai felkészültségének megfelelő távot a leküzdendő akadályok között.

Kicsit más sport teljesítmény, de horgász versenyek is zajlanak a Balatonon. A legnagyobb volumenű a Nemzetközi Balatoni Bojlis horgászverseny, mely idén,2015-ben már 3. alkalommal került megrendezésre, szóval elmondhatjuk, hogy a balatoni horgászat már nem csak a helyieknek érdekes és izgalmas, hanem már az újabb generáció is rákapott a nagy tó adta lehetőségekre, kihívásokra. 
Hiszen minden van itt, ami érdekes lehet! Úgy tűnik ebből a versenyből is hagyomány lesz!

Ha már ennyire közel merészkedtünk a vízparthoz, nem mehetünk el a tény mellett szó nélkül, hogy hazánk legnagyobb tava rendelkezik a legtöbb szabad stranddal. Mindegy, hogy az északi vagy pedig a déli part a cél, mindenhol találunk olyan kulturált, szép strandot, melyet anyagi befektetés nélkül is igénybe vehetünk, ha egyebet pénztárcánk nem enged.

Déli, vagy északi?

Annyit érdemes megfontolni csak, hogy melyik részét válasszuk a Balatonnak. A déli partot strandolás céljából a kisgyerekes családoknak javaslom, ugyanis azon a részen sekélyebb a víz, mint az északi parton. Hiszen ott rögtön, ahogy belemerészkedik az ember, már a mellkasáig ér a víz, szóval érdemes az úszni tudó felnőtteknek az északi parti strandokat választaniuk.

Számtalan állandó program is várja az érdeklődőeket a térségben. A teljesség igénye nélkül ajánlanék pár érdekes és klassz helyet: Zamárdiban a Kalandparkot; Balatonszárszón a KrokodilZoo-t; Balatonedericsen az Afrika múzeumot; Keszthelyen a Festetics Imre Állatparkot és a kastélyt is érdemes ám megnézni. Szintén Keszthelyen a Balaton múzeumot; majd a Szigligeti várat látogassuk meg; a Tihanyi Bencés Apátságot ne hagyjuk ki (és nemcsak a gyönyörű fekvése, panorámája miatt), ráadásul Baba múzeum is van Tihanyban; Balatonfüreden a Jókai Mór Emlékmúzeumot…, a sor végeláthatatlan.

Én ezért azt javaslom, kerekedjünk fel, és lehetőleg ne egyedül, hiszen úgy az igazi, ha párban vagy baráti társasággal fedezhetjük fel környezetünket. És valljuk be, a Balatonnál van mit felfedezni! Szinte mindannyian voltunk már valamely részén, esetleg több régióját is bejártuk már, de mindig tartogat újat. A térség fejlődik, a legújabb kívánalmaknak megfelelő utak és szállodák várják az oda látogatókat, én mégis arra buzdítanám a kedves olvasót, hogy az igazi, természetes Balatont keresse. Mert ha keresi, meg is fogja találni. Ott él mindnyájunkban. A szívünk dobban, ha eszünkbe jut. Adjunk esélyt az új élményeknek ezek után. Találkozzunk Badacsonyban egy pohár bor mellett!

Club Aliga, egy külön fejezet

És ha már fentebb említettük, egy külön fejezetet megér a Club Aliga Üdülőközpont. Az a hely, amely egykor kiváltságos "vezéreink" és családjuk, valamint vendégeik (Pl. Fidel Castro vagy éppen Gagarin) nyári törzshelye volt, amelybe évtizedekig egyszerű halandó a lábát sem tehette be. Manapság ez a hely az, ahová mindenképpen érdemes betérni. Tiszta, rendezett, hatalmas és gyönyörű zöld területen fekvő stranddal, remek vendéglátással, saját kikötővel és szálláshelyekkel rendelkezik. Itt gyermek és felnőtt egyaránt jól érezheti magát. Tágas játszótér, animált programok, kertmozi és főszezonban minden héten egyéb remek programok várják az Aligára érkezőket.

Kedves olvasóink! Ugye, most már tudják: "Nincs miért otthon maradni!" Irány a Balaton! Újra, meg újra!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >