Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow NÖVÉNYEK ORSZÁGA - TÁRLATVEZETÉS LESZ JÚNIUS 3-ÁN
NÖVÉNYEK ORSZÁGA - TÁRLATVEZETÉS LESZ JÚNIUS 3-ÁN Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. június 01.
Június 21-ig látható a Fekete Sas Patikamúzeumban a Növények országa című kiállítás, amelyhez tárlatvezetést is biztosítanak június 3-án 14 órakor. A Fekete Sasban tizenöt darab, különböző helyről és szerzőktől származó füveskönyvet mutatnak be, így pl. Méliusz Juhász Péter 1578-as, első magyar Herbáriumát.
 
A füveskönyvek valaha a patikák fontos felszerelései közé tartoztak. Ezekből tanulták meg a patikustanoncok a gyógynövények és egyéb alapanyagok felismerését, használatát.
 
A botanika és a herbáriumok virágkora a XVI. század volt, ekkor jelentek meg többek között Konrad Gessner és Adam Lonitzer gyönyörűen illusztrált művei. Múzeumunk könyvtára is büszkélkedik pár csodás füveskönyvvel.
 
Van Adam Lonitzertől egy szépen színezett metszeteket is tartalmazó Kreuterbuch 1574-ből, valamint egy két kötetes mű Jacobus Theodorus Tabernaemontanustól, 1591-ből.
 

 
Ezekkel együtt, a kiállításon mintegy tizenöt darab, különböző helyről és szerzőktől származó füveskönyvet mutatnak be. Így pl. Méliusz Juhász Péter 1578-as, első magyar Herbáriumát, továbbá: C. Clusius, P. A. Matthioli, Leonhard Fuchs, Konrad Gessner és J. Bauhinus és egyéb híres tudósok könyveit.
 
Ezzel is szeretnék méltóképpen ünnepelni a Fekete Sas Patikamúzeum 40. születésnapját és felhívni a látogatók figyelmét a botanika tudomány értékeire.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >