Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Először rendezik meg az AlbaRG Kupát
Először rendezik meg az AlbaRG Kupát Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. június 05.

Image

Szombaton reggel 09.00 órától első alkalommal szervezik meg az AlbaRG Kupát a Jáky Középiskola tornatermében. A megmérettetésre eddig nyolc egyesület, közel száz gyermek adta le nevezését.

 

 

A nagyszabású szabadidős sportrendezvényről tartott sajtótájékoztatót Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, Szigli István, a 9. számú választókörzet önkormányzati képviselője és Simon Orsolya, az AlbaRG Ritmikus Gimnasztika Mozgásművészeti Iskola vezetőedzője. A programra ingyenes a belépés.



Június 6-án, szombaton először rendezik meg az AlbaRG Kupát Székesfehérváron. Az érdeklődőket reggel 09.00 órától egészen 13.20 óráig várják az a Jáky Középiskola (bejárat a Martinovics utca felől) tornatermébe. A versenyzők szabadidős kategóriában indulhatnak, eddig nyolc egyesület közel száz gyermeke jelezte részvételi szándékát a nívós sportprogramra. Az eseményre többek között Paksról, Budapestről, Velencéről, Komáromból is érkeznek ifjú sportolók. Összesen hat korcsoportban, egyéniben és csapatban is összemérhetik tudásukat az ifjú tornászok.

 

Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka szerint az ilyen események nagy szerepet játszanak a város utánpótlás-nevelésében. „Bár nagy figyelem hárul a szezon végeztével is a felnőtt sportra, Székesfehérvár Önkormányzatának elsőszámú és legfontosabb feladata az utánpótlás-nevelés, továbbá az ehhez szükséges feltételek biztosítása. Nagyon örülök annak, hogy egy olyan sportág honosodott meg Székesfehérváron, amelyre eddig még nem volt lehetőség. A ritmikus gimnasztika egy szép sport, amely harmonikusan fejleszti a gyermekeket. Az érintettek jó helyeken és egy kiváló edző, Simon Orsolya vezetésével űzhetik Székesfehérváron ezt a sportágat.” – mondta Östör Annamária, aki biztatott minden olyan szülőt, aki még nem választott szabadidős tevékenységet gyermekének, hogy ismerkedjenek meg ők is a ritmikus gimnasztikával.

 


 

Az esemény sajtótájékoztatóján Szigli István, a 9. számú választókörzet önkormányzati képviselője kiemelte, hogy a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Ház kiváló bázisául szolgál a Székesfehérváron tavaly szeptemberben elindult sportágnak. „A Közösségi Ház kiépítésével olyan feltételeket sikerült biztosítani - például az eszközök tekintetében, amelyek a ritmikus gimnasztika alapjait hivatottak szolgálni. Mivel a városban nagyon zsúfoltak a tornatermek, úgy gondolom, hogy a Feketehegy-Szárazréten lelt igazi otthonra ez a sportág. Ezt az állítást a számok is jól bizonyítják, hiszen közel száz gyermek jár rendszeresen az edzésekre. A tervek szerint szeptembertől bővíteni is lehet az edzésszámokat heti három alkalomra. Ez nagy boldogság számunkra, ugyanis örömmel vagyunk ennek a sportnak a házigazdái.” – emelte ki Szigli István.

Székesfehérváron 2014 szeptembere óta van lehetőségük a fiataloknak kipróbálni magukat a ritmikus gimnasztikában. „A kezdetekben tanfolyami szinten tanítgattuk a lányokat. Legnagyobb örömükre sok ügyes és tehetséges palánta dolgozik a kezünk alatt, így úgy gondoltuk, hogy a versenyeztetésükkel is megpróbálkozunk. Az idei esztendő első negyedévében nagyon szép eredményeket értek el a lányok a megmérettetéseken. Innen jött az ötlet, hogy első alkalommal szervezzük meg az AlbaRG Kupát. A szombati, ingyenesen látogatható rendezvényünk elsősorban szabadidős célt szolgál. Jelen pillanatban az a legfőbb vágyunk, hogy még inkább elterjedjen a városban ez a sportág. Jövőre szeretnénk egy szinttel feljebb lépni a közép-haladók közé, ahol már két szerrel kell a fiataloknak bemutatni a tudásukat.” – adott tájékoztatást Simon Orsolya, aki újságírói kérdésre azt is elárulta, hogy az év második felében is terveznek egy országos viadalt. További terve még az AlbaRG Ritmikus Gimnasztika Mozgásművészeti Iskolának, hogy két-három éven belül a mostani óvodások az A-kategóriás bajnokságban szerepelhessenek.

Jelenleg hetven gyerek vesz részt rendszeresen, heti két alkalommal ritmikus gimnasztika-edzéseken. Szeptembertől pedig már hetente háromszor is járhatnak edzésre a kislányok a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Házba. A tanfolyamok mindeközben továbbra is várják az érdeklődőket a Zichy-liget 8. szám alatt.

A ritmikus gimnasztika, vagy röviden RG egy pontozásos női sport, melyben a balett, a torna és a tánc elemeinek összevonása figyelhető meg benne. A versenyzők egyénileg, illetve csapatban mérhetik össze tudásukat, és öt kéziszerrel dolgoznak: karika, kötél, labda, szalag, valamint buzogány. A megadott elemeket egy 75-90 másodperces (csapat gyakorlat esetében 2,15-2,30 perces) gyakorlatba kell belekomponálni, amit zenére kell elvégezni. A gyakorlatokat 13x13 m nagyságú területen kell bemutatni. Az egyéni indulók egyszerre egy kéziszerrel szerepelnek. A győztes az, aki a legmagasabb pontszámot éri el a zsűri értékelése alapján.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >