Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Idén is felcsendül a Harmonia Albensis Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. június 04.

Image

Tizenharmadik alkalommal örvendezteti meg Székesfehérvár zeneszerető közönségét a Harmonia Albensis. A négy alkalomból álló nyári koncertsorozatnak három székesfehérvári templom ad otthont július és augusztus folyamán.

 

 

A 2015-ös Harmonia Albensis programját sajtótájékoztatón ismertette Brájer Éva alpolgármester, ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, Boross Csilla operaénekes és Medveczky Ádám Liszt- és Kossuth-díjas karmester.

A Harmonia Albensis Székesfehérvár egyik legnívósabb zenei rendezvénye, amely idén tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre három helyszínen. A júliusi és augusztusi koncerteknek a Szent Imre templom, a Felsővárosi Szent Sebestyén templom és a Ciszterci templom ad otthont.

 


 

Számos székesfehérvári, vagy a művészi pályáját a városban kezdő művész működik közre a hangversenyeken. Szinte folyamatosan lesznek nívós zenei rendezvények a nyár folyamán, júliusban és augusztusban két-két koncertet rendeznek. Az utolsó, augusztus 13-i záró program után néhány nappal máris kezdődnek a Székesfehérvári Királyi Napok, melyek keretében a Musica Sacra című esttel folytatódik az összeállítás.  – emelte ki a sajtótájékoztatónBrájer Éva alpolgármester, aki szeretettel invitálta a zeneszerető közönséget a programsorozatra.

A Harmonia Albensis programját ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója ismertette. Elmondta: idén első alkalommal a zenekar rendezi  a koncertsorozatot, ami nagy megtiszteltetést jelent számukra. Igyekeztek a rangos fesztivál múltjához méltó programot összeállítani.

 


 


Július 23-án Tóka Ágoston Junior Prima-díjas orgonaművész és ifj. Major István gordonkaművész közös estje nyitja a sorozatot Johann Sebastian Bach legszebb műveivel a „Bach 330 – a zene fejedelme” című esten a Szent Imre templomban.


Július 30-án a Corpus Rézfúvós Kvintett koncertezik ugyancsak a Szent Imre templomban. A „Zengjenek égi trombiták!” című program során a fellépők 300 évet átívelő zenetörténeti kirándulásra invitálják az érdeklődőket, akik találkozhatnak Gabrieli, Monteverdi, Bach, Händel, Mozart és Verdi remekműveivel.


Augusztus 6-án a Szent Sebestyén templomban Boross Csilla székesfehérvári születésű operaénekes varázslatos estre várja a közönséget. A „Pietà Signore” című programban közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Primavera Kórus és az Alba Regia Vegyeskar, az estet Medveczky Ádám Liszt- és Kossuth-díjas karmester vezényli.

 


 


Végül augusztus 13-án a Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar vendégszerepel a Ciszterci templomban a „Királyok és királynék” című esten. A zenekar művészeti vezetője Kováts Péter hegedűművész, aki szólistaként is közreműködik. Elhangzik Holst „Szent Pál szvit” című műve, Anton Sztyepanovics Arenszkij „Változatok egy Csajkovszkij-témára” című darabja, végül Felix Mendelssohn d-moll hegedűversenyét hallhatja a közönség.

Medveczky Ádám számára nagy örömöt jelent a székesfehérvári szereplés. A Liszt- és Kossuth-díjas karmester az ország szíveként tekint a városra. Mint mondta: az opera a tökéletesség műfaja, ennek jegyében Boross Csilla estjére az operairodalom legszebb imádságait válogatták össze. A közönség Stradella, Mozart, Verdi, Puccini, Mascagni és Bellini világhírű zeneműveit élvezheti. Medveczky Ádám úgy fogalmazott: a felcsendülő zeneművek imádság jellegűek, megtisztulást adnak, és nemesítik a lelkünket.

 


 

Boross Csilla, aki Székesfehérváron született és itt kezdte pályáját, leírhatatlan élményként tekint hazatérésére, hazai szereplésére. Mint fogalmazott: szüleitől,  zeneiskolai tanáraitól és az intézménytől egy életre szóló tudást és emberséget kapott. Székesfehérvár miliője, hangulata és kulturális élete már a kezdetekkor mély benyomást tett rá. A művésznő elmondta: a templomokban az ember kapcsolatot teremt az Úristennel, ő is így tesz majd a koncertjén, és igyekszik megköszönni mindazt, amit a várostól kapott.

A Harmonia Albensis-re jegyek és bérletek válthatóak a Vörösmarty Színház jegyirodájában.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >