Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Az emberi elme legkáprázatosabb tevékenysége az olvasás és írás képessége
Az emberi elme legkáprázatosabb tevékenysége az olvasás és írás képessége Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. június 05.

Image

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok székesfehérvári programsorozata a Városház téren. Köszöntőt mondott Brájer Éva alpolgármester,valamint az esemény két díszvendége Vári Fábián László, József Attila-díjas költő és Faludi Ádám író. A Vajda János–díjat idén Balajthy Ferenc költő vehette át

 

 

ró-olvasó találkozók, könyvbemutatók, dedikálások és kiállítások színes sora várja az érdeklődőket az idei könyvhét eseményein. Az 1929-ben életre hívott, és azóta egyre nagyobb népszerűséget élvező Ünnepi Könyvhét az ország egyik legjelentősebb kulturális rendezvénye, amelynek Székesfehérvár több évtizede rendszeres résztvevője. Az irodalmi élet neves képviselőinek felsorakoztatásán túl a szervezők koncertekkel, színházi produkciókkal készülnek minden korosztály számára.

A csütörtöki ünnepélyes megnyitót megelőzően rendhagyó irodalomórával indult kora délutántól a program. A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar fúvószenéje csalogatta a Belvárosba érkezőket a Városház térre, ahol öt órakor Brájer Éva alpolgármester mondott köszöntőt. „A magyar irodalom úgy fejlődött, hogy legfőbb jellemzője minden időben a nemzetféltés volt, és az is maradt. Legnagyobb íróink cselekvő történelmi jelenlétet vállaltak, ezért műveikben egyszerre van jelen az erkölcsi érték, a művészet autonómiája és az emberi, közösségi felelősségvállalás. Illyés Gyula vagy Németh László küldetéstudata ismert, Tamási Áron pedig egyenesen azt vallotta, hogy az író nem csak azért felelős, amit írásban és szóban hirdet, hanem azért is, amit mások az ő hallgatása fölött a népével cselekednek. Ezért is riasztó számomra megtapasztalni, hogy csökken az érdeklődés a magyar irodalom iránt, s annak értéke és becsülete a társadalom tudatában.” Az alpolgármester kiemelte: „Ma, az egyre nagyobb plazmatévék kiszorítják a könyvet az otthonokból. Pedig ahogy Cicero is mondta, egy szoba könyv nélkül olyan, mint a test lélek nélkül. (…) Vigyázzunk lelkünkre, legfőképp felelősséggel vigyázzunk a gyermekeink lelkére. Annyi minden hiábavalóságra költjük a pénzünket, a könyvet ne tekintse senki annak, hiszen Gárdonyi Géza szerint is a könyvre kiadott pénz, nem eldobott pénz, olyan, mint a vetőmag. Vessünk hát rendületlenül!” – tette hozzá Brájer Éva.

Az Ünnepi Könyvhét díszvendége, a József Attila-díjas Vári Fábián László köszönőjében hangsúlyozta, a könyvhét irodalmunk nagyságára, kivételes értékeinkre irányítja a figyelmet, és legfőképp a kortárs magyar irodalom legújabb termésére. Magyarország lírai nagyhatalom, de rendkívül gazdag és sokszínű a magyar próza is. A kárpátaljai költő kiemelte: „A határon túliak irodalma egy a magyarral, ám ugyanakkor saját története, etnikai környezete, sajátos tematikája révén specifikus is. Ez egy olyan hozzáadott érték, amelyet csak az adott térség alkotói tudnak felmutatni.” Vári Fábián László Palackba zárt üzenet cím versével zárta beszédét.

A köszöntőket követően a Göncölszekér együttes adott elő megzenésített kortárs verseket, majd Faludi Ádám író, költő ünnepi gondolataival nyitotta meg a rendezvénysorozatot. A tatabányai alkotó arról szólt, hogy aki olvasni tud, képessé válik arra, hogy a földkerekség legnagyobb elméivel együttgondolkodhasson. Az írók által egymáshoz illesztett különböző grafikai jelek megfejtésével az olvasó megismeri a papírra vetett gondolatokat, együtt elmélkedik az alkotóval, miközben egy saját világot alkot képzeletében. „Az emberi elme legkáprázatosabb tevékenysége az olvasás és írás képessége!”- hangsúlyozta beszédében Faludi Ádám.

Az ünnepi megnyitót követően harmadik alkalommal adták át a Vajda János-díjat. A város önkormányzata által támogatott elismerést a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület és a Vörösmarty Társaság alapította. Friedrich Ferenc alkotását, a bronz kisplasztikát Balajthy Ferenc költő vehette át.

Szombatig a Városház téren a kitelepülő könyvtárak, könyvesboltok bemutatókkal egybekötött dedikálásai, a színpadon koncertek, színházi előadások és érdekes műsorok biztosítják a remek hangulatot és a tartalmas időtöltést.

Érdemes a család legifjabb, akár még olvasni sem tudó tagjait is elhozni, rájuk is nagyszerű élmények várnak. Gubás Gabi színésznő interaktív mesével, a Ziránó Színház Babszem Jankó, a Szabad Színház Szegény Tóbiás című előadással szórakoztatja őket, koncertet ad a Zabszalma együttes és a Kiskalász zenekar, de lesz mesetablet bemutató is, a játszóházban pedig ügyességi, logikai és babajátékokat próbálhatnak ki a legkisebbek.

A zenés programkínálat is gazdag lesz a 86. Ünnepi Könyvhéten és 14. Gyermekkönyvnapokon. A Városház téri színpadon fellép a Blahalouisiana, a Kávészünet, a Zombori zenekar és a Szőke Nikoletta Quartet. Június 8-án a Vodafone Sportcsarnokban a Virtuózok fiatal tehetségei az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kíséretében mutatkoznak be a „Komolyzene, ahogyan még sosem láttad” gálaesten Werner Gábor vezényletével.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >