Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérvár: Fogyasztóbarát Település
Székesfehérvár: Fogyasztóbarát Település Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsa   
2015. június 10.

Image

„Egyedülálló az a modell, amelyet Székesfehérvár a civil szervezetekkel és a hatóságokkal közösen a fogyasztóvédelem terén megvalósított.” – fogalmazott Koszorús László helyettes államtitkár, amikor tegnap átadta a város polgármesterének a Fogyasztóbarát Település címet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által odaítélt elismerés is megerősíti, hogy az Önkormányzat nagy szerepet vállal a lakosság fogyasztói érdekeinek védelmében.

 

 

A Hiemer-házban tartott ünnepségen tizenegy vállalkozás is oklevelet vehetett át a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pozitív listájára való felkerülés alkalmából.


A Fogyasztóbarát Település címmel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azon települések fogyasztókért tett intézkedéseit, hozzáállását értékeli, amellyel a települések a területükön működő vállalkozások között a fogyasztóbarát szemlélet általánossá válásához és a fogyasztók helyzetének javításához járulnak hozzá. Ebben az elismerésben részesült Székesfehérvár Önkormányzata is, az emléklapot Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át kedden dr. Cser-Palkovics András polgármesternek. 

A Hiemer-házban megtartott ünnepségen Koszorús László helyettes államtitkár elsőként a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon belül kialakított fogyasztóvédelmi szervezet munkájáról beszélt. Mint hangsúlyozta: a szolgáltató állam működését segítő, a fogyasztókra figyelő hatóságot építenek. Ennek egyik lépése a Fogyasztóbarát Település elismerés, amelyet pályázat keretében eddig 13 város – köztük Székesfehérvár - nyert el. 

 

 


„Székesfehérvár figyelemreméltó pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakállamtitkárságához, a bírálóbizottságnak könnyű feladata volt az elbíráláskor, mert a város elkötelezettsége jól látható a fogyasztók iránt. Példás együttműködés van a tanácsadó irodát is működtető civil szervezetek és a város között, több kiadvány megjelent, valamint diákok és nyugdíjasok számára is szerveznek képzést a tudatos vásárlói magatartás elsajátítására. Nagyon jól segítik a vásárlókat a Vásárlóbarát Város Program keretében kihelyezett emblémák. Az a kezdeményezés pedig országosan is egyedülálló, hogy Székesfehérváron évek óta Fogyasztók kiváló boltja és vendéglátó-ipari egysége címet adományoznak, amelyet a vásárlók minősítése alapján kaphat meg minden évben néhány vállalkozás.” – mondta Koszorús László. A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy sehol nincs az országban hasonló program, ezért át kívánják venni és országosan elterjeszteni. 

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott az elismerésért, amelyet – mint kiemelte – a helyi szakemberek és civil szervezetek, valamint a fogyasztókra figyelő vállalkozások munkájával sikerült elérni. Ezeket mindig segíti az önkormányzat is saját eszközeivel.

 

 


„Székesfehérváron országosan is kiemelkedő a vásárlóerő nagysága, éppen ezért nagyon fontos, hogy az itt megtermelt források minél nagyobb részben helyben kerüljön elköltésre. A Településbarát Település díj egy többéves folyamat eredménye, amely mögött helyi összefogás van. Ezt a díjat tehát azoknak a szakembereknek köszönhetjük, akik a fogyasztóvédelem területén kidolgozták Fehérváron azt a rendszert, ami központok felállítását és működtetését, szakemberek problémaorientált, konzultációkon alapuló munkáját hozta létre. Elsősorban a civil szervezetek és a különböző állami, illetve önkormányzati szakemberek tevékenységét illeti elismerés, valamint a vállalkozások döntő többségét, amelyek a vizsgálatok során – amelyek egy évben elérik az ezres nagyságrendet Székesfehérváron - megfeleltek a kritériumoknak. Az most megkapott cím egyúttal feladatot is kijelöl a város számára: a fogyasztót védeni kell, hiszen a fogyasztó az, aki a szolgáltatásokat igénybe veszi, pénzt költ ezekre, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színvonalú szolgáltatásokkal találkozik az egyes vállalatok esetében. Közös érdekünk az, hogy a fehérváriak Fehérváron költsék el a lehetőségeikhez mért összegeket, itt fogyasszanak: ez ad lehetőséget a magyar tulajdonú KKV-knak, hogy beruházzanak, fejlesszenek, és új munkahelyeket hozzanak létre. Így belátható, hogy a fogyasztóvédelem szerepe milyen jelentős. A fogyasztókat ugyan sok jogszabály védi, de a saját képviselet megvalósulásához még idő kell: itt van szükség a hatóságokra és a civil szervezetek közreműködésére.” – összegezte dr. Cser-Palkovics András. 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2011-ben vezette be a vállalkozások pozitív listáját, amely a vállalkozások közül kiemeli a jogkövető magatartáson túli eszközökkel a fogyasztók bizalmát és elégedettségét növelő és fenntartó cégeket, ezáltal ösztönözve a vállalkozásokat a fogyasztók bizalmát és elégedettségét fokozó tevékenység végzésére, valamint innovatív ötletek és megoldások kidolgozására. 

Fejér megyében 62, Székesfehérváron pedig 29 ilyen vállalkozás működik. A keddi ünnepség keretében újabb 11 székesfehérvári vállalkozás került fel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pozitív listájára. Nekik Koszorús László helyettes államtitkár, dr. Simon László Fejér megyei kormánymegbízott és Schneider Istvánné, a Fejér Megyei Kormányhivatal Műszaki Ellenőrzési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője adott át oklevelet. Elismerésben részesültek Gáspár János Józsefné, Nemes Miklós Béláné, Marton Antal Istvánné, Lencsés István, Petróczi Gáborné, Telkesné Handler Kornélia egyéni vállalkozók, valamint a Szörp Bt., a Németh és Társ Bt., az Euro-a Leder Kft., a Sepa Unio Kft., valamint a Rainbow Üzletlánc Kft.  

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >