Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Stratégiai partnerség az Emerson és az Óbudai Egyetem között
Stratégiai partnerség az Emerson és az Óbudai Egyetem között Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. június 10.

Image

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött az amerikai Emerson, amely 24,5 milliárdos árbevétellel rendelkező globális gyártó és technológiai vállalat és a dinamikusan fejlődő, innovatív Óbudai Egyetem, amely 135 éves tradíciójával minőségi tanulási, kutatási lehetőségeket kínál. A cég 2016 szeptemberében az egyetem Műszaki Karán induló duális gépészmérnök alapszakon vállalati partnerként 5 fő hallgató gyakorlati képzésében vállal szerepet.

 

 

A megállapodást prof. dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora, dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja és Mátrai Ferenc, az Emerson Process Management ügyvezető és gazdasági igazgatója írták alá.

 


 

 
Az Emerson 20 éves jelenlétével, munkájával, stabilitásával, valamint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara jogelődintézményeivel közel 50 éves székesfehérvári életével, múltjával átérezve felelősségüket felismerték az innovációban, a gazdaságfejlesztésben meghatározó szerepüket, a megállapodás aláírásával fejezték ki hosszú távú stratégiai partnerségüket és elköteleződésüket Székesfehérvár és térsége társadalmi-gazdasági fejlődése iránt.

A startégiai partnerség számos együttműködési lehetőséget foglal magában. Az Emerson 2016 szeptemberében az OE Alba Regia Műszaki Karon induló duális gépészmérnök alapszakon Vállalati Partnerként 5 fő hallgató gyakorlati képzésében vállal szerepet. Az előzetes tervek szerint a hagyományos képzésben részt vevő hallgatók nyári szakmai gyakorlatukat teljesíthetik a cégnél. A partnerek igény szerint együttműködhetnek kutatás-fejlesztési, szakmai projektekben.  

 


 

Az együttműködés aláírását megelőzően prof. dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora örömét fejezte ki, hogy a nagy múltú globális gyártó és technológiai amerikai vállalatot az egyetem stratégiai partnerének tekintheti. Prof. dr. Fodor János rektor kiemelte: „Egyetemünk jövőképe, hogy a gyakorlatorientált mérnökképzés fellegvára legyen, amely minőségi képzési és kutatási programjaival az ország és a régióban jelenlevő cégek igényeinek megfelelő tudással és szakmai tapasztalattal rendelkező diplomásokat bocsásson a munkaerőpiacra, és ezáltal a partnerei szolgálatába. Olyan kreatív egyetem kívánunk lenni, amely a „kutatás alapú oktatás – oktatás alapú kutatás” bázisán értékes és innovatív szakembereket képez. Ez a kettősség szélesedik folyamatosan a tudás – innováció – partnerség háromszögben, vagyis az oktatás, a kutatás és az ipari háttér kínálta szakmai kompetenciák ötvözetévé.” Az egyetem céljai között olyan együttműködések kialakítása szerepel, amelyek kölcsönös előnyökön alapulnak, ehhez a duális képzés megfelelő kereteket biztosít. A 2016 őszétől induló gépészmérnök-képzéshez fontos és példaértékű vállalás az Emerson által kínált gyakornoki lehetőség. „Kiváló példája a város, a felsőoktatás és a cégek együttműködésének a mai megállapodás: van igény ilyen képzettségű szakemberekre, tehát igény van az együttműködésre is. Külön kiemelném dr. Cser-Palkovics András polgármester szerepét ebben a programban – beleértve a kar létrehozásában és a duális képzés beindításában nyújtott segítségét –, valamint köszönöm az Alba Regia Műszaki Kar vezetőségének, Dr. Györök György dékán úrnak és munkatársainak, akik ezeket a kapcsolatokat létrehozzák és kidolgozták az együttműködés gyakorlatát.” – tette hozzá Prof. Dr. Fodor János rektor.

Mátrai Ferenc, az Emerson Process Management Mo. Kft ügyvezetője hangsúlyozta: „A cégnek évek óta szüksége volna helyi gépészképzésre, és ez most megvalósul: az operatív program kidolgozását zárja ez a stratégiai megállapodás. Az Emersonnak komoly bővítési tervei vannak Székesfehérváron, ezért is fontos, hogy a duális képzés részeként gépészmérnököket tudjunk ehhez a tevékenységhez rendelni – ez egy kölcsönösen kedvező lehetőség mind a városnak, mind pedig az Emersonnak. A duális képzés lehetővé teszi, hogy már a tanulmányok végzése alatt gyakorlati tapasztalatokhoz jussanak a diákok és megismerkedhessenek a munkahellyel. Egy gépészmérnök munkahely multiplikátorként működik: egy jó mérrnökgárda további gyártást tud Magyarországra hozni, ez újabb bővítéseket, fejlesztéseket generál. A mérnöki képzés mellett nagy szükség van a gépészképzésre is: a szakemberképzés szintén stratégiai érdekünk, a jövőbeli programjainknak és terveinknek ez is része.” Az Emersonnál gyakornoki tevékenységet folytató hallgatók részt vesznek majd a napi munkában, kisebb-nagyobb feladatokat kapnak: a munkahely célja a folyamatos munkakapcsolat kialakítása.

 


 

A beszédeket követően prof. dr. Fodor János rektor, dr. Györök György dékán, valamint Mátrai Ferenc ügyvezető és gazdasági igazgató aláírta a stratégiai partnerségről szóló megállapodást, amely megjelölte az együttműködés lehetséges kereteit.

Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja a partnerségről elmondta: „Az együttműködés alapján az 5 hallgató 14-14 hetet fog eltölteni az egyetemen, az évből fennmaradó időben egy hónapot leszámítva pedig a gyakorlatukat töltik majd a cégnél. 2016 őszétől közel 40 hallgató vesz részt duális képzésben, és ez a szám törekvéseink szerint várhatóan nőni fog.  Emellett a sikertörténet mellett azt is kiemelném, hogy a következő tanévben, 2015 szeptemberében mintegy 20 hallgatóval elindul nálunk a műszaki informatikus képzés, szintén duális rendszerben.”

Pogátsnik Monika dékáni hivatalvezető a pályázat menetével kapcsolatban kiemelte: „A programra jelentkezőknek felvételt kell nyerniük az egyetemre, és ezzel párhuzamosan sor kerül a munkahelyen egy felvételi elbeszélgetésre – azok vehetnek részt a duális képzésben, akik mindkét feltételnek megfelelnek.”

A duális képzésben mind a cégek, mind a hallgatók részéről komoly befektetésről van szó. Sem a cégnek, sem a hallgatónak nincs a képzést követően kötelezettsége a másik felé: a nyugat-európai tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyakornoki idő hosszabb távú munkakapcsolattá alakul. Az Emersonnál hosszú évek óta létezik a gyakornokok foglalkoztatására kialakított program, az egyetemen pedig a korábbi kooperatív képzés biztosította az elméleti képzés mellett a gyakorlati tapasztalatok elsajátítását. Ezt viszi tovább jelenleg a duális képzés programja.


Az Emerson Process Management Mo. Kft. működése, jelentősége:

A Fisher üzletág 1995 óta folytat gyártási tevékenységet Székesfehérváron: az eredetileg szabályozó szelepek alkatrészeinek gyártására létrehozott üzem folyamatosan bővült, először komplett szabályozó szelepek gyártásával, majd 2010 óta vevőszolgálati-, majd alkatrész disztribúciós és szervizközpont létesítésével. A Fisher üzletág 550 alkalmazottat foglalkoztat. Az Emerson másik Székesfehérváron működő üzletága, a Valve Automation pedig további, több mint 50 alkalmazottal működik a Videoton Ipari Parkban. 

Az amerikai Emerson 24,5 milliárd dollár éves árbevétellel rendelkező globális gyártó és technológiai vállalat, amely 135 ezer embert foglalkoztat 235 telephelyen. Termékek és szolgáltatások széles portfólióját kínálja elsősorban ipari és kereskedelmi felhasználóknak a folyamatszabályozás, ipari automatizálás, telekommunikációs és számítógépes hálózatok energiaellátása, valamint a klimatizálás és hűtés területén. 

Magyarországon a székesfehérvári Fisher és Valve Automation gyártó telephelyek mellett Budapesten kereskedelmi tevékenységet folytató leányvállalatok (Emerson Process Management, ASCO) működnek, továbbá Ikladon az ipari automatizálás területén működő Leroy-Somer üzletág folytat gyártási tevékenységet szintén 20 éve. Az összes Magyarországon foglalkoztatott munkavállaló száma közel kétezer fő.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >