Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Fehérvári diákok közreműködésével készülnek az új óriásbábok Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. június 10.
Javában zajlik a készülődés a Székesfehérvári Királyi Napokra, amely minden esztendőben városunk legfontosabb ünnepi időszaka. Az augusztus 15-17-e között zajló Koronázási Ünnepi Játékok hagyományos óriásbábjainak sora idén újabb történelmi alakokkal bővül, melyben ismét fontos szerephez jutnak a város fiataljai. Kedden a Táncházban kezdődött alkotótáborban négy fehérvári iskola diákjai öltöztetik és dekorálják a bábokat Majoros Gyula szobrászművész, bábtervező és csapata vezetésével.

 

A történelmi óriásbábok a Koronázási Ünnepi Játékok meghatározó alakjává váltak az elmúlt esztendőkben. A 2013-as Szent István Emlékévben Gézát, Saroltot, Szent Istvánt, Gizellát, Szent Imrét és Asztrik püspököt személyesítették meg a négy és fél méter magas alakok, melyek sora 2014-ben Szent Lászlóval, I. Gézával, Szent Salamon királlyal, valamint Szent László feleségével, Adelhaiddal és lányukkal, Piroskával bővült. Idén a 920 éve Székesfehérváron megkoronázott Könyves Kálmánnal és öccsével, Álmos herceggel egészül ki a történelmi személyek panteonja. 

 


A város fontosnak tartja, hogy idén is bevonja a székesfehérvári diákokat a készülődésbe a közösségépítés, a közös ünneplés jegyében. A Fehérvári Programszervező Kft. rendezésében június 9-én, kedden alkotótábor kezdődött a Táncházban, ahol négy fehérvári iskola tanulói öltöztetik fel és dekorálják az új bábokat Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festőművész tervei alapján, Majoros Gyula szobrászművész, bábtervező és csapata vezetésével. A Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Széna Téri Általános Iskola már gyakorlott tanulói mellett idén a Kodolányi János Középiskola és a Hétvezér Általános Iskola diákjai is bekapcsolódnak a kreatív munkába.

 

 


A Székesfehérvári Királyi Napok keretében zajló Koronázási Ünnepi Játékokat 2013-ban honosították meg azzal a szándékkal, hogy a nemzet történelmi fővárosában évről évre megjeleníthessék egy-egy magyar uralkodó megkoronázását. A fesztivál fő eseményei közé tartozik a hatalmas, csaknem öt méter magas alakok találkozója és felvonulása, melyet idén is érdemes lesz figyelemmel kísérni a történelmi Belvárosban.

Az alkotótáborban látogatást tett kedden délelőtt Brájer Évaalpolgármester. „Az elmúlt években, a történelmi jellegű felvonulásokban részt vettek a világon talán egyedülálló, királyi alakokat megszemélyesítő óriásbábjaink, és így lesz ez az idén is. A mai nappal elkezdődött az az alkotótábor, ahol két újabb bábot állítanak össze a diákok. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a gyerekekeink készítik a bábokat! Ezúton is szeretnénk felhívni a székesfehérváriak figyelmét arra, hogy augusztus 13-23-a között érdemes a városban maradni, és itt tölteni a szabadidőt akár barátok, családtagok társaságában. Székesfehérvár ismét készül a Koronázási Ünnepi Játékokra, a szertartásjátékra, a bábok felvonulására, a Fény utcára, a Musica Sacrára és sok egyéb érdekes programra!” – hangsúlyozta az alpolgármester.

 


Varga Andrea rendezvényszervező hozzátette: a június 12-ig, péntekig tartó táborban mintegy ötven diák dolgozik felváltva négy csoportban, hogy mindenki belekóstolhasson a különböző munkafolyamatokba. Csak a nyers alapanyagokat és a sablonokat kapták meg, a díszítést a tábor vezetőire, a munka irányítóira és a gyerekekre bízták.  A teljes dekoráció elkészítése után jövő héten állítják össze a bábokat az egyik iskola megfelelő belmagasságú termében.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >