Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Rózsás Ildikó kapta a Székesfehérvár Ifjúságáért díjat Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. június 12.

Image

Első alkalommal adták át a „Székesfehérvár Ifjúságáért” díjat tegnap délután. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában rendezett ünnepségen Rózsás Ildikó, a Kaptár Ifjúsági és Prevenciós Iroda irodavezetője kapta a díjat kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként.

 

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a város ifjúságának, intézményeinek és pedagógusainak, Mészáros Attila alpolgármester pedig értékelte a 2014/2015-ös tanévet. 

A „Székesfehérvár Ifjúságáért” díjat idén alapította a város Önkormányzata. Az elismerés annak a természetes személynek adományozható, aki Székesfehérvár ifjúsága érdekében tartós, kiemelkedő szakmai munkát végzett, így tevékenységével a demokráciára, a közéleti felelősségre nevelés, a diákjogok érvényesülése területén a fiatalok javát szolgálta. Évente legfeljebb egy „Székesfehérvár Ifjúságáért” díj adományozható.

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában rendezett ünnepségen Szoboszlai Sára és Heim Péter a Magashegyi Underground „Szeplős váll” című dalát adta elő,  majd a One Day Együttes  előadásában hallották a résztvevők Ákos „A fénybe nézz” című szerzeményét. Ezt követően Hajdú-Sobor Csaba, a VI. Fehérvári Versünnep győztese tolmácsolta Karinthy Frigyes „Tanár úr kérem” című karcolatfüzérének részletét.

A művészi produkciók után dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott beszédet, köszönetét fejezve ki a diákoknak, akik megteremtik a város fiatalos hangulatát. „Székesfehérvár soha nem létezhetett, és a jövőben sem fog létezni az ifjúság nélkül, mert éppen tőlük válik a város szerethetővé. A fiatalok nélkül egy kicsit megöregedő és bezárkózó város lehetnénk, de szerencsére mindig újabb és újabb generációk gondoskodnak arról, hogy ez ne történhessen meg. Székesfehérvár nagyon sokat kap az ifjúságtól az intézményeken keresztül is.” – emelte ki a polgármester. Hozzátette: azért alapították meg a „Székesfehérvár Ifjúságáért” díjat, hogy köszönetet mondjanak a fiatalokat támogató szakembereknek, pedagógusoknak, akik segítenek a tehetségek megtalálásában, kibontakoztatásában és a nehézségek leküzdésében. „Hitet teszek amellett, hogy folytatni tudjuk azokat a programokat, melyeket közösen elindítottunk… Azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok jól érezzék magukat Székesfehérváron, tanuljanak, dolgozzanak, és minél többen itt alapítsanak családot. Egy dolgot kerüljünk el! Azok a közhelyek soha nem voltak igazak, hogy „bezzeg a mi időnkben” és „bezzeg a mai fiatalok”…A ma fiataljai igenis tehetségek, ügyesek és mi büszkék vagyunk rájuk!” – zárta beszédét a polgármester.

A műsor folytatásban Somlyó György  „Mese a mesterségekről” című verséből hallhattak részleteket a vendégek Kaszanyi Eszter ésHargitai Balázs előadásában, majd Pálinkás Hanna énekelte el József Attila „Kertész leszek” című megzenésített művét, gitáronSomogyi Martin működött közre. Végül Sólyom Lili szavalta el Szabolcsi Erzsébet „Forrás legyél” című versét.

A produkciókat követően Székesfehérvár polgármestere adta át a „Székesfehérvár Ifjúságáért” díjat Rózsás Ildikónak. 

Rózsás Ildikó
 a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzés és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán végzett. 10 éve dolgozik fiatalokkal, ifjúsági közösségekkel, jelenleg az országosan is elismert Kaptár Ifjúsági és Prevenciós Iroda vezetőjeként segíti a Székesfehérváron tanuló és élő fiatalokat. Pályája kezdetén szülőfalujában, Kőszárhegyen a helyi közösségi élet újjászervezése volt a feladata. 2009-ben lett tagja az Echo Innovációs Műhely csapatának tagja Székesfehérváron. Legfőbb célja a városi fiatalok helyzetének feltérképezése, a korosztály közvetlen környezetében történő elérése volt. Javaslatai nyomán kialakult a városban az addig hagyomány nélküli ifjúsági felkereső munka, ráérezve az új generációk igényeire: a lakótelepeken, parkokban és iskolákban történő felkereső tevékenység lett az újjászervezett ifjúsági munka alapja Székesfehérváron.
Rózsás Ildikó ezenkívül részt vesz a szakmai utánpótlás nevelésében, több tucat ifjúságsegítő és szociális munkás gyakorlati vezető képzése mellett más szervezetek ifjúsági szolgáltatásait is mentorálja. Elkötelezett híve a szakma fejlesztésének is, számos országos ifjúságszakmai hálózat munkájában vesz részt, és nemzetközi szinten is képviseli a hazai tapasztalatokat.  A díjazott érdeklődésének középpontjában a fiatalok állampolgári részvételre való ösztönzése, a gyermek és emberi jogok, valamint a fiatalkorúak bűnelkövetése és büntetés-végrehajtási helyzete áll. Előbbi területhez szorosan kapcsolódik a sikeres Fehérvári Diáktanács mentorálása és az Országos Diákparlamenttel kapcsolatos kiemelkedő szakmai segítsége, utóbbihoz pedig fontos Európai Uniós modellprojektek: a bűnmegelőzés, a közösségi mediáció és a társadalmi integráció témában.

Az ünnepség végén a One Day Együttes előadásában hangzott el a Republic együttes „Ezt a földet választottam”  című dala, majdMészáros Attila alpolgármester mondott pohárköszöntőt, melyben értékelte a 2014/2015-ös tanévet. „Nagyon mozgalmas tanévet zárunk, megrendeztük az Országos Diákparlamentet, a Városi Diákbált és sok egyéb, fiatalokat érintő programot. Szeretném megköszönni valamennyi intézményvezetőnek, hogy az iskolai rendezvények mellett lehetőséget biztosítottak arra, hogy a diákok részt vehettek a programokon. Köszönetemet fejezem ki a minket támogató tanároknak, a Székesfehérvári Diáktanácsnak, a város szakembereinek és a Polgármesteri Hivatal munkatársainak is, akiknek segítségével apró lépésekben, de haladunk előre.” – emelte ki Székesfehérvár alpolgármestere.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >