Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mozgó műhelyek Fejér megyében
Mozgó műhelyek Fejér megyében Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2015. június 18.

Image

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület a TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0076. azonosítószámú, „Mozgó műhelyek Fejér megyében” című projektjére 25 millió Ft-ot nyert. A projekt indulásakor beszámoltunk annak céljairól és módszereiről, most a megvalósult formájáról, eredményeiről szeretnénk hírt adni.

 

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület közleménye:

A hosszú távú program megismertetésének és partnerek keresésének érdekében felkerestük a megye több hátrányos helyzetű iskoláját, óvodáját. Áttekintettük, hogy az elmúlt években milyen sikeres közös programjaink voltak és lehettek volna, ha kaptunk volna kellő támogatást. Pályázatunkban elsősorban a megye kistelepüléseinek intézményeire koncentráltunk.

Célunk volt, értő, színházba, kiállításokra járó, olvasó, táncházakba járó közösség nevelése azáltal, hogy megtanítjuk az embereket arra, hogy miként tudnak különbséget tenni az értékes, hasznos és az értéktelen, nívótlan szórakozási formák között.

Kulturális esélyegyenlőségről sohasem fogunk beszélni, de az egyenlőtlenségek enyhítésére a pályázati projekt keretében több olyan programot dolgoztunk ki, melyek differenciált lehetőséget nyújtanak a pedagógiai és művészeti komplex tanulási formák elterjesztéséhez az óvodai nevelésen és a tanórán kívüli tevékenységek során, a tehetséggondozásban és a felzárkóztatásban, valamint illeszkedik a nevelési és oktatási terület által meghatározott új célokhoz. 

 


A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult, a Fejér Megyei Népzenei Egyesület által kidolgozott projekt keretében több foglalkozássorozatot indítottunk a 25 milliós uniós támogatás segítségével. A havi szakkör a gyermekjátszó táncházat tartalmazta.

 

A foglalkozások során a néptáncok, táncillemek, népdalok tanulása illetve az élő zenei kíséreten keresztül elértük azt, hogy a rendszeres és folyamatos alkotómunka egész életre szóló élményt nyújtson a gyerekeknek, segítve a harmonikus személyiségük kialakulását.

Témahetünket Bodajkon valósítottuk meg, ahol a gyermekek megtanulták, hogy a számítógépes játékok mellett mennyi alternatíva van a szabadidő hasznos eltöltésére, miközben fejlesztettük a manuális, esztétikai készségüket is. Voltak, akik honismereti vetélkedőben mérhették össze tudásukat.

A vetélkedő során a gyermekeket játékos formában ismertettük meg a településük történelmi múltjával, hagyományaival, néprajzával, etnikai jellemzőivel. A pályázat keretében 7 különböző témanap sorozatot indítottunk el az iskolákban, óvodákban.

Sok helyen jónak láttuk, ha a kulturális esélyegyenlőség érdekében behozzuk őket a megyeszékhelyre, hogy a városban élőkhöz hasonló kulturális élményben legyen részük. Mivel szerettük volna a lehető legtöbb kisgyermek figyelmét lekötni, ezért olyan országosan elismert alkotókat, művészeket kértünk fel oktatónak, akik pedagógiai kompetenciával is rendelkeznek.

Többek között néptáncokat, népdalokat tanulhattak meg a gyerekek, valamint megismerhették a régi népi hagyományokat, múzeumba, kiállításokra jutottak el.  Voltak, akik a színészek munkájába is bepillantást nyerhettek, amikor a diákok színházakat látogattak, majd az előadás után alkalmuk nyílt közvetlenül a színészekkel beszélgetni, bepillantani a kulisszák mögé.

Egy másik sikeres témanap keretében filmvetítést tartottunk, melynek végén egy meghívott oktató szakember segítségével a filmhez kapcsolódó mesefigurákat készítettek. 

Sajnálatos, hogy ez a sorozat most véget ér, de bízunk benne, hogy egy újabb pályázat keretein belül folytatódhat majd a megkezdett munka. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >