Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Új-zélandi barátságok köttettek Székesfehérváron
Új-zélandi barátságok köttettek Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. június 18.
Az új-zélandi Christchurch városából érkezett vendégeket köszöntöttek a székesfehérvári Városházán. A nyugdíjas korúakból álló csoport tagja a Friendship Force nemzetközi szervezetnek, melynek célja a különböző kultúrák és emberek közötti kapcsolatteremtés és a barátkozás.

 

A vendégek egy hetet töltenek Magyarországon, a Városháza Dísztermében Dr. Dienesné Fluck Györgyi tanácsnok köszöntötte őket. 

A Friendship Force, azaz a Barátság Ereje szervezet a 70-es években alakult meg az Amerikai Egyesült Államokban Jimmy Carter és felesége támogatásával. A hidegháborús időszakban lehetőséget adtak az embereknek arra, hogy más népek tagjait, kultúráját közelebbről is megismerjék, és barátságok köttessenek. A siker az USA határain túlra vitte a szervezetet. A különféle nemzetek világszerte szívesen éltek a lehetőséggel, így már nem csupán amerikaiakat, hanem a legkülönbözőbb országok polgárait kötötte össze a barátság igazi ereje. – olvasható a szervezet magyar nyelvű honlapján. A kezdeményezés mottója: „Faces, not places” – ennek szellemiségében a települések, nevezetességek és épített szépségek megtekintésén túl igen nagy figyelmet szentelnek az emberi értékeknek, a kapcsolatok kialakításának.

 

 


A Friendship Force nemzetközi klubhálózat székesfehérvári egyesülete 25 éve működik, évente fogadja a hasonló klubokat a világ minden tájáról. A vendégek az együtt töltött idő során családoknál kapnak szállást, megismerkednek velük és a tágabb környezet értékeivel egyaránt. Az új-zélandi Christchurch Friendship Force klubjának 19 tagja június 16-21-e között tesz látogatást Magyarországon, szerdai napjukat Székesfehérváron töltik, programjukban szerepel a történelmi Belváros, a Hiemer-ház és a Városháza megtekintése, továbbá egy találkozó és egy beszámoló a Szent István Király Múzeumban, a Seuso-kincsek bemutatásával kapcsolatban.

A vendégeket Dr. Dienesné Fluck Györgyi tanácsnok köszöntötte a Városháza Dísztermében. Hangsúlyozta: „Boldog vagyok, hogy városunk és annak történelmének híre eljutott Önökhöz is!Székesfehérvár a királyok városa, valamikor az első fővárosa volt Magyarországnak… Ezeréves múltunkra épül a jelenünk és a jövőnk, amit Székesfehérvár vezetése mindig szem előtt tart. A megyei jogú városok között Fehérvár élenjár a fejlődésben, a legdinamikusabb települések közé tartozunk, amire nagyon büszkék vagyunk. Kívánom, hogy érezzék jól magukat Alba Regiában!” 



Az új-zélandi csoport vezetője, Jan Harrison a találkozón elmondta, nagyon örülnek, hogy Magyarországon lehetnek. Barátokra találnak a vendéglátó családoknál, ami teljesen más, mintha turistaként érkeztek volna. Egy barátjuk javasolta, hogy látogassanak el Székesfehérvárra, az itteni klub tagjaihoz is. Új-Zéland 200-250 éves múltjához képest Fehérvár történelme sokkal régebbre nyúlik vissza, ami rendkívül érdekes számukra. Jan Harrison hozzátette: keddi megérkezésükkor nagyon meleg fogadtatásban részesültek, és remélik, hogy nagyon fogják élvezni a magyarországi tartózkodást.

A csoport csütörtökön a Balaton, majd pénteken a Velencei-tó környékére látogat. Szombaton a vendégfogadó családokkal együtt töltik idejüket a Királyszállás Erdei Pihenőparkban, majd két napra Budapestre mennek. Kalandjaik azonban nem érnek véget, tőlünk Németországba, majd Párizsba és Tokióba utaznak tovább.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >