Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hamarosan kezdődnek a városi szervezésű nyári táborok
Hamarosan kezdődnek a városi szervezésű nyári táborok Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. június 19.

Image

Az előző esztendőkhöz hasonlóan idén is szeretettel várják a székesfehérvári általános iskolákban tanuló diákokat az önkormányzat által szervezett nyári táborokba.

 

 

A Napraforgó Városi Napközis Tábor rendkívül gazdag, a hasznos időtöltést és szórakozást egyaránt szolgáló programokat kínál a Bregyó Sportcentrumban június 29-től augusztus 7-ig. A bentlakásos Székesfehérvári Ifjúsági Tábort három, különféle témájú turnusban ismét a Velencei-tónál rendezik meg július 5-24-e között, az utolsó héten kárpátaljai, erdélyi és csángó gyerekek is vendégeskednek a táborban. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Brájer Éva alpolgármester és dr. Nagyné Ferenczy Eleonóra, a Polgármesteri Hivatal Civil, Ifjúsági és Sportirodájának munkatársa.

Székesfehérvár városa országosan is egyedülálló nyaraltatási rendszert működtet évek óta. „Nagyon jó lehetőséget láttunk a városi szervezésű nyári táborokban, ezért néhány éve úgy döntöttünk, hogy újragondoljuk, megújítjuk a programokat. Az volt a célunk, hogy segítséget nyújtsunk a családoknak, a dolgozó szülőknek is. Fontos, hogy a gyerekek ne az utcán kóboroljanak, hanem legyenek biztonságban, közben a gondolkodásukat, a szemléletmódjukat jó irányba terelő kulturális, művészeti és sportprogramokat, tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínáljunk számukra. Szerettünk volna több héten keresztül több száz gyereket megszólítani, és pozitív irányba terelni a programok által. ” –hangsúlyozta Brájer Éva alpolgármester. A bentlakásos velencei tábor kapcsán hozzátette: a székesfehérvári gyermekek találkozhatnak határon túli kortársaikkal, barátságokat köthetnek és megismerkedhetnek a csángó kultúrával is. Brájer Éva köszönetét fejezte ki dr. Nagyné Ferenczy Eleonórának, aki évek óta nagy gondossággal szervezi a minőségi, komoly tartalommal bíró tábori rendezvényeket. A gyerekek szívesen jönnek, amit a jelentkezők számának évről évre történő növekedése is méltán jelez.

A Napraforgó Városi Napközis Tábor programját úgy állítjuk össze, hogy a tartalmas kikapcsolódáson túl olyan információkat juttassunk el a gyerekekhez és szüleikhez, melyeknek hasznát veszik fehérvári polgárként és általában a civil életben.”
 – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Nagyné Ferenczy Eleonóra, a Polgármesteri Hivatal Civil, Ifjúsági és Sportirodájának munkatársa. Elmondta: a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségügyi Főosztálya jóvoltából újdonságként a gyerekek megismerhetik az „e-Bug” internetalapú, játékos egészségfejlesztési oktatási eszközt, melynek segítségével információkat kapnak a személyi higiéniával, a védőoltásokkal és a felelősségteljes antibiotikum-használattal kapcsolatban. Emellett játékos ismeretterjesztő programokkal jelenik meg hétről hétre a rendőrség, a tűzoltóság, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem, a Fejérvíz Zrt. és a Vöröskereszt. Ezenkívül a székesfehérvári civilszervezetek jóvoltából hat héten át színes, változatos, kulturális, ismeretterjesztő és sportos programokról gondoskodnak a szervezők. Heti egy napon a Fehérvári Kézművesek Egyesülete  tart hat-nyolcféle foglalkozást, szerdánként pedig zenés-táncos programok lesznek a város neves zenészei, zenepedagógusai közreműködésével. Emellett változatos sportolási lehetőségeket, különféle kreatív társasjátékokat kínálnak a gyerekeknek. A táborozók részt vehetnek a Városi Képtár, a Hetedhét Játékmúzeum és a Koronás Park interaktív programjain, illetve nagy melegben akár fürödhetnek is a Városi Strandon. Újdonság, hogy idén lesz tollaslabda-oktatás, és a Vörösmarty LSE jóvoltából nordic walking oktatás, továbbá túrázás a tábor mögötti természetvédelmi területen.

 


A napközis táborban 1-7. osztályt végzett, 7-14 éves tanulók vehetnek részt akár a teljes hat turnuson keresztül is. Jelentkezni lehet minimum három munkanappal a táborozás megkezdése előtt a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  címen, vagy személyesen a helyszínen, a Bregyó Sportcentrumban naponta 8.00-10.00 óra között. A lemondás, vagy a módosítás ugyanezen feltételekkel lehetséges. A tábor ára megegyezik a mindenkori napközis térítési díjjal (bruttó 508 Ft/fő/nap), az összeget személyesen kell befizetni a Városgondnokság pénztárában (Szent Vendel u. 17/a; I. emelet). A tanév közben adott kedvezmények a táborozás alatt is érvényesek. A gyermekek háromszori étkezésben részesülnek, reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak. Nagyon kedvező, hogy ettől az évtől lehetőség van a tej-, cukor- és lisztérzékeny gyermekek speciális étkeztetésére. Ebben az esetben csak ebédet tudnak biztosítani, a reggeliről és az uzsonnáról a szülőknek kell gondoskodniuk. A gyerekek reggelenként 7.15-7.30 óra között a megadott öt általános iskola előtt gyülekeznek, ahonnan pedagógusok kísérik őket a Bregyóba. Délutánonként 16.00 órára ugyanezen helyszínekre érkeznek vissza, ahol legkésőbb 16.30 óráig nevelők felügyelnek rájuk.
A táborban a felügyeletet 75 pedagógus látja el, akik maximum 20 fős csoportokra felügyelnek.  Munkájukat turnusonként 2-3 védőnő segíti.

A bentlakásos Székesfehérvári Ifjúsági Tábort ismét három ötéjszakás turnusban rendezik meg Velencén. Július 5-10-e között az „Észak-amerikai indiánok – a Préri világa” című táborban a különféle törzsek életvitelét, viseleteit, dalait, játékait, jelbeszédét és érdekes kalandjait ismerhetik meg a gyerekek. A második héten, július 12-17-e között Dél-amerikai indiánok – titkok nyomában” címmel zajlik alkotó- és kalandtábor, ahol bepillantanak az elpusztult inka, maja és azték birodalmak hétköznapjaiba és titkaiba. Végül július 19-24-e között„Elődeink nyomában” címmel kerül sor hagyományőrző táborra, melynek ismét lesznek határon túli vendégei. Részt vesz a táborban harminc kárpátaljai és két erdélyi gyermek, illetve húsz tanulójával érkezikNyisztor Ilona Magyar Örökség- és Európai Polgár-díjjal kitüntetett csángó népdalénekes a moldvai Pusztinából. A táborozók megismerik a csángó magyarok dalait, táncait, viseletét, de lesz sokféle kreatív foglalkozás is.  A tapasztalatok szerint a magyarországi és a határon túli gyerekek szívesen ismerkednek egymással és kötnek barátságokat.
A tábor térítési díja bruttó 11.350 Ft/fő/turnus, amely tartalmazza a napi háromszori étkezés - hideg reggeli, meleg ebéd és meleg vacsora - költségeit. A jelentkezés két héttel a turnusok kezdése előtt zárul le.

Az utolsó turnus zárásaként Nyisztor Ilona és tanítványai megörvendeztetik a székesfehérvári közönséget is. Július 23-án 17.00 órakor bekapcsolódnak a csángó misébe a Ciszterci templomban, majd 18.00 órától a Városháza Dísztermében adnak felejthetetlen zenés moldvai csángó estet.

A táborokkal, a jelentkezéssel és elérhetőségekkel kapcsolatban részletes tájékoztató olvasható a Városgondnokság honlapján

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >