Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
The sound of Europa - CD Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. június 24.

Image

2015-ben egy komolyzenei kiadó egész Európát átfogó zenei pályázat keretében vállalta, hogy egy lemezen jelenteti meg minden nemzet legjellemzőbb kórusművét. Erre a pályázatra csak magas minősítéssel rendelkező kórusoknak lehetett pályázni, s csak azoknak, akik már nemzetközi versenyeken elért eredményeiket tekintve is, komoly kórusnak bizonyulnak.
 
 
Székesfehérvár legnagyobb meglepetésére és örömére, a CD-re, egyetlen magyar kórusként, a Zemlényi Katica által vezetett Vox Mirabilis Kamarakórus került fel. Azért is meglepő, és kiemelkedő ez az elismerés, mert a kórust általában inkább egyházzenei fesztiválokon, rendezvényeken lehet megtalálni. Számos siker értek már el, de ilyen megtiszteltetés még nem kaptak.
 
2015. május végén jelent meg a The sound of Europa CD, amely tartalmazza Európa nemzeti kórus muzsikáját A kórusművek az adott országokra jellemzőek, a résztvevő kórusok földrajzi változatossága, különböző zenei stílusa és a kórusok összetétele (vegyeskar, nőikar, férfikar, gyermekkórus) adja meg a CD specialitását.
 
Ezáltal tökéletes ízelőt ad ez a CD azoknak, akik az európai országok minőségi kóruséneklésére kíváncsiak. A Vox Mirabilis Kamarakórus több felvételt is beküldött, ezek közül azt választották ki, amelyik leginkább visszaadja a magyar zene hangulatát, karakterét.
 
Az ilyen megmozdulásokból alakulnak ki a komoly nemzetközi kapcsolatok, barátságok, amelyek Magyarországot is népszerűsítik. - nyilatkozta honlapunknak Zemlényei Katica, az együttes karnagya, aki elmondta, hogy többnyire nemzetközi szinteken komoly eredményeket elért amatőr kórusok felvételeit választották, de megszólal a CD-n profi kórus is, pl: az ukrajnai Bortniansky Kórus vagy a Lengyel Zeneakadémia Kórusa illetve az Örmény Nemzeti Rádió és TV Kórusa is.
 
Ennek a CD-nek a borítója is művészi munka, hiszen a Kisinyovi Művészeti Főiskola tanára, Olimpiada Spatari és diákjai festették, mintegy jelezve Európa színes zenei, művészeti összetételét. A CD-t az Európában található „Chórtownia Federation” (Nemzetközi Kórusok Szövetsége) alapítvány adta ki, ezzel is közelebb hozva Európa népeit. Ez a Kórusszövetség összefogja, koordinálja az európai kórusokat, több, mint 850 együttes tartozik hozzá.
 
Megjelenítik a hírportáljukon a kórusokat, eredményeiket, műsoraikat és a koncerteket. Támogatják a nemzetközi kóruscsere fellépéseket is. Terveznek egy nemzetközi CD lemezbemutató koncertet is Európa valamelyik nagy városában.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >