Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow VIKIrándulás: irány a Tisza-tó!
VIKIrándulás: irány a Tisza-tó! Nyomtatás E-mail
Írta: Hegedűs Viktória   
2015. augusztus 17.

Image

A meteorológiai nyár beköszönte, június eleje óta az időjárás is "tudja a dolgát", alaposan kitesz magáért, még, ha érkezik is néha egy-egy hidegfront és rövid enyhülés. Összességében tombol a nyár, és végre mindenki számára elérkezik az oly régen várt szabadság ideje! Amikor óriási a hőség, hervadozunk a munkahelyünkön, hiába a klíma, a természetbe vágyunk, hívogat a vízpart, a kikapcsolódás! A Tisza-tónál is...

 

 

Használjuk ki a jó időt és mártózzunk meg, hűsítsük le testünket, lelkünket. Ehhez ajánlok egy új célpontot. Voltunk már a Velencei-tónál, célba vettük a Balatont, most induljunk kelet felé, irány az Alföld, a Tisza-tó!

Magyarország legnagyobb mesterséges tava a Tisza-tó. Nem is gondolnánk, de nagyobb, mint a Velencei-tó, hiszen a hossza nem kevesebb, mint 27 km. A mélysége se semmi, néhol eléri a 17 métert! Jó kis úti cél annak, aki nem csak a fürdőzés miatt szeretne felkeresni egy tavat, hanem más, vízhez köthető sportokat is szívesen űzne Magyarországon.

Érdemes tudni, hogy eredetileg Kiskörei víztározó volt a neve, és 1973 óta létezik. Akkor építették ugyanis a Kiskörei Erőművet, és hozzá a duzzasztógátat, hogy a tiszai áradásokat szabályozni tudják, és a száraz Alföld vízellátását javítsák. Végleges méretét, formáját az 1990’-es évek végére nyerte el, de ahhoz, hogy igazi célpontja legyen a belföldi turizmusnak, még pár évnek el kellett telnie. Rengeteg fejlesztés, építkezés és a helyiek lelkesedése kellett ahhoz, hogy a Balaton mellett hazánk egyik legkedveltebb nyaraló övezete legyen az Alföld e tájéka.

A Tisza-tó körül modern kerékpárút épült ki, hogy a mozgás szerelmesei kulturált keretek között élvezhessék ki szabadidejüket. Rengeteg szállás, út menti, part menti vendéglő várja a pihenni, szórakozni vágyókat. Horgászni lehet, vízitúrára is lehet menni szervezett keretek között, ráadásul a környék természetvédelmi szempontból is igen fontos terület.

Aki erre látogat, feltétlen meg kell, hogy tekintse a Tisza-tavi Ökocentrumot, ugyanis Európa legnagyobb édesvízi akváriumáról van szó, mely egymillió literes víztérfogatával, folyosókon, sétányokon át mutatja be hazánk halfajait, vízi élővilágát! Erre rá kell szánni egy napot, nem lehet pár óra alatt végig rohanni, vagyis nem érdemes… a Tisza-tavi Ökocentrum hazánk egyik kuriózuma, melyet legalább egyszer mindannyiunknak látni kell.

Amit még nem szabad kihagyni, ha már ott vagyunk! Vízi túrákat szerveznek, melyeket kisebb-nagyobb létszámú csoportokban indítanak. Aki legalább pár napot a térségben tölt, nevezzen be egy ilyen túrára, mert a vízről nézve egész más a látkép, páratlan természeti élmény tárul a szemünk elé, és ezen felül a madár lesek is igazi idegnyugtató programok! Bentről tárul csak igazán a szem elé a különlegessége a tájnak, hiszen érintetlennek mondható vadvizeket láthatunk, melyek még csónakkal sem közelíthetőek meg egykönnyen. Kenu túrákat indítanak a felfedező kedvű turistáknak, de a romantikusok sem maradnak élmény híján. Este a naplemente időszakában és éjjel is indítanak vízi kirándulásokat, melyek alkalmával a naplementében gyönyörködhetünk, vagy abban, hogy világító lampionokkal felszerelkezve indulhatunk útnak a vízen.

A Tisza-tavat körülölelő helységek a következők:

Kisköre; Poroszló; Sarud; Tiszabábolna; Tiszadorogma; Tiszanána; Tiszavalk; Újlőrincfalva; Tiszafüred.

Bármely városban találunk az igényeiknek megfelelő szállást, programot. A luxus szállodáktól a part menti bérelhető kellemes kis családias horgász apartmanokig mindent megkaphatunk, csak választanunk kell, nekünk mi jelenti igazán a pihenést, az élményt! Kerékpározhatunk; strandolhatunk; csónakázhatunk; kenuzhatunk; kirándulhatunk az Alföld legmenőbb helyén.

Ökoturizmus, falusi turizmus, élmény turizmus, minden, ami új, minden, ami divatos és minden, ami élmény, megtalálható ezen a helyen. Irány Kelet! Kellemes kikapcsolódást mindenkinek!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >