Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
EGÉSZSÉGDOKK - Élj tisztán és szabadon! Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. június 26.

Image

Az EGÉSZSÉGDOKK Közhasznú Alapítvány egy olyan szervezet, mely a szabad, tiszta, értékközpontú és szermentes élethez segíti a fiatalokat. Drogambulanciájuk és nappali intézményük a Vasútállomással szemben, a Mártírok útja 2. szám alatt található.

 

Ide látogatott el a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és Molnár Tamás ifjúsági tanácsnok, önkormányzati képviselő.  A találkozó célja a figyelemfelhívás volt – különös tekintettel a június 26-i Drogellenes Világnapra -, hogy a szenvedélybetegségekkel, drogproblémákkal küzdők városunkban is szakmai segítséget kaphatnak a gyógyuláshoz. 


Az EGÉSZSÉGDOKK Közhasznú Alapítvány 2013 óta a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagja, Drogambulanciájuk és nappali intézményük pedig másfél éve működik Fehérváron, a Mártírok útján. Drog-, alkohol-, játék- és más egyéb függőségekkel küzdőknek nyújtanak segítséget. Ahogy Gönczi Gábor szakmai vezető elmondta, egy évtizede még a 25-35 közötti korosztály fordult hozzájuk leginkább, addig ma már a 17-20 év közötti fiatalok köréből érkeznek a legtöbben és nagy szükség lenne a gyermek-addiktológiai szolgáltatásra is. Az alapítvány fél éve vette fel a kapcsolatot Székesfehérvár Önkormányzatával, hiánypótló szolgáltatásaik jelentőségét elismerve a város az idei költségvetésből kétmillió forint támogatást biztosított az Alapítvány működéséhez és székesfehérvári addiktológiai tevékenységek megvalósításához. 

 


„Az, hogy egy nagyváros életében erre a szolgáltatásra szükség van, mindenki számára nyilvánvaló.” – mondta a város polgármestere. Az intézmény hosszú távú stabilitását az OEP-finanszírozás oldhatja majd meg, amelynek körébe várhatóan jövő évtől lép majd be ez a szolgáltatás. Dr. Cser-Palkovics András szerint az önkormányzatnak is van feladata ebben, így a várható OEP-finanszírozásig a város saját költségvetéséből segíti a működést az év végéig. A több mint négymilliós támogatásról szeptemberben, egy költségvetés-módosítás során dönt majd a város képviselőtestülete.

„Nagyon örülünk annak, hogy van egy olyan szakmai bázis, akik ezt a feladatot felvállalták. Remélem, hogy a város az anyagi támogatással nem csak az év végéig tartó működésben, hanem hosszútávon is segíteni tud. A 21. század elején sajnos mondhatjuk azt, hogy alapfeladatról van szó, hiszen sok családot és fiatalt érint a probléma. A város életében szükség van erre a szolgáltatásra és szeretnénk, hogy ha hosszútávon is stabil lenne a működés.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András.

 

 


Az EGÉSZSÉGDOKK Közhasznú Alapítvány a város egyik legautentikusabb prevencióval foglalkozó szervezete, mert segítői, munkatársai között számos gyógyult, korábban szerfogyasztó dolgozik, akik saját tapasztalataikat is beépítik szakmai munkájukba. Egyre több oktatási intézményben vesznek részt egészségnapon, ezzel prevenciós, egészségfejlesztő munkát is végezve. A mindennapok során a nappali ellátást nyújtó intézményt keresik fel a hozzájuk fordulók, ahol mindenféle szenvedélybetegséggel foglalkoznak és a szakmai segítség mellett fürdési, mosási lehetőséggel várják őket, valamint internetezni és telefonálni is tudnak innen. Támogatott Lakhatás című programjukban pedig a gyógyuló-gyógyult szenvedélybetegek számára nyújtanak segítséget az önálló, új életvitel kialakításához az EGÉSZSÉGDOKK Közhasznú Alapítvány által fenntartott lakásokban. 

Molnár Tamás, Székesfehérvár ifjúsági tanácsnoka is ott volt az Egészségdokkban, aki képviselői keretéből is segíti a Drogambulancia működését, programjainak megvalósítását. „Napi szinten egyre többször lehet találkozni az ún. dizájnerdrogok megjelenésével. Egy százezres nagyvárosban szükség van olyan drogambulanciára, mely képes segítséget nyújtani a fiataloknak. Ehhez biztos működési háttér kell, ezért segíti Székesfehérvár Önkormányzata azokat a szervezeteket, köztük az EGÉSZSÉGDOKK-ot, akik ebben a tevékenységben segítséget nyújtanak a város közösségének.” – emelte ki Molnár Tamás.

 

 


Elhangzott, hogy mivel összetett problémáról van szó, így a segítség is többféle és többküszöbű, integrált szolgáltatásokkal valósul meg. Ezek között van egészségügyi, szociális és rehabilitációs jellegű is, amelyek megvalósításához szívesen fogadnak segítséget. A csütörtöki találkozó résztvevői is azt kérik, akinek lehetősége van támogatni tevékenységüket, vegye fel a kapcsolatot az EGÉSZSÉGDOKK Közhasznú Alapítvánnyal.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >