Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Utasellátó Vándorkiállítás nyílik a VOKE-ban
Utasellátó Vándorkiállítás nyílik a VOKE-ban Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. június 29.

Image

Székesfehérvárra érkezik a Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás. A magángyűjteményből származó darabok az Utasellátó 66 éves történetét mutatják be július 10-ig a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban.

 

A Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás 2014-ben indult útjára Magyarországon. A tárlat anyaga Nehéz György, a MÁV Start Zrt. bevétel-ellenőrzési előadója magángyűjteményéből származik, melyet már számos elismeréssel, díjjal jutalmaztak.

A kiállításon meghatározó szerepet töltenek be a porcelán étkészletek, melyeket nemcsak a vasútállomásokon, hanem a vonatokon is megtaláltak az utasok. Kezdetben a fehér, díszítés nélküli Herendi darabokat használták, melyeken a MÁV kék, szárnyas motívuma szerepelt. Később a díszesebb Herendi és bordó mintás Apponyi, ezután a kevésbé törékeny, vastagabb Zsolnay étkészlet,  majd az 1970-es évektől az egyszerűbb, olcsóbb és könnyebb Alföldi porcelán volt forgalomban. A kiállításon bemutatnak továbbá evőeszközöket, üvegeket, poharakat, vázákat, kancsókat, serlegeket, kupákat, egyenruhákat, de láthatunk különféle textíliákat, jelvényeket, naptárakat, ét- és itallapokat, vendégkönyveket, asztalt, bárszéket, sőt kalaptartót, kávéfőzőt és mini bárkocsit is.

A vándorkiállítást június 29-én, hétfőn 17.0 órakor Nehéz György magángyűjtő és Kárpáti Zoltán, a MÁV Idegenforgalmi Igazgatóság Székesfehérvári Kirendeltségének egykori vezetője nyitja meg. A megnyitó napján Szóládon készült csokoládé rolóval várják a vendégeket. A kiállítás július 10-ig, a VOKE nyitvatartási idejében tekinthető meg.

 


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >