Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Új belgyógyászati blokkal bővül a Szent György Kórház
Új belgyógyászati blokkal bővül a Szent György Kórház Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. június 29.

Image

Sajtótájékoztatón ismertették a Modern Városok program keretében a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház bővítésére vonatkozó terveket. A nemrég átadott diagnosztikai és műtőblokk után egy közel 11 ezer négyzetméter alapterületű, ötszintes, kiemelten a modern kori népbetegségek kezelésére alkalmas belgyógyászati tömb megépítésével folytatódik a fejlesztés.

 

 

Az új részleg biztosítja, hogy a betegek a kórházba kerüléstől a rehabilitációig komplex ellátásban részesüljenek egyetlen zárt, biztonságos rendszerben. - hangzott el a Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója részvételével rendezett sajtótájékoztatón. 



Székesfehérvár számára korszakos jelentőségű, kiemelten fontos a Modern Városok program, melynek keretében számos, a lakók életminőségét javító, a város fejlődését szolgáló nagyberuházás valósul meg a 2020-ig tartó időszakban. A miniszterelnök májusi látogatását követően kormányhatározat született, amely rögzíti a miniszterek, minisztériumok számára szabott feladatokat. Ennek alapján indulhatnak el az egyeztetések Székesfehérvár Önkormányzata és a szaktárcák között.  

„Székesfehérvár városa és kormány által kötött megállapodásnak, továbbá a kormányhatározatnak első és legfontosabb pontja a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztéséről szóló fejezet. Ebben rögzítik, hogy az intézmény az egyik legjelentősebb vidéki kórház és stratégia fontosságú a Buda – Velencei-tó – Balaton tengelyen. A korábbi póluskórházi fejlesztések közül Székesfehérvár kimaradt, a 2013-as kihelyezett kormányülésen azonban már meghatározták a kórház fejlesztési irányait, és első lépésként nemrég átadták az új diagnosztikai és műtőblokkot. Ez azonban nem az út végét jelenti, további fejlesztések várhatóak a minél magasabb színvonalú gyógyítás, az egészségmegőrzés érdekében.”
 – emelte ki a sajtótájékoztatón Vargha Tamásállamtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta: a kormány mintegy 60 milliárd forintot különített el a kórházak adósságállományának rendezésére.  A Szent György Kórház mintegy 1,4 milliárd forint adósságtól mentesült, a további fontos cél, hogy a működés fenntartható legyen.

 


„Amit országgyűlési képviselőként, a Szent György Kórház vezetésével együtt teszünk a fejlesztésekért, hűen tükrözi Fejér megye teljes lakosságának akaratát. Azért lobbizunk, hogy a kórházat erősítsük a város és a vidéki települések érdekében is.” – mondta Törő Gábor országgyűlési képviselő. Hozzátette: eltökéltek abban, hogy a Szent György Kórházat az ország legjobb kórházává tegyék, amely a betegellátás valamennyi szegmensét magas szinten ki tudja szolgálni. Éppen ezért szükséges lépéseket tenni annak érdekében is, hogy az orvosokat, a rezidenseket itt tartsák.

„2010-ben közösen értékeltük a Szent György Kórház helyzetét, és felvázoltuk, hogy milyen lépéseket kell tennünk. Azóta fontos csatákat nyertünk meg, de a háború még nem a miénk.”
 – nyilatkoztadr. Cser-Palkovics András polgármester.  A Pólus Programból kimaradt, azóta részben megvalósult tömbfejlesztés növeli a kórház lehetőségeit, és az 1,4 milliárd forintos tehermentesítés is javított az intézmény pénzügyi pozícióján. „Nem kívánjuk elfogadni, hogy a Szent György Kórház, amely a vidék legnagyobb kórháza, kiszolgáltatott legyen Budapest, vagy Veszprém irányába, ezért kértük a fejlesztéseket. A kormányzati megállapodás megadja az esélyt arra, hogy finanszírozást találjunk egy jól megtervezett belgyógyászati tömbfejlesztésnek. Mi ezért fogunk küzdeni a következő időszakban! Ha az új tömb felépül, elmondhatjuk, hogy a 2010-ben vállalt feladatainknak teljes egészében eleget tettünk a már két egyetem oktatókórházaként működő, magas infrastruktúrával és kiváló humánpolitikával rendelkező intézményben.” – hangsúlyozta a polgármester.

 


„A 2010-es áttekintés óta több mint tízéves örökségét „dolgozta le” a Szent György Kórház, melynek része volt a pénzügyi konszolidáció és a számos, ma is zajló fejlesztés. Ez a legösszetettebb ellátást nyújtó kórház a régióban, ahol a beteg a bekerüléstől a rehabilitációig komplex ellátást kap. Szeretnénk a jövőben még inkább felzárkózni az infrastruktúra- és az eszközfejlesztés által.”  -hangsúlyozta Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója. A tervezett részlegről elmondta: az új, belgyógyászati típusú népbetegségek - a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az onkológiai és pulmonológiai elváltozások – osztályos kezelése szabja meg a fejlesztés irányát. Az öt különálló épületben működő, úgynevezett pavilonrendszert megszüntetik, az új tömbbe helyezik át a pulmonológiát, az onkológiát, a haematológiát, a reumatológiát, a bőrgyógyászatot, az infektológiát és a véradót. Így a sürgősségi betegellátóval, a már átadott diagnosztikai és műtőblokkal, továbbá a megújuló összekötő folyosóval együtt a betegellátás egyetlen zárt, biztonságos rendszerben zajlik majd, ami rendkívül fontos a gyógyítástechnika és a rendezett munkakörülmények szempontjából is. A közel 11.000 négyzetméter alapterületű, gazdaságos és betegbarát fejlesztés ugyanakkor nem jelent ágyszám emelést, racionalizálással több mint 260 ágy kerül át az új épületbe. Ezzel a bővítéssel a 2010-ben elindított fejlesztési programot zárhatjuk le 2020-ig. – tette hozzá a főigazgató.

Újságírói kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy számítások szerint a tervezett fejlesztés 6-7 milliárd forintba kerül. Tanulmánytervek készítése és szaktárcai egyeztetések után kerülhet sor az újabb kormányzati döntésekre, és a fedezet biztosítására európai uniós, illetve nemzeti forrás bevonásával.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >