Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Bejárás az újjáépülő Gorsiumban Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. június 30.

Image

Helyszíni bejárást tartott Gorsiumban a Székesfehérvár – Tác Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa. A régészeti park területén zajló nagyszabású beruházás, a "Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete” című projekt nettó 652 millió forintos Európai Uniós forrásból valósul meg. Ennek költségeihez Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata több mint 123 millió Ft önrésszel járul hozzá.

 

 

Helyszíni bejáráson tájékozódott a Székesfehérvár – Tác Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa a Gorsiumban zajló építkezés jelen állásáról. Nádorfi Gabriella, a projektet koordináló Szent István Király Múzeum osztályvezetője, a bejárás során arról adott tájékoztatást, hogy viszonylag rövid időn belül befejezik a római kori lakóház mintájára készült, „U” alakú épületet, amelynek egyik szárnyában irodákat és raktárt alakítanak ki, míg a másik szárny látványraktárnak ad majd helyet, ahol a feltárások során előkerült leleteket mutatják be. A látogatóközpontban is folynak már a belső munkák, valamint épül a városfal délkeleti szakasza két sarok- és egy oldaltoronnyal. A fal és a tornyok teteje egyben kilátóként is funkcionál, melyről a Régészeti Park egész területét áttekinthetik a látogatók.  

 


 

Csúszással kell számolniuk a kivitelezőknek a lakomaterem és annak pincéje, valamint a Freskós-ház védőépületének építésénél. A menetközben felmerülő statikai problémák miatt itt csak az új tervek elkészítését követően folytatódhatnak a munkálatok.  Róth Péter a Székesfehérvár – Tác Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának elnöke a bejárás során elmondta: „Szomorúan állapította meg a társulási tanács, hogy csúszás van az építkezésben. Reméljük azért, hogy az idei, legkésőbbi határidőt tudják tartani. Az biztos, hogy nyáron nem nyitja ki kapuit Gorsium, de reméljük, hogy ősszel át tudjuk adni a megújult látogatóközpontot, az új épületeket. Jövő tavasztól pedig a nagyközönség előtt is be tudjuk mutatni a régészeti park értékeit. Ha ez a projekt sikeresen lezárul, tovább lehet lépni a második ütemre. A tervek szerint a színház fejlesztése lesz a következő lépés, és olyan berendezési tárgyak megvalósítása, amelyek a régi római világot idézik.”- tette hozzá Róth Péter.

 


 

A beruházásnak köszönhetően a II. század második és III. század első feléből származó lakóház két, falfestményekkel díszített lakószobáját láthatják majd az érdeklődők. A részben a védőépület alatt elhelyezkedő lakomaterem és a lakomaterem pincéje is látogathatóvá válik a projekt eredményeként. A pincében egy korhűen berendezett tároló helyiséget tekinthetnek meg az érdeklődők, a régészeti feltárások során előkerült főzéshez és étkezéshez használt edényekkel.

 


 

A bejáráson Nádorfi Gabriella megmutatta az ideiglenesen hatalmas sátrakban őrzött leleteket. Elmondta, hogy Gorsium leletanyaga közel kétmillió tárgyat tesz ki, amelyből több ezer tárgy kerül kiállításra. A kerámiatöredékek, téglák, több mázsás kövek részben a park területén lesznek láthatóak, hiszen a projekt részeként a Zichy pince belső terét is felújítják, több, terem méretű, üvegcsempével bélelt hordóját kibontják és ezek a továbbiakban vitrinként funkcionálnak majd.

 


 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >