Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Rendelet a fák védelmében
Rendelet a fák védelmében Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. június 30.

Image

Székesfehérvár közterületein, valamint a Belvárosban és környékén szabályozza a fák kivágását és gallyazását az a rendelet, melyet most fogadott el a Közgyűlés. Fát kivágni ezentúl csak a város jegyzőjének engedélyével lehet, a növényt pótolni kell, vagy pénzben is meg lehet váltani az értékét. Engedélyt kérni legalább 60 nappal a munkakezdés előtt kell

 

 

A gallyazáshoz – ha azt nem a Városgondnokság szakemberei végzik – utcákra lebontott ütemtervet kell készíteni. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Juhász László környezetvédelmi tanácsnok. 

A lakosság egészségének védelme, a természeti környezet megóvása, a levegő tisztaságának javítása érdekében elengedhetetlen a város faállományának megóvása mind a közterületeken, mind pedig a Belvárosban és annak közvetlen közelében található magánterületeken. Ehhez szükségessé vált egy olyan rendelet megalkotása, amely mindenre kiterjedően meghatározza a fakivágás szabályait, egyértelműen rendelkezik a növények pótlásáról, az engedély nélkül végzett fakivágáskor alkalmazott intézkedésekről, valamint a pótlási kötelezettség pénzbeli megváltásának lehetőségéről.

Fontos mérföldkőnek nevezte a legutóbbi Közgyűlésen elfogadott új rendeletet Juhász László környezetvédelmi tanácsnok. Mint mondta: a korábbi, a fásszárú növények védelmét szolgáló rendeletet hatályon kívül helyezték, az újat pedig a 2008-as kormányrendelet alapján alkották meg.


A rendelet Székesfehérvár valamennyi közterületére, illetve a Belvárosban és tágabb környezetében található magánportákra, azaz  a Honvéd utca - Ányos Pál utca - Szekfű Gyula utca – Várkörút – Prohászka út - Vak Bottyán köz - Vörösmarty tér - Piac tér - Palotai út – Mátyás király körút – Ybl Miklós utca – Malom utca által határolt területre érvényes. Fát kivágni csak engedéllyel lehet, a kérelmeket és a kitöltött formanyomtatványt Székesfehérvár jegyzőjéhez kell benyújtani legalább 60 nappal a tervezett munkavégzés előtt. Kivágás engedélyezése esetén kötelezik a kérelmezőt a növény szakszerű pótlására, vagy annak pénzbeli megfizetésére. Ez utóbbi esetben a szakszerű pótlást a Városgondnokság végzi el, a befizetett összeg az önkormányzat környezetvédelmi alapjába kerül, és kizárólag faültetésre, utógondozásra használható fel. Fontos tudni, hogy a rendelet minden olyan fára – gyümölcsfára is – érvényes, melynek törzskerülete meghaladja a 10 centimétert. Aki nem tartja be a rendeletben foglaltakat, 50.000-150.000 forint közötti bírságra számíthat a közösségi együttélést szabályozó rendelet szerint.

Juhász László
 elmondta továbbá: új elemként szabályozzák a fák gallyazását is. Amennyiben a munkát nem a Városgondnokság, vagy a cég által megbízott szakemberek végzik, úgy a gallyazást végzőnek 30 nappal a munka megkezdése előtt utcákra lebontott ütemtervet kell benyújtania a jegyzőhöz. Juhász László elmondta: korábban sok vitás gallyazásos esetre volt példa Székesfehérváron, ennek szeretnék elejét venni az új rendelettel.

Annak, aki fát szeretne kivágni az ingatlanán, vagy a telke közvetlen közelében, érdemes előzetesen érdeklődnie a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodáján. Továbbá az iroda arra kéri a székesfehérváriakat, hogy kísérjék figyelemmel a fák kivágását, gallyazását, és amennyiben indokoltnak látják, tegyenek bejelentést a hivatalnál.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >