Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Musica Sacra  Világsztárok Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. június 30.
A világhírű Carlo Ponti Jr. karmester vezényletével szólal meg Puccini Messa di Gloria című műve 2015. augusztus 18-án, a Musica Sacra esten. A Székesfehérvári Királyi Napok komolyzenei koncertjén a szólistákat, Kálmándi Mihályt és László Boldizsárt a több mint százéves, székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a régió énekkaraiból álló Egyesített kórus kíséri.

 

A felkészülésről sajtótájékoztatón számolt be Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Brájer Éva alpolgármester, Carlo Ponti Jr. karmester, valamint ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója és László Boldizsár operaénekes.


Szent István városa, Székesfehérvár és a szervezők lelkesen készülnek a város nagyszabású ünnepi rendezvénysorozatára, a Székesfehérvári Királyi Napokra augusztus 14-e és 23-a között, amelynek keretében újabb világsztárt köszöntünk. A Musica Sacra koncert igazi kuriózum a komolyzene kedvelőinek, hiszen Giacomo Puccini káprázatos műveit a világ legnagyobb színpadainak sztárjai tolmácsolásában hallhatják 2015. augusztus 18-án a Nemzeti Emlékhelyen Carlo Ponti Jr. vezényletével. Szólót énekel Kálmándi Mihály és László Boldizsár operaénekes. Közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Egyesített kórus. A zenei igazgató Drahos Béla, Liszt-díjas karmester.

 


 

Brájer Éva alpolgármester emlékeztetett arra, hogy 2013-ban Szent István Emlékévet ünnepelt Székesfehérvár, melynek egyik célja volt, hogy kulturális és szellemi értelemben közelebb hozzák a királyi bazilika, a Szűz Mária prépostsági templom szakralitását. „A Nemzeti Emlékhelyen ekkor láthatta először a közönség a koronázási szertartásjátékot, és nagyon örültünk annak, hogy minden előadás teltházas volt. Tavaly a szertartásjáték mellett pedig Musica Sacra néven először rendezett a város komolyzenei nagyprodukciót. Ezúton is nagy tisztelettel és szeretettel várjuk a közönséget és nagyon szeretnénk azt, hogy egyszer minden magyar látogasson el Szent István városába. A szertartásjáték és a Musica Sacra mellett tíz napon keresztül egy nagyon tartalmas, színvonalas rendezvénysorozat lesz Székesfehérváron.” – adta át a város meghívóját Székesfehérvár alpolgármestere.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a mai Nemzeti Emlékhelyen Szent István király az akkori Európa legnagyobb templomát építtette fel. A hely történelmi és szakrális múltjához illően a Musica Sacra keretében Puccini: Messa di Gloria műve hangzik majd el.  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart és az Egyesített Kórust Carlo Ponti Jr. vezényli.  Vargha Tamás a város nevében is köszöntötte Carlo Pontit.

 


 

„Mindig is nagyon szerettem, ami magyar, elsősorban azért is, mert budapesti a feleségem és a Szent István Bazilikában volt az esküvőnk. Nagyon szeretem Puccinit, és ez egy nagyon érdekes est lesz. Hasonló koncertünk volt tavaly Nápoly mellett Pozzoliban, ahol édesanyám született.” - mondta Carlo Ponti. Elárulta, hogy sok barátja van Magyarországon, köztük ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója is, akivel együtt tanultak Bécsben. „Többször vezényeltem már magyar zenekarokat, akikkel nagyon szeretek együtt dolgozni. A Musica Sacra nagyon izgalmas esemény lesz, és ezúton is szeretném megköszönni a meghívást.”

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, ifj. Major István elmondta: „A zenekar számára nagyon örömteli esemény, hogy már második alkalommal lehet részese a Musica Sacra-nak. Az idei koncert megtervezésénél az a szempont vezérelt minket, hogy a helyhez méltó és közkedvelt muzsikát hozzunk. Puccini nevéről valószínűleg az opera jut a legtöbb ember eszébe, de Puccini a karrierjét az egyházi zenének elkötelezve indította, és a családjának negyedik egyházzenész generációjához tartozott.” Ifj. Major István kiemelte a két szólistát, Kálmándi Mihályt és László Boldizsárt, valamint szólt az egyesített kórusról. A megye több pontjáról érkeznek az énekesek és együtt alkotnak ünnepi hangzást a szólistákkal és a szimfonikusokkal, Carlo Ponti vezetésével.” – tette hozzá ifj. Major István.

 


 

„A felkérés óta ámulatban vagyok, hogy a mesterrel dolgozhatok." - mondta el László Boldizsár, aki mindössze hét éve énekel operát. Ez idő alatt huszonöt főszerepet játszott el, köztük hatszor Puccini műben. „Mindig nagy élmény, ha valaki magyar énekesként igazi olasz karmesterrel dolgozhat, főleg ha olasz művet énekel." - tette hozzá László Boldizsár, aki saját bevallása szerint mindig várta a pillanatot, amikor a Messa di Gloriával találkozhat.

A Musica Sacra komolyzenei koncert 2015. augusztus 18-án, kedden 21.00 órakor kezdődik a Nemzeti Emlékhelyen. Az estre jegyek válthatóak a Fehérvári Jegyirodában, a Hiemer-házban, a Vörösmarty Színházban, valamint a Városház téren, az Alba Plaza, illetve az Interspar előtt található jegyértékesítő faházakban, valamint awww.koronazas.hu internetes oldalon is.

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >